2% от семействата замразяват стволови клетки

Около 2 % от семействата, очакващи бебе, прибягват до съхранение на стволови клетки. Това заяви д-р Асен Пачеджиев, изпълнителен директор на тъканна банка Cryo-

Обратно в новината

Коментари - 2% от семействата замразяват стволови клетки | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За жалост доста неща не са достъпни за средностатистическия българин...

И аз замразих преди няколко години в клиника "малинов". Те се оказаха много несериозни, като дойде време да плащам вноска след 3 години, та не можах да намеря отговорен човек, след месеци търсене, се оказаха че те ги прехвърлиха в друга клиника... И въобще в някой момент се усъмних дали ги има тези стволови клетки на детето ми, и за какво платих 3000 лева. То няма как да ти ги покажат и да си сигурен че това е то, и за това спрях да плащам! А и чувала съм и от други че това си чисто мошеничество и никой не ги съхранява, понеже на 99,9% от хората няма да им потрябват, та трудно може да разбереш колко са честни!

Това е чиста спекулация и мошеничество. Стволовите клетки все още не са дали клинични доказателства за успешно лечение на никакви заболявания, с изключение само и единствено на някои форми на лимфоми, при това без категорична гаранция. Но далаверата с замразяването на такива клетки е огромна и агресивната реклама подвежда наивниците. Особено лъжливо е това да се вземат клетки от пъпна връв - там има изключително малко количество стволови клетки, при това технологията за тяхното обогатяване в клетъчна култура и градационно замразяване изисква страхотно скъпа апаратура, която е налице само в най-развитите медицински центрове и само в няколко държави в света. Сами видяхме какъв резултат имаше с "лечението" със стволови клетки на Мануела, пострадала при катастрофата с Максим. Тази далавера е много грозна и цинична, защото се базира на безиизходността на редица заболявания, когато хората търсят дори сламката за спасение.