Деби Хари е оцеляла след многобройни сътресения и лични драми. Но днес може да сподели своята гледна точка от богатия си житейски опит. И как така от ъндърграунд можеш да станеш поп звезда без да се откажеш от собствените си принципи.

Embed from Getty Images

Миналата година пънкарката, вдъхновителка на Анди Уорхол, влезе в подробности за живота си и събитията в него заради излизането на автобиографията ѝ Face It. В мемоарите си Хари заявява:

Вижте снимки >>

"Не обичам да се задържам в миналото. Правиш нещо, ако имаш късмет, учиш се от него и продължаваш напред."

Embed from Getty Images

В страниците на книгата Хари споменава пречките, с които се сблъсква в миналото. През началото на 80-те тя се грижи за Крис Стейн, един от създателите и китарист на Blondie, а и дългогодишна любов на Деби. След като той се разболява от автоимунно заболяване, бившата двойка не само се сблъсква с финансови неволи, но и групата им се разпада.

Деби Хари с групата Blondie на концерт във Великонритания, 1978

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Въпреки че Хари и Стейн се разделят официално пет години по-късно, певицата на Blondie наистина гледа на връзката си в "романтична светлина". Тя добавя: "Всъщност направихме един страхотен човек".

Деби Хари позира в Милано през 2015 г.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

След като се справя с лични загуби и финансови борби, Хари поглежда назад и не съжалява за почти нищо. Но шеговито допълва:

"Единственото, за което съжалявам, е, че вече не мога да нося токчета".

Деби Хари пее в Ню Йорк, 2018 г.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Няколко причини, че Blondie са една от най-яките банди:

Първата е, че Деби Хари е работила като сервитьорка, Playboy зайче и танцьорка - докато са се опитвали да пробият с Blondie заедно с китариста Крис Щайн през 1974 г.

С огненото ѝ присъствие на сцената, с дивите ѝ вокали и в същото време леденото, но меко усещане докато я гледаш, Хари винаги е била магичното съдържание на Blondie.

Embed from Getty Images

Деби Хари е вдъхновявала цели армии жени и мъже, които превръщат косите си в платиненоруси или си слагат леопардови щампи по дрехите. Вокалистката на Blondie е едно от най-шеметните женски присъствия в света на рок музиката. Вдъхновителка е и на други емблеми - от Мадона до Шърли Менсън (Garbage).

"Намирам за странно да бъде смятана за някакъв модел на подражание" казва Хари.

"Не съм първата жена вокалистка на група, която прави това, което иска. Но със сигурност тогава имаше промяна по времето на пънка и аз бях част от тази движеща промяна. Заедно с Пати Смит и Сиукси Сиукс. Аз променях, заедно с тях, начина, по който биваха възприемани жените вокалистки на групи. Това беше една напълно нова и различна ера и ние бяхме войниците ѝ. В звукозаписната ми компания никой не смееше да ми казва как трябва да изглеждам."

Parallel Lines - вечната класика

Обложката на албума Parallel Lines

Blondie имат редица албуми, превърнали се в класика, но сякаш Parallel Lines е нещо различно от всичко останало. Не само, защото обложката на албума изглежда като постер в галерия. Това е албумът номер 1 във Великобритания за 1979 г.

Тук са емблематичните песни, станали поп хитове "Heart of Glass", "One Way or Another" и "Hanging on the Telephone".

Записан само за 6 бурни седмици с продуцента Крис Чапман, Parallel Lines изстрелва ракетата на Blondie от ъндърграунд пространството към големите класации и изобщо към Голямата сцена. Това е моментът, в който изглежда, че е възможно пънкът и ню уейв-ът да имат допир до мейнстрийма.

Blondie на концерт през 1980 г. Деби Хари е облечена с тениска, на която пише "Andy Warhol is bad"

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Blondie са музикални иноватори

Групата започва през 70-те, здраво стъпила на пънк и ню уейв нюйорска земя. Но съвсем бързо те стават известни с това, че не се страхуват от експерименти и са склонни да правят всичко, което пожелаят.

През 1980 Call Me ги среща с големия италиански диско продуцент Джорджо Мородер. В същия този момент реге вариантът на класиката The Tide Is High е топ в световните чартове. През същата година "Rapture" става номер 1 в американските музикални класации и първия сингъл, в който има рап заедно с пионери на хип-хопа като Fab 5 Freddy и Grandmaster Flash.

Впрочем албумът им от 2017 г. Pollinator все още доказва твърдението, че Blondie са музикални новатори.

Деби Хари на концерт в Ню Йорк през май 2015

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Заедно с The Ramones, Talking Heads и Andy Warhol (който има произведения с участието на Деби), Blondie са начело на музикалната сцена и поп културата в Ню Йорк през 70-те години на миналия век. Остри и не оставащи никой безразличен. По такъв начин, че Деби Хари ни обсебва и до днес.

По онова време Ню Йорк е място на криминална престъпност, насилие, ексцесии от всякакъв културен и некултурен вид и разрушителен по един свой си начин. Това е златната среда на развиването на ъндърграунд изкуство. Затова тогава музикалната сцена е изключително богата. Blondie свирят в известния тогава хардкор клуб CBGB, където почти всяка вечер се случват New истории като за гръндж филм.

Деби Хари и Крис Стейн празнуавт 40 години Blondie

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Blondie са от оцелелите

Макар групата да е била изправена пред различни трудности, наркотични битки, финансови битки, лични драми, те са един от примерите за дълготрайно, макар и проблематично съществуване.

За първи път се разделят през 1982 г., но после се радват на далеч по-дълъг "втори" успех. И то по-значителен от този в предишния "първи" период. Точно 20 години след Heart of Glass песента им Maria през 1999 г. разбива музикалните чартове на Острова. И Blondie отново са на гребена на вълната.

Деби Хари в Калифорния, 2019 г.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Деби Хари се отказва от групата за известно време, за да се грижи за китариста Крис Стейн, който е диагностициран с тежко автоимунно кожно заболяване.

Докато някои бивши членове на бандата напускат, Blondie, Деби, Крис и оригиналният барабанист Клем Бърк все още са част от групата. Бившите любовници Деби Хари и Крис Стейн в момента са превърнали отношенията си в креативни и продължават да работят като добри приятели. Чудесен пример как понякога доброто отношение към бившите може да бъде плюс за света на изкуството. 

Embed from Getty Images