В края на ноември Pavell и Venci Venc' прекарват 9 дни в музикална изолация в една стара дървена къща, насред планината над Трявна, в компанията на приятелите си от дуета Пламен и Иво. На деветия ден случайно попадат на филм по телевизията, в който се разказва за войната в Сараево, но център са по-скоро отношенията между хората и колко странни форми могат да придобият те. Когато филмът свършва, Венци казва само: "Имам идеята", а Павел - "Имам музиката". Така се ражда "Без религия". Решават клипа да бъде заснет максимално бързо и то някъде високо в планината. Ето какво разказаха Pavell и Venci Venc' пред Life.dir.bg за идеята на парчето и за екстремните снимки.

На 25 декември пуснахте последното си парче "Без религия". Търсехте ли провокация, избирайки за премиерата Рождество Христово?

Pavell & Venci Venc': "Без религия" се появи неочаквано. Това е най-емоционалният проект, който сме правили досега. Този път нямаше предварително очакване от страна на феновете, само ние и екипът ни във "Вирджиния Рекърдс" знаехме, че ще я пуснем. Затова и избрахме да я подарим на феновете ни точно навръх Коледа.

Вижте снимки на Pavell и Venci Venc' >>

В сюжета на клипа давате всичките си дрехи на странници по пътя. Каква беше идеята зад тази концепция?

Pavell & Venci Venc': Идеята на видеото към "Без религия" е да покаже, че за близките си даваме всичко. Буквално.

Pavell, миналата година бе трудна за теб - сестра ти претърпя сложна мозъчна операция. Какво би посъветвал хората, които се сблъскват с подобни изпитания, и техните близки?

Pavell: Годината определено беше трудна и наситена ту с негативни, ту с положителни емоции. Важното е, че вече всичко е наред и започваме 2019-а с пълни сили. Сестра ми е добре и чакаме да се възстанови напълно. В подобни моменти човек трябва да запази спокойствие, самообладание и да мисли положително - нещо, което тя направи и по този начин вдъхна кураж и на нас - близките ѝ.

Венци, наскоро стана баща на малката Агуая. Честито! Какво е чувството?

Venci Venc': Не може да бъде описано. Трябва да се изпита. За един миг от момче се превръщаш в мъж.

И двамата сте имали трудни моменти. Венци, ти също сподели, че си загубил дядо си на следващия ден, след като се роди дъщеря ти. Как преодолявате трудностите?

Pavell: Трудни моменти винаги ще има, но важното е, че успяваме да излезем от тях.

Venci Venc': Направихме песен именно заради двете контрастни очаквания. Всички имаме трудни моменти в живота си - как ги приемаме е наше решение. Приех и двете съдбовни случки с гордо вдигната глава и очи, плуващи в сълзи.

На каква температура снимахте "Без религия" и къде?

Pavell & Venci Venc': Снимахме "Без религия" голи на Голи връх. На температура от около -10/-15 градуса. Не го препоръчваме на всеки.

С какво се качихте догоре?

Pavell & Venci Venc': Качихме се с ратраци или както ние ги наричаме - "РАП-траци". Вчера излезе мейкингът на видеото в официалния канал на "Вирджиния Рекърдс" в YouTube. Може да видите в повече детайли какво се случи по време на снимките...

Имахте ли нужда от "спасителна акция" след края на снимките?

Pavell & Venci Venc': "Спасителната акция" се изрази в пиене на чай с ром, на топло пред камината.

Успяхте ли да се откъснете за малко от работата тази година?

Pavell & Venci Venc': Където и да сме - правим музика. Музиката за нас не е работа, а начин на живот, затова и не ни трябва да се откъсваме от нея.

Какво си пожелавате през 2019-а?

Pavell & Venci Venc': Музиката ни да ни надрасне.

Снимка: Virginia Records