През 2013 година в България около 1700 български двойки, очакващи бебе, са решили да съхраняват стволови клетки, изолирани от пъпната връв на новороденото

"В България за 10 години имаме над 10 000 български двойки, които са решили да съхранят биологична проба от стволови клетки от умбиликална кръв за евентуални нужди на тяхното дете или семейни нужди. За тези 10 години няма някакъв кардинален, разтърсващ пробив в медицината, базиращ се на приложението на стволови клетки, но за този период се натрупаха значителен брой доказателства от клинични проучвания, които сочат натам, че вероятно стволовите клетки ще бъдат повод за следващата революция в медицината", коментира д-р Пачеджиев пред БГНЕС.

Един от най-обещаващите болестни състояние за лечение със стволови клетки са заболявания като детска церебрална парализа, различни видове неврологични дефицити като например загуба на слуха, проблеми със зрението, забавено интелектуално развитие, различни състояния, при които се предполага наличие на родова травма.

"За съжаление услугите не са особено достъпни за средностатистическия българин и се надявам, че с времето това ще се промени и ще стане като в други държави", призна д-р Пачеджиев.