Бившата госпел певица Арета Франклин, която завладя света на шоубизнеса, спечелвайки си прозвището Кралицата на соул музиката, си отиде днес на 76 години.

Вижте снимки на Арета >>

Звездата е починала в дома си в Детройт, САЩ, съобщи представителката на певицата Гуендолин Куин. Дълги години Франклин се бореше с рак на панкреаса и роднините ѝ се надяваха до последно, че силният ѝ дух ще победи болестта.

Арета ни завеща вечни хитове, като "Respect", "Chain of Fools", "Think" и "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman". Последната ѝ изява на сцена беше през ноември миналата година на традиционния концерт в полза на благотворителната фондация на Елтън Джон срещу СПИН.

Във вторник Арета бе посетена от близки приятели. Соул изпълнителят Стиви Уондър, бившият съпруг на Франклин Глин Търман и борецът за граждански права Джеси Джексън ѝ бяха на гости.

Много знаменитости отправиха молитви за здравето на примата - Марая Кери, Род Стюарт, Чака Кан, Джей Зи, Бионсе, Миси Елиът и др. Детройтската църква, в която баща ѝ е бил пастор и в която тя е пяла като дете, също организира служба за нейното оздравяване.

В началото на седмицата семеен приятел разпространи неприятната новина, че Арета е на смъртно легло. По-късно племенникът ѝ Тим Франклин (60) уточни, че за нея се полагат палиативни грижи в дома ѝ в Детройт. Той обясни, че "семейството ѝ е там с нея" и добави: "Тя си е у дома".

"Арета е силна жена, посветена на вярата", каза Тим пред Radar - "Всички се молим за нея в тези трудни времена. Вярваме, че тя ще прескочи трапа. Със сигурност духът ѝ притежава тази сила."

Арета знаела, че феновете ѝ са притеснени и призовала всички "да се молят на Бог, за да ѝ вдъхне сили".

"Видях я преди седмица и говорихме около 45 минути. Брат ми я посети на другия ден и тя беше бодра, говореше, смееше се и се шегуваше", разказа Тим Франклин пред "Пийпъл".

"Тя гледа телевизия, затова да не дава Господ да види всички тези новини 'Арета е мъртва'. Не искам това да сломи духа ѝ", допълни той.