Миналогодишната победителка в "Гласът на България" Ния Петрова пропътува хиляди километри до Йордания, за да заснеме клипа към първото си авторско парче "By Myself". Пред Dir.bg изпълнителката разказа как се е родил новият й проект и какво очаква от новия сезон на шоуто.

Ния, как се роди идеята за "By Myself"?

След "Гласът на България" се промених - и като мислене, и като начин на живот. "By Myself" е песен за нещата, през които преминах, с които се преборих и които поисках за себе си. Идеята за парчето се роди още миналото лято. По онова време из главата ми се въртяха различни идеи, които не бях сигурна как да свържа в едно цяло. Звъннах на Прея, разказах й какво си представям и я помолих за съдействие. Така се роди "By Myself".  

Вижте снимки на Ния >>

Разкажи ни за работата на Прея по проекта!

Много исках да работя с млади, талантливи хора, които харесвам. Не познавах Прея лично, но знаех колко добре работи. Започнахме да си обменяме идеи. Между нас се получи едно отворено, спокойно пространство, в което разговаряхме за всичко, без да спорим. Решавахме какво ни харесва и какво не.

Благодарение на Прея песента до голяма степен придоби настоящото си звучене. Тя, Денис Попстоев и Петър Йотов сътвориха музиката. Беше истинско отборно усилие. След записите започна подготовката по снимките на клипа в Йордания.

Трудна ли беше организацията на снимките?

Когато дойде време за снимките на клипа, в София беше започнало да застудява. С режисьора и оператора - Велина Балинова и Силвио Силвионов, решихме да изберем място с топъл климат, което да кореспондира на самото парче. Накрая се спряхме на Йордания.

Първоначалната ни идея беше да снимаме повече в пустинята Вади Рум и до Червено море. Но когато пристигнахме в Акаба, фокусът ни се промени.  Местните хора ни показаха един великолепен покрив, от който се виждаше целия град и беше чудесно място за снимки. Междувременно ни посъветваха да ядем само нечетен брой фурми, защото да ядеш четни носело лош късмет!

Имаше ли непредвидени ситуации?

Да. В палатката, в която спяхме в пустинята, токът спря. При това вечерта, когато температурите падат под нулата. Беше непредвидено и неприятно, но се справихме! На връщане също не мина гладко - отмениха ни полета. Но пък, какво да се прави, случва се.

Снимка: H2H Communications

Миналата година ти спечели "Гласът на България". Освен уникалния ти глас, кои бяха качествата, които ти помогнаха да стигнеш до върха?

Мисля, че победата беше съвкупност от много фактори - от това колко си готов да се потрудиш, от усилията на менторите, от подкрепа на близките. Помня, че в самото начало на шоуто бях притеснена дали ще успея да се справя и да мина на следващото ниво. Тогава Иван Лечев ми даде най-ценния съвет: "Каквото и да правиш, трябва да ти е кеф!". От този момент нататък изпитах само супер хубави емоции. Именно насладата от шоуто ме накара да се замисля дали не искам да се посветя по-сериозно на музиката. След края на "Гласът" й отделям много повече време и съм по-целенасочена.  

Какво очакваш от новия сезон на шоуто?

Отидох на някои от кастингите за новия сезон и знам със сигурност, че ни очаква страх-о-о-о-тно шоу! Повече от това не мога да издам.

Какви съвети ще дадеш на талантите, които ще се борят за победа в новия сезон?

Бих ги посъветвала да попиват всичко, което се случва около тях. Докато чакат началото на живите концерти - а това понякога отнема часове, в никакъв случай не трябва да гледат в една точка. Ако внимателно наблюдаваш останалите участници, операторите или дори хората, които редят сцената, можеш да научиш адски много. А междувременно и да се забавляваш!

Да очакваме ли живо изпълнение на "By Myself" в "Гласът"?

Ще запазя това в тайна, засега.  

Планираш ли клубни участия?

Клубните участия не са спирали. Предстои ми едно по-голямо, за първи път ще изляза с група. На 19 февруари ще бъдем заедно с Денис Попстовев, Петър Йотов, Стефан Цеков и Явор Милчев в бар "Петък" и смятаме много, много да избухнем!

Работиш ли по още музика?

В момента работя по няколко парчета. Престраших се да пиша музика сама. Надявам се нещата да ми се получат и през лятото да издам EP (малък албум).  Едновременно с това слушам много и най-различна музика. Във всеки стил, глас и жанр откривам по нещо ново, което ме "вдига" и вдъхновява.  

Как върви работата ти като трудотерапевт?

В момента не съм точно трудотерапевт. Работя в социалната сфера в подкрепа на млади хора в неравностойно положение, които се сблъскват с дискриминация. Обикновено си мислим, че само децата, лишени от родителски грижи или пък тези от малцинствата имат проблеми, но това не е така. Много често учениците от масовите, дори от елитните училища, също преживяват различни форми на дискриминация, но никой не разбира за това.

Ангажирана съм и с различни проекти, свързани с образованието на младежи от институции. Единият е на Сдружение "ПроБудник", партньор на община Бургас. Работим индивидуално с децата, които нямат родители. Целта ни е да им помогнем да открият силните си страни и да им покажем как стъпка по стъпка да намерят пътя си. Мога да ви дам пример с едно много талантливо момиче от институция, което има страст към фризьорството и грима, и е голям талант. След като поработихме върху мотивацията й и представата й за бъдещето, тя се престраши да влезе в кварталния салон за красота и да помоли да чиракува там. Толкова много я харесаха, че веднага я взеха!  

Изпитваш ли удовлетворение от работата си?

Тази работа ми носи много различни емоции. Постоянно ме държи нащрек, но си я обичам! Никога не съм се замисляла дали да избирам между музиката и социалната работа, защото виждам, че могат да се съчетават перфектно. За мен е важно не само да се занимавам с изкуство, а и да виждам отблизо живота такъв, какъвто е. Реалността е най-голямото вдъхновение.

Снимка: H2H Communications