Климт е един от най-любимите ми художници. Златният му период е моя фаворит. Сигурно и на много други. Aвангардният му подход и комплексността на изображенията с толкова много метафора в тях е нещото, което ме накара да се влюбя в Климт.

Красивите линии, сложните детайли и мотиви, акцентът върху женствеността издържали на изпитанията на времето и утвърдили този така характерен Климт стил, който продължава да пленява съвремеността.

Не съм арт критик, и не мога да говоря за изкуството с разбиране. Това, в което вярвам е, че изкуството просто трябва да се обича. А аз обичам това на Климт, защото:

Климт е свободен дух...

Основател не на един, на цели два арт стила, Климт е от онези художници, които не оставят на случайността да диктува условията.

Снимка: Студио KARE за #URBN, специален проект за FREYWILLE

Творящ, във време, когато традиционното, академично изкуство е управляващо, Климт прегръща неконвенционалното, за да бъде свободен да създава изкуство, извън рамката на "салона" и без всякакво докосване до историческото влияние на традицията.

Така през 1897 година, във Виена, Австрия Густав Климт заедно с още няколко известни по това време австрийски художници, скулптори и архитекти поставя началото на ново течение в изкуството известно като "виенски сецесион".

Течението става израз на новото и модерното, в страна изключително консервативна и подвластна на традициите. Изкуствоведите го сравяват с арт нуво и ню модерн

За Климт този нов подход е в използването на митологията и алегорията, за да завоалира дълбоко еротичната природа. Плоски изображения, нови сложни елементи, дръзки фигури, орнаменти, спирали, цветя, символизъм и геометрични фигури.

Климт избира квадрата, защото тази форма създава усещането за спокойствие.

Златото...

Златният период на Климт е известен като най-успешният му период, през който той експериментира с апликацията на златно фолио и металически мотиви, вдъхновен от византийски образи, образи в гръцката и египетската митологии, създавайки наистина впечатляващи композиции.

Една от тях "Stoclet Frieze" - серия от три мозайки: "Дървото на живота", "Очакване" и "Прегръдката", те оставя без дъх. Създадена е между 1905 и 1911, за да украси три от стените в дневната на двореца "Stoclet" в Брюксел.

Тази мозайка изобразява пътуването, което започва с "Очакване" и завършва с "Прегръдка".

Снимка: Студио KARE за #URBN, специален проект за FREYWILLE

И между двете са всички онези хиляди завихряния, спирали и завои в живота, образуващи плетеница от крехки и дълги нишки, които го правят сложен, но и вечен.

Накрая на това пътуване е онази една единствена прегръдка, която трансформира самият свят във вечност - прегръща се двойка, обгърната в блестяща роба, докато дървото на живота се върти около тях и превръща възторга им в почти нечовешка чувственост.

Богатството от символи, златото като боя, слоновата кост, сякаш са карта за магическия свят на Климт, който за мен е израз на силата и обещанието за по-добро "утре".

Това е точно онзи Климт, който искам и мога да гледам до безкрай. Без да се уморя дори за миг. Възхищавайки се тихо, без да търся значения. Или за да открия нови такива.

Вдъхновени от същия този гений в "Очакване", "Дървото на живота" и "Прегръдката" дизайнерите на най-изящните австрийски бижута "FREYWILLE", създават лимитирана Климт колекция, използвайки материали като злато и слонова кост за платно, и превръщайки серията в изкуство, което искаш да носиш върху себе си.

Основните елементи са декоративните орнаменти и спирали от "Дървото на живота".

Слоновата кост и златните спирали, както и геометричните форми по един съвършен и изключително елегантен начин улавят духа на трите фрески на Климт.

За пресъздаването на този удивителен и завладяващ мотив са използвани различни видове 24-каратов златен прах.

Резултатът е пет съвършени бижута, които искаш да носиш винаги.

Асоциацията ми е за вечност, съвършенство и неподправена изисканост, която искам да сложа още сега и да нося винаги. На всичко.

Всяко едно бижу от колекцията е със собствен сертификат за идентичност и самата тя е лимитирана до 999 броя.

Ето между какво можеш да избираш?

"Donna" - Елегантна като вечността, тази гривна е истинска класика. Оргаментика в злато и красив емайл в цвят на слонова кост. Ще придаде завършек и характер на всеки аутфит. Предлага се в два размера.

Снимка: Студио KARE за #URBN, специален проект за FREYWILLE

"Aphrodite" - Носеща името на гръцката богиня на красотата тази гривна тип "маншет" е самото изящество. Създава усещане за онзи така характерен властващ женски маниер на елегантност примесена с дързост.

Снимка: Студио KARE за #URBN, специален проект за FREYWILLE

По съвършен начин двете части на гривната обгръщат китката, придавайки чувственост през орнаментиката си, докато страничният обков проблясва в красив златен цвят.

"Cabochons" - Напоследък съм на вълна обеци и купувам от тях много. Но ако трябва да избера едни, със сигурност ще са тези, вдъхновени от мозайките на Климт.

Снимка: Студио KARE за #URBN, специален проект за FREYWILLE

Деликатни. Стилни. Спирали от слонова кост, редувайки се с плътни златни такива. Формата им позволява да се съчеват с други бижута и са идеалният избор за всеки ден.

 "Helena" - Този медальон е толкова красив в перфектната си кръгла форма и идеален за всеки повод.

 

Снимка: Студио KARE за #URBN, специален проект за FREYWILLE

"Halfmoon" - Тази форма е традиционна за медальоните на марката. Става емблематична за марката през 80-те и оттогава до днес е част от историята й.

Снимка: Студио KARE за #URBN, специален проект за FREYWILLE

Формата на полумесец позволява на красивия емайл в слонова кост да изпъкне.

Имаш чувството, че носиш парченце от "Дървото на живота" върху себе си.

 Всъщност се оказва, че най-хубавите произведения на изкуството могат да украсят ръката или врата ти, а не да висят на стената ти.

Густав Климт е само едно от вдъхновенията на марката.

Любопитното за FREYWILLE е, че всяка колекция е вдъхновена от голямо име в изкуството, защото философията на марката е - бижутата й да бъдат изкуство - изкуството, което носиш върху себе си.

Радостта от изкуството и страстта за дизайн са две от водещите качества в работата на дизайнерите на FREYWILLE.

Изработката на едно бижу от марката се извършва в 100 стъпки и отнема от два до пет дни. Всички бижута са изработени ръчно, във Виена, от майстори бижутери, които подобно на страстни и опитни художници рисуват върху перфектно подготвения емайл.

Няма как да не заобичаш FREYWILLE. Те са изкуство. А изкуството се обича.