Aктьорът, останал завинаги в сърцата на зрителите с брилянтин в косите, навършва 66 години днес.

Вижте снимки на Джон Траволта >>

Роден е на 18 февруари 1954 г., има пет братя и сестри. Майка му се казва Хелън, а баща му - Салваторе. Благодарение на Хелън, Джон се записва в театралното училище в Ню Джърси, където изучава пеене, танци и актьорско майсторство. След като завършва, веднага започва да практикува професията си, а не след дълго се мести в Ню Йорк, където снима реклами и кратки клипчета. В един момент обаче работата става все по-малко и Джон събира смелост да отиде в Холивуд.

Започва актьорската си кариера с малки и незначителни роли. Връща се в Ню Йорк, за да участва в постановката "Брилянтин" на Бродуей. Тогава е едва на 18 години. Близо година след театралния му пробив, той отново се връща в Холивуд и едва успява да си намери роли. Смята се, че началото на възхода му в киното е дадено от участието му в сериала "Welcome Back Kotter" през 1975 г.

Две години по-късно славата се стоварва върху младия Джон заради изпълненията му в "Треска в събота вечер" (1977) и "Брилянтин" (1978) (заедно с Оливия Нютън-Джон). Още тогава, за "Треска в събота вечер", той е номиниран за "Оскар". И може би точно този бърз и някак неочакван успех е причина за близо десетилетие липса на добра роля. Участията в трите части на "Виж кой говори" не са достатъчни, за да върнат кратката му слава.

Paramount Pictures

През 1991 г. Траволта се жени за актрисата Кели Престън. Двамата имат две деца - Джет и Ела Блу. През 2009 г. синът им Джет умира по време на семейна почивка на Бахамите. В края на 2010 г. на Престън и Траволта им се ражда син - Бенджамин.

People

През 1994 г. излиза следващият много значим филм в кариерата на Траволта - "Криминале" на режисьора Куентин Тарантино. За пресъздаването на персонажа - Винсънт Вега, Траволта отново е номиниран за "Оскар".

Следва комедията "Игра на пари", за която пък печели "Златен глобус". Преди да се стигне до един от най-силните му филми, Джон Траволта участва в заглавия като "Код счупена стрела" (1996) на Джон Ву, "Феномен" (1996) и "Тя е толкова прекрасна" (1997) на Ник Касаветис.

През 1997 г. излиза тоталният хит на майстора на екшъна Джон Ву "Лице назаем". В него Траволта играе редом до Никълъс Кейдж, а филмът е номиниран за "Оскар" за визуални ефекти. Година по-късно излиза и "Тънка червена линия" на Терънс Малик, който е последван от успешните "Дъщерята на генерала" на Саймън Уест, "Парола: Риба-меч" на Доминик Сена, "Любовна песен за Боби Лонг", "Стълба 49" и мюзикъла "Лак за коса", в който актьорът се преобразява в... жена.

Други заглавия с участието на Траволта, които си заслужава да се споменат, са "Ударът "Пелам 123": Отвличане в метрото" и "От Париж с любов".

Интересни факти за Джон Траволта:

Аактьорът има разрешителни за пилотиране на десет различни модела самолети.

През 2010 г. след земетресението в Хаити Траволта лети с Боинг 707, за да достави провизии, както и да превози доброволци и лекари.

Джон Траволта е бил номиниран за филмови награди 30 пъти и има още толкова отличия.

Актьорът се изявява и в сферата на музиката. Той има десетки песни, като най-известните са някои от тези, които изпълнява с Оливия Нютън-Джон: "You're the one that I want", "Summer nights", "Tell me more".

На 9 ноември 1985 г. Джон Траволта танцува с принцеса Даяна в Белия дом. Роклята, с която тя е облечена, остава в историята с името "Travolta dress."

БТА