- А какво описваш в книгата си?

- Разказвам 2 истории за две жени - една палестинка и една израелка, която всъщност има български корени. Проучих и какво се е случило с евреите през 1943 година и езикът, който говорят българските евреи -"ладино".

- Сега пак си с конкретна цел - да разкажеш на американците за народната ни музика и Даяна...

- Даяна е човек, който винаги е мечтал да прави народна музика и я има в сърцето си, но така се е получило да започне да прави попфолк. Идеята е така да се покаже как музиката се променя и нагажда към времето в България, да проследим влиянието на комунизма и капитализма. Интересно е, как хора, които обичат традиционната музика като Даяна са "принудени" да се занимават с попфолк. Даяна е много изискан и добър човек. С нея ме запозна музикалният продуцент Стоян Денчев.

- Например попфолкът е доста комерсиална музика...

- Сега при срещата ми с Петър Аркалиев - директор на училището в Котел, разбрахме, че от една сватба могат да се изкарат 1000 лева бакшиш. А на фестивал в Банско - на 40 деца, за да свирят и да пеят народни песни там, са им дали хонорар от 500 лева. На попфолк певица пък - пяла на същото място на плейбек - 6000 лева. Попфолкът изглежда атрактивно за определени хора. Парите са магнит за всички.

- Децата много подражават на фолкпевиците...

- Много от тези звезди в началото също сами по себе си са подражавали на западните еталони.

- А могат ли да съществуват заедно попфолкът и народната музика?

- Изглежда, че да. В училището в Котел за всяко място се борят 8 души. (Преди са кандидатствали по 50-100 за място).

- Мнението ти за попфолка?

(Замисля се) Има готин ритъм... .(смее се).

- Какви други професии включват вашите профили?

- Вътрешната министърка на Македония, миньор в Перу, баскетболен мениджър в Африка, дървосекач в Индонезия, петролен магнат в Канада и вашата Даяна - представител на народната музика, която е прекрасна. Ето сега тя ни показа нагледно как повишава гласа си. Никога не съм чувал такова нещо - невероятно е! Мистерията на българските гласове също! Сега в Котел видахме 17-18 годишни младежи как танцуваха и пяха, беше толкова хубаво. Особено ме впечатли изпълнението на "Излел е Дельо хайдутин".

- А каква музика слушаш?

- Традиционна. Харесвам и Сезария Eвора, Майлс Дейвис, Битълс, Ролинг Стоунс, българските гласове... От Котел си взех много дискове.

- А какво у нас те привлича?

- Варна, особено морската градина. Харесва ми да пътувам през селата, да се разхождам в София. Не обичам обаче да шофирам до Варна, имате много луди шофьори. В университета в Калифорния имам българска колежка - Мими Чакърова, която преподава фотография, тя ми е разказвала много за България.

- Научи ли български?

- Наздраве, абсолутно, бриянтен, не, да, благодаря, много вкусно... Харесвам кухнята ви - пържола, ракия, салата. Тук са ми особено вкусни вашето пиле и домати. - Кой би отличил като добър журналист от Щатите? Джей Лено например...

- Той не е журналист, той е по-скоро комедиант, изпълнител.

- Да те попитам и за заплатите - колко взима при вас един учител например?

- 30 000 долара на година, а доктор - 200 000 долара. Но при вас наистина е много трудно за оцеляване.