С изсечените си скули, изваяно тяло на атлет и природна грация Доротея Толева веднага прави впечатление. Но онова, което наистина я отличава, е нейната непосредственост и откровеност - качества, които срещаме все по-рядко.

Бивша професионална баскетболистка и закратко модел се оказа и талантлива актриса. За първи път я забелязахме в клипа на Джеси Джей "Nobody's Perfect". По-късно тя се превърна в сензация с филма "Bullets of Justice" на Валери Милев, в който си партнира с холивудската звезда Дани Трехо, и взе приз от Международния филмов фестивал в Мадрид. Сега се подвизава на малкия екран като Вики Кънчева в крими комедията на Nova "Господин Х и морето".

Доротея се включи и в глобалната кампания на Converse за ролята на жените, насочена срещу стереотипите и клишетата. Самата тя определя себе си като жена-боец, която следва собствения си ритъм и отстоява себе си.

Героинята ти в "Господин X и морето" е много зависима от настроенията на съпруга си. Как мислиш - ти би ли могла да попаднеш в подобна връзка и какво би предприела, за да се почувстваш отново пълноценна?

Смятам, че всеки може да попадне във връзка, в която да не бъде диригент с палка, а "втора цигулка". Предпоставките за това почти винаги са едни и същи - комплекси, а комплекси всеки си има. Ако бях като героинята ми в сериала - Вики Кънчева, на първо място щях да се запитам - защо позволявам да бъда потискана. Смятам, че това е 80% от работата, която трябва да свършим за себе си. Останалите 20% са въпрос на мотивация и правилен прочит на ситуацията. Мисля, че онова, което много помага за самоутвърждаването ни в една връзка и извън нея, е умението да разширяваме приятелските ни кръговете и да откриваме своята принадлежност на различни места.

Има ли нещо, по което си приличаш с героинята си в сериала - Виктория?

Отговорът ми със сигурност е доста субективен, но смятам, че и двете сме добросърдечни, с благ характер и фенове на чията.

Предстоят ли ти нови изяви в киното?

Да, но на този етап не мога да разкрия повече подробности.

Имала ли си конфузни ситуации пред камерата? Как преживяваш подобни моменти?

Преди време ми се случи нещо не толкова конфузно, колкото абсурдно. Снимахме видеото за клипа към песента "Nobody's Perfect" на Джеси Джей, който пресъздава сюжет от "Алиса в страната на чудесата". По сценарий всички герои в странни костюми сядат около дълга маса, а на челното място застава самата Джеси и трябва да снимаме бой с храна. Един от актьорите, който стоеше срещу мен, така се развихри, че ме уцели с парче лимон. Киселината попадна право в очите ми. Хем ме болеше, хем ме щипеше, хем едва се сдържах да не започна да се смея с глас. Но се наложи да запазя самообладание, защото камерата вече работеше.

Станислава Николова, Ина Добрева и Доротея Толева

Снимка: bulFoto

Обичаш ли спорта? От колко годишна тренираш активно?

Дефинитивно определям себе си като атлет. Тренирах професионално баскетбол 13 години. Любовта ми към спорта се появи, когато бях само на 8 и до голяма степен я дължа на първата ми треньорка, Гергина Скерлатова.

Какво тренираш сега?

След като приключих с професионалния спорт, продължих да изпитвам необходимост от активно физическо натоварване. Преди 8 години за пръв път открих бокса и оттогава не съм спирала да тренирам. За мен този спорт е съвършен. С него едновременно работя за подобряване на физическата си форма и си почивам умствено. Изпитвам удоволствие да усъвършенствам определени удари. Когато тренирам, вниманието ми е 100% в боксовата зала.

Кои качества, които спортът е възпитал в теб, ти помагат в киното? А в ежедневието?

Баскетболът ме научи на приемственост, упоритост и работа в екип, на дисциплина и отговорност. След дългите години на терена мога да посрещам и победата, и загубата. Смятам, че това са важни компоненти на успеха във всяка сфера, не само в актьорския бранш. Без съмнение ми е по-лесно да съм точна, подготвена и дисциплинирана, като имам тази школовка. Колективът не ме плаши. Обичам да работя с хора.

Какво е отношението ти към модата?

Приемливо суетна съм, дори клоня към небрежна. Модните тенденции не управляват портфейла и гардероба ми, по-скоро се обличам въз основа на личното ми чувство за стил и комфорт.

Защо се отказа от кариерата си на модел?

Моделството беше чудесен период в моя живот, но се радвам, че приключи. Хубава професия, интересна, но не ми носеше щастие и удовлетворение. Никога не ѝ се посветих напълно и никак не съжалявам.

Какви дрехи предпочиташ в ежедневието си и на какъв стил залагаш, когато си на официална премиера?

Още от дете имам леко томсойерски стил. През свободното си време най-често нося кецове и джинси, за официални събития с удоволствие избирам рокли.

Участваш в глобалната кампания на Converse за ролята на жените. Каква според теб е жената на 2019 година?

За мен жената на 2019 година е истински боец. Знае какво може и не се страхува да се бори за всичко, в което вярва и което обича. Като казвам боец, нямам предвид жена с болни амбиции, готова на всичко, а такава, която може да прецени ситуациите и да се нагоди спрямо тях, без да загуби и предаде себе си. Смятам, че една мотивирана, упорита и трудолюбива жена, която отстоява убежденията си, е непреодолима сила. Затова върху белите ми кецове Converse написах "Боец".

Какъв тип мъже харесваш? Би ли излязла с мъж, който е по-нисък от теб? А с такъв, който би размазала с един удар на боксовия ринг?

Когато става дума за любов, за мен ръстът, годините и всички външни белези нямат кой знае какво значение, освен може би килограмите. Просто нямам никакъв апетит към пълни мъже, но пак казвам - любовта често няма нищо общо с типажи и вкусове. Харесвам интелигентните хора, респективно интелигентните мъже. Държа на чувството за хумор и уважението към околните и света.

Миналата пролет сестра ти Емануела и партньорът ѝ Андрей Арнаудов станаха родители на момченце. Как се чувстваш в ролята на леля? Помагаш ли в грижите за Васил?

Васил е страхотно, будно, постоянно весело и усмихнато дете. Безкрайно горда съм като негова леля. Не мога да се оплача от липсата на доверие от страна на Еми и Андрей. Често прекарвам време насаме с Васко и това е щастие за мен! Понякога оставам у тях, за да може Еми да поспи и смея да твърдя, че в никой друг случай ставането в 6 без 15 сутринта не ми е било по-приятно.

Доротея с племенника си Васил

Снимка: Официални профили в социалните мрежи

Обвързана ли си в момента?

Неомъжена съм.

В България, когато една жена навърши 30 години, неизменно е атакувана с въпроса кога ще има деца. Какво мислиш, че провокира подобно любопитство към личния живот? Ти самата какво отговаряш обикновено и какво наистина би искала да отговориш?

Винаги отговарям честно и откровено. Смятам, че е хубаво жените след 30-годишна възраст да си дават ясна сметка къде са и какво искат да им се случи занапред. Когато човек е наясно със себе си, нищо вече не е спешно. Важно е да следваме собствения си ритъм. Паниката "трябва да стана майка и то веднага" е излишна и в много случаи е прелюдия към фундаментално грешни избори.