URBN Choice е седмична рубрика, в която всеки четвъртък ще ви представям моя избор за най-интересни събития в София, а и извън нея. Тук ще научавате за най-готините партита и концерти, гостуващи артисти и проекти, най-добрите театрални и кино премиери и всичко останало на градската сцена, което събужда любопитството ми. Ако не харесвате масовите мероприятия, ще се погрижа да знаете къде се случват и по-алтернативни и ъндърграунд забавления, които усмихват, задават въпроси и срещат с разнообразни форми на изкуство и познание. Ето какво подбрах за тази седмица:

снимка: GoMarvel Creative Solutions

Пътуване в една друга реалност

След Барселона, Лондон и Копенхаген, интерактивният Театър на сетивата идва в София. Представлението, сравнявано с филм на Дейвид Линч, не е като никое друго, играно у нас до сега. Първият любопитен елемент е, че главният герой е самият зрител, който неподозирано ще бъде забъркан във фентъзи сюжет и куп предизвикателства. За разлика от традиционните изкуства, които работят с едно или две сетива, в Театъра на сетивата се използват всички пет, което гъделичка въображението, развива комбинативното мислене и стимулира емпатията. Очаквайте да станете част от алтернативна образователна платформа, с помощта на която - както организаторите обещават - чрез собствените си емоции и преживявания в нетипична среда ще видите себе си в друга перспектива. Представлението е подходящо за всички над 6-годишна възраст, така че можете да дойдете с цялото си семейство.
Кога: 22 и 23 февруари; 21, 22, 28, 29 март
Къде: ул. Спас Соколов 5 - бизнес сграда Интерпред Бояна в кв. Манастирски ливади
Колко: индивидуален билет 60 лв; семеен билет (възрастен и две деца или двама възрастни с дете) 150 лв.

снимка: Златина Ричева / личен архив

Промо на албума на Жлъч - "Вяра"

Понеже истински добрите български рапъри са твърде малко, не можем да си позволим да изпуснем Жлъч. Ако още не сте чули неговия миналогодишен албум "Звяра", сега е време да изслушате наживо новия "Вяра". Играта на думи и корелацията между двете заглавия не е случайна - тези, които познават творчеството на момчето от SoCalledCrew, знаят, че той ги мисли нещата и в това, което ще се случи на сцената на City Stage този уикенд, няма да има нищо случайно. Предвид все по-излъскания бг хип-хоп, който възпитава всеядни фенове, участията на Жлъч винаги се превръщат в страшен кеф за онези, които държат на интелигентния, ръбат софийски рап. Сред замесените в речетативите и бийта на "Вяра" са Григовор и Гена, Trombobby, Madmatic, Kay Be и още доста таланти от столичната музикална сцена. Ако се чудите какво се крие зад мистериозната визия на обложката на албума, на премиерата ще можете лично да попитате автора й, художника Светлозар Стоянов - Свесто. 
Къде: City Stage, подлезът на НДК
Колко: 15 лв./ 20лв. с диск

снимка: Имало едно време в София

Имало едно време в София

Ако имате щастието да сте деца на 80-те или 90-те години, със сигурност помните модата на картичките - много хора ги колекционираха, други просто ги изпращаха на близките като отчетливо "здравей" от всеки посетен град. "Имало едно време в София" ще ни върне към тези носталгични времена и ще припомни как е изглеждал нашият град, когато паветата са били по-жълти, улиците са изглеждали по-широки, а съвсем близо до центъра са цъфтяли вишневи градини. В беседата за стара София гид ще бъде урбанистът и автор на книгата "Исторически маршрути: София" Здравко Петров, който ще сподели не само свои лични спомени, но ще покаже редки пощенски картички, запечатали лицето на българската столица от началото на XX век.
Кога: 25 февруари, 19 ч.
Къде: Salted Café Sofia, ул. "Братя Миладинови"
Колко: 10 лв. (7 лв. за ученици)

снимка: See It Be It

See it Be it // Talks
Women and Knowlеdge 

See It Be It е програма, създадена през 2014 г. от Cannes Lions International Festival of Creativity в отговор на дисбаланса мъже-жени на ръководни позиции. Преди две години See It Be It за първи път напуска Кан и идва в София по покана на Мария Милушева, творчески директор на агенция Noble Graphics. На първото издание за тази година гости ще бъдат две интересни жени, от които има много какво да научим. И двете са визионери, новатори и майки на пълен работен ден - трудни задачи, с които, изглежда, те се справят добре. Първата е Евгения Сарафова, доктор по Дистанционни изследвания на Земята и планетите, участник на различни обучения в Европейската космическа агенция, предприемач със собствен бизнес и съосновател на образователния startup Географ БГ. Биляна Савова е собственик и креативен директор на Plan2B Creative Studio и основател на фондация "Мога сам". Преди повече от десет години е диагностицирана с множествена склероза и тогава започва търсенето й на ново разбиране за живота и баланса между тялото и ума.
Кога: 20 февруари, 19 ч.
Къде: Missia23, ул. Мизия 23
Колко: вход свободен 

снимка: Inner Self

Интензивно дишане Боганшу

Ще се учудите колко силно влияе ежедневният стрес на начина, по който дишаме. Независимо дали сте изследвали техники за баланс в различни култури и направления, всички те приемат дишането като гръбнак на своите философии - затова дихателната техника Боганшу се възприема като универсална. По време на този двудневен практически семинар водещата Кристина Дойчинова - психолог, НЛП Мастър практик, преподавател по хипноза и хипнотерапия, ще води участниците през системата за динамично дишане с целебен ефект. Боганшу работи успешно при хора, които страдат от панически атаки, високи нива на тревожност, депресивни състояния; смущения на съня. Терапията помага за премахване на съзнателни и ирационални страхове, мисловни матрици, деструктивни модели на поведение и нездравословни навици. Не ви трябва нищо друго, освен желание за промяна и баланс, или както домакините подканват - "донесете себе си, дори да не знаете кой сте."
Кога: 26 и 27 февруари от 19:30-22:30
Къде: Inner Self, ул. Балканджи Йово 5
Колко: 70 лв. за една сесия, 100 лв. за двата дни