Символ на Великден е заекът. Но какво общо има той с яйцето, а оттам и яйцето - с църквата?

"Великденският заек не съществува. Това го знае всеки. Същността на празника е, че Исус Христос е умрял на кръста и след това е възкръснал от мъртвите."


Но какво е Великден за децата? Не всяко хлапе е нaясно със същността на празника. До XVI век се вярвало, че скритите великденски яйца са донесени от различни животни. В някои региони това били лисицата или петлето, в други - щъркелът, кукувицата или жеравът. Разбира се, че и зайците.

Заекът няма нищо общо с Възкресението

Днес всеки пети германец не познава значението на най-големия християнски празник. Това не бива да ни учудва, защото заекът няма нищо общо с Възкресението на Христос. Виновни са протестантите, които са измислили тази история. Това сочат резултатите от проучванията на Алоис Дьоринг, етнограф от Бон.

"Децата с родители католици знаят, че на Възкресение ще има отново яйца, тъй като те са забранени по време на постите. Как това обаче трябва да се обясни на децата с родители протестанти? Защо на Великден всъщност има толкова много яйца?"

Историята за заека е измислена от протестантите. Защото той е символ на плодородие. Зайците раждат много малки зайчета през пролетта. Тоест, даряват живот. Когато хората виждали зайци с малките им, те знаели, че краят на зимата вече е настъпил. Всичко това обаче не обяснява връзката между бозайника и яйцето, тъй като протестантите не са държали особено на биологичната автентичност.

Протестантите празнуват Възкресение Христово смирено в неделя, докато католиците се радват шумно в черквата. Още през епохата на барока, свещениците са разказвали различни анекдоти в черквите, за да направят Възкресението на Исус Христос още по-весело. Понякога дори и самият амвон става сцена за забавления.

А откъде произлизат обичаите, свързани с яйцата?

Яйцето е символ на живота, плодородието и пречистването. В миналото великденски яйца са принасяни в жертва на германската богиня на пролетта Остара. А днес те са знак за приятелство.

Не случайно германците наричат Великден Остерн. Смята се дори, че яденето на яйца по време на Великден не само увеличава мъжката сила, но и укрепва здравето. По време на великите пости не се ядат яйца. За да не се развалят, през 40-дневните пости, снесените от кокошките яйца трябвало да се сварят, което ги правело трайни. Във врящата вода добавяли и различни растения, за да ги боядисат. Тако по-късно можело да различават свареното от суровото яйце.

От 12 век насам яйцата се боядисват на Велика Събота. И след това заедно с други лакомства се занасят в черквата. А на следващия ден зайците уж ги крият в градината и децата ги търсят. Цветът на яйцето е от голямо значение, защото ако намериш първо синьо яйце няма да е на късмет, а червеното яйце носи 3 дни щастие.

"От проповедите по време на барока човек може да добие представа за боядисването, орнаментите и украската на великденските яйца, типични за XVII/XVIII век."

Естествено, че протестантите нямат нищо против боядисването на яйцата. Тъй като яйцата, както споменахме, са символ на нов живот, тоест - и затова и на възкръсналия из мертвих Исус Христос. Боядисването, украсяването и раздаването на яйцата е било обичайно още в ранната християнска църква, разказва Алоис Дьоринг.

Червеното яйце - благословено

"Първоначално било така, при православните се е запазило и досега: яйцата се боядисват само в червено. Този цвят е символ както на Христовата кръв, така и на Христовата любов към хората. Точно това боядисване различава благословените от обикновените яйца на Великден."

Християнският празник произлиза от еврейската Пасха, която се отбелязва на първото пълнолуние през пролетта. Този празник е възпоменание за освобождаването на еврейския народ от робство в Египет. Той някога е бил празник на пастирите, които колели младо агне. От тук се разпространява и понятието "Великденско агне". Предполага се, че заекът по погрешка е станал предвестник на Великден. Разказва се за един хлебар, който се е опитал да опече великденско агне от тесто, то обаче заприличало на заек.

През различните векове възникват много обичаи свързани с яйцето, като боядисването и скриването на яйца из градините. Характерни обичаи също са чукането с яйца и носенето им в лъжица.

*Текстът е публикуван тук >>