Американската академия за кинематографично изкуство и наука номинира осем продукции за награда "Оскар" за "Най-добър филм".  С по цели 10 номинации за престижните статуетки се отличиха "Рома" и "Фаворитката".

Лентата за супергерои на "Марвел" - "Черната пантера", влезе в историята, като първия филм с подобен сюжет, получил номинация за "Най-добър филм". Той води убедително пред конкуренцията по приходи със спечелени досега 700 милиона долара.

Голота и блясък на партитата след Оскарите >>

Музикалните филми, които завладяха киносалоните по цял свят, също имат завиден успех в боксофиса. "Роди се звезда" се класира на второ място по приходи с печалба от 204,8 милиона долара, следван от "Бохемска рапсодия" с 202,4 милиона долара.

Следват "Черен в клана" с 48,6 милиона долара и филмът с участието на българския актьор Димитър Маринов - "Зелената книга", с 42,3 милиона долара.

Приходите на "Вице" са 39,5 милиона долара, а на "Фаворитката" - 23 милиона долара.

За "Рома" няма данни. С двучасовата драма на Алфонсо Куарон, който е номиниран и в престижната категория "Режисура", стрийминг платформата Нетфликс получи нещо, което горещо желаеше - първата си номинация в топ категорията за "Най-добър филм".

Рейчъл Уайз се конкурира с колежката си от "Фаворитката" Ема Стоун в категорията "Актриса в поддържаща роля"

Снимка: БТА