Когато искате да опознаете една страна, най-доброто, което можете да направите, е да я посетите. Искате ли да узнаете тайните ѝ, отидете на бирен фестивал в определен регион или град. Само така ще вкусите напълно атмосферата на мястото.

Някои от тези фестивали представляват огромни празненства, съпроводени от музика, различни развлечения, като Виенско колело, уроци по пивоварство и т.н., други са много по-затворени, организирани от месните общности, но на всички тях можете да опитате различни видове бира и да срещнете хора, които са истински любители, но и познавачи на пивото.

От Мюнхен до Монреал...

Мюнхен - Oktoberfest

Определено най-известният бирен фестивал в света е Октоберфест. Той се провежда всяка година в германския град Мюнхен. Това е един изключително голям празник на бирата, произвеждана от шестте пивоварни в града. Продължава около три седмици и макар че се нарича Октоберфест (от немски Oktober - октомври), всъщност започва от септември и се прелива в октомври. Фестивалът води началото си от 1810 г., познат е не само с огромните си бирени зали и празничен дух, но и с характерните облекла на мъжете и жените.

Октоберфест се посещава средно от около шест милиона души и на него се изпиват повече от 51 000 бъчви или 6 милиона литра бира всяка година.

Тъй като това е най-популярният бирен фестивал, има много дестинации в света, които го имитират. Като Аржентина например, където организират 10-дневна бирена забава през октомври всяка година. Действието се развива в малкото село Вила Хенерал Белграно. В Бразилия също се провежда разновидност на Октоберфест.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Белгия - Zythos

В Белгия има няколко бирени фестивала, но определено най-добрият е Zythos, организиран от най-голямата група на потребителите на бира всяка година през април.

Чехия - Чешки бирен фестивал

Това е триседмичен празник на бирата, на чешката бира и храна по-точно, който се провежда в Прага през месец май всяка година. Там можете да опитате бири, идващи от над 70 пивоварни. На този фестивал както и на Октоберфест, е характерно присъстващите да носят традиционни костюми.

Дания - Ølfestival

Всеки май в Копенхаген любителите на бирата имат възможността, посещавайки датската столица, да се насладят на повече от 700 вида бира, водещи началото си от над 70 пивоварни. Фестивалът се провежда от 2000 година насам.

Великобритания - Great British Beer Festival

Организиран от CAMRA (Кампанията за истински ейл), той е най-големият фестивал на кондиционираните бири в света. Провежда се в Лондон всяка година през август в продължение на шест дни. Посещава се от около 40 000 души. Макар че с традицията на пивоварството във Великобритания и наличието на над 50 000 пъба, спокойно може да се каже, че там всеки ден е бирен фестивал.

Нова Зеландия - Beervana

Новозеландският празник на бирата се характеризира с участието на над 200 бири от Нова Зеландия и Австралия. Той се провежда в "столицата на крафт бирата" на Нова Зеландия - Уелингтън, всеки август, но продължава само два дни.

САЩ - Great American Beer Festival

Този фестивал предлага едно малко по-различно бирено изживяване, свързано предимно с дегустацията на пивото. Той се провежда в Денвър, Колорадо всяка година през септември или октомври. В продължение на три дни посетителите могат да дегустират над 2800 американски бири, предлагани в малки чашки от по 20 милилитра.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Канада - Great Canadian Beer Festival

Ето че стигнахме и до Канада. Всяка година през септември се провежда най-големият бирен фестивал в страната. Мястото е Виктория, Британска Колумбия, а продължителността е един уикенд. На фестивала могат да бъдат опитани бири от над 50 канадски пивоварни.

Но има и още един бирен фестивал в Канада, който напълно заслужава вниманието на любителите на пивото. Той се провежда в Монреал и носи името Mondial de la Biere. По време на събитието се състоят срещи с пивовари на местно ниво. Фестивалът привлича над 80 000 посетители и съществува вече над 20 години.

Където и да отидете по света, за да се срещнете с бирата и да узнаете тайните на безценното пиво, това определено ще бъде едно наситено с емоции пътешествие, от което ще се върнете не само богати на емоции, но и на полезно знание за любимата ви напитка.

И докато решите кой бирен фестивал в света е най-подходящ за вас, насладете се на бирите в Lidl, където също всеки ден е бирен фестивал.

 

* материалът съдържа продуктово позициониране