Властите в държавата се съгласиха да затворят мястото, добило популярност от снимките на холивудския филм "Плажът" с Леонардо ди Каприо от 2000 г.

Посещенията ще бъдат забранени от юни до септември и се планира ограничението да бъде прилагано и през следващите години. Екологът Тон Тамронгнавасават каза, че причината е най-вече заради вредите, нанасяни върху коралите.

"77 % от коралите в Тайланд са изчезнали, но в Мая едва се намират някакви"
, каза той, цитиран от БТА.

"По време на затварянето ще бъдат засадени още корали от правителството и от частния сектор", добави той.

Забраната ще важи и за хора, и за лодки в зоната с корали на плажа. Мая Бей все пак ще може да бъде видян от лодки извън ограничения район. Около 4 хиляди туристи посещават тайландската природна забележителност всеки ден, повечето отколкото е капацитетът на плажа. От септември ще бъде позволено посетителите да бъдат не повече от 2000 дневно. Приходите от туризма съставляват над 20 % от брутния вътрешен продукт на Тайланд.

Но увеличаването на туристите от 32 милиона посетители през 2016 г. до 35 милиона през 2017 г. и очакваните 38 милиона тази година повишава и тревогите за екологичните щети и устойчивостта на развитието на стопанския отрасъл.