Минахме в събота, но нямаше места. В неделя отиваме пак, за да видим какво може Старата Гопожа на "Оборище" 18. Установяваме се отвън на високите маси и отиваме да си поръчаме. Самото заведение е с високи тавани, достатъчно високи, за да има място за втори етаж, където е кухнята - точно над касата в дъното.

Снимка: Dir.bg

Четем менюто и си поръчваме кафе, брускети с доматена салца, мюсли с плодове и шедювъра на заведението - яйца "Бенедикт". Поръчката ни си получава име - Баба: 15. Това беше, връщаме се отвън и си сядаме.

След минутка се чува "Баба: 15!", махваме на сервитьорката и тя ни донася мюслито и яйцата. Мюслито изглежда като извадено от Инстаграм профила на някоя wellness блогърка  - плодовете са нарязани отстрани на самото мюсли и върху целия ансамбъл има тънки линийки мед. Яйцата също изглеждат чудесно - леко рохки, най-отгоре върху две брускети и един ред препечен бекон. Брускетите с доматена салца идват след малко. Всичко е доста вкусно. Сосът на яйцата е прекрасен и достатъчно, мюслито също е освежаващо и засищащо. А брускетите само леко се огъват под тежеста на салцата.

Снимка: Dir.bg

Друго, което ни прави впечатление са хората, които посещават заведението. Добре облечени, интелигентни, в 30-те си години, с малки дечица. Една жена до нас каза: "София започва да изглежда много добре". Не бях чувал добра дума за София от години. Това додава на цялата атмосфера.

Снимка: Dir.bg

Ако трябва да изтъкнем неудобства, можем сравнително лесно да направим това. Заведението се намира на централно място, което означава и по-голямо движение около вас, ако сте седнали навън. "Оборище" е натоварена улица и въпреки, че преминаващите коли често са лъскави и любопитни, все пак е шумно. Пътникопотока по тротоара също може да създаде дискомфорт, ако не обичате някой да ви гледа в чинията. На този фон обаче персоналът е възпитан, усмихнат и отзивчив.