Красотата на българския фолклор оживя в НДК

Трите най-големи фолклорни ансамбли в България – "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин", влязоха в творческо съревнование на сцената на зала 1 на НДК.

Обратно в новината

Коментари - Красотата на българския фолклор оживя в НДК | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бил съм не веднаж на концерт на наш ансамбъл в чужбина. Що рев падаше тогава. Щяхме да се пукнем от гордост и щастие. А чужденците така и не разбирарат, това приказка ли е някаква или истина. Изкуството ни е велико, както е велик и народа ни.

Народната музика не е проста и не е за прости хора. /ЙОВЧО КАРАИВАНОВ/

На нас денонощно ни се натрапва, чалга, поп, рок, метъл. Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Този могъщ извор, българският фолклор, целенасочено се отравя и затлачва. Целта е - "ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.

Как така не са включили и Държавния ансабмъл на народни песни и танци на Руската Федерация в надиграването?!? ЩО ЗА БЪЛГАРИ СМЕ?!?!?!

ГОЛЕМА КРАСОТА ХИ ХИ ХИ

След по малко от месец на същата сцена в зала 1 на НДК на 07.06.2014г. ще се проведе "Фолкролна танцова панорама 2014" с участието на пет ансамбъла от София и страната. И макар, че не сме държавни ансамбли, ние също има какво да покажем. Заповядайте за да продължим българското !

сигурен съм, че концертът е бил много хубав. Но статията само доказва, колко малко ние, в съвремието, оценяваме величината на сценичното фолклорно изкуство, което имаме. "по нищо не отстъпват на танцови спектакли от световна величина" - всъщност тези хореографии СА от световна величина - в модерният балет базиран на фолклор в Света има три колони - България, Грузия и Ирландия. Българският фолклор е най-високо интелектуалното нещо, което България е изнасяла навън, след азбуката разбира се.

защо северняшкият ансамбъл не е бил включен?

Северншкия ще го гледате в Пазарджик - през юни на прегледите на ансамблите

Това за азбуката... е малко объркващо. Написана е в Чехия... На единият автор майка му е била българка. Освен това не пишем на онази азбука, която те са измислили. Освен това дота се отказаха от нея. Най-неприятното е, че графично не е изпипана и звучи дота по-горзно от латиницата. Освен ако нямаш сетиво за това. Така че за азбуката да не се изказваме по партийните насоки от преди 10-ти, а да почетем малко и да се образоваме. И със здраве да си я ползваме, каквато е разбира се. Дано БАН не пипне нещо в азбуката също е моля!

Беше вдъхновяващо и несравнимо изживяване! БРАВО на невероятните музиканти, танцьори и всички останали зад кулисите, които допринасят за осъществяването на това вълшебство!

извинявам се , че придавам политически привкус на прекрасния концерт...но трябва да споделя...много ме зарадва неподправената реакция на 4000-ната публика в края на концерта.....мощното УУУУУУ при произнасянето на " цветя от бсп"..ме върна от отчаянието ми...има надежда за България!.

Бях там и бах горда, че съм Българка. Уникално добри и дано най-после Държавате се сети, че това и огромно богатство. По отношение на цветовете, според мен така имаше констраст за да се виждат страхотните движения на краката и мисля, че за бъргарските носии е характерно да бъдат цветни. Беше истински празник! Бъдете здрави и благословенни!

Бях на спектакъла. И съм впечатлен. Но ми направи впечатление едно. Защо в изблик на превъзбуда по средата на изпълнение зрителите започваха да аплодират. Пречейки на всички останали да чуват музиката в този момент. Това не е концерт на Лили Иванова или Веселин Маринов. Как може леля Гинка от предния ред да си мисли ,че изпълнителите чуват превъзбуденото и ръкоплясканане на сцената. Също така Как може със синхронно пляскане на ръце да се опитваш да се включиш в неравноделен ритъм ?!?! .. 30% от публиката не оставиха останалите да се насладят и на музиката ..

Музиката и танца са емоция и най-естественото нещо е човек да я покаже и мисля, че аплодисментите са тяхната награда.

Така, но се прави в края на всяко изпълнение. На сцената , по време на изпълнение не се чува нищо от залата. Хубаво е все пак да се съобразявате с другите в залата, които ценят и музиката , а не само танца. Това не е футболен мач все пак.

музиката и танца на сцена са изкуство, и най-естественото нещо, което може да направи човек, е да ги преживее и възприеме, оставайки в тишина....

това е нещо, което ме побърква, когато ходя в България на концерти - дори на класически концерт и опера хората си ръкопляскат по средата на изпълнението, в особено важни моменти според тях. Проваля всяка възможност да се насладиш на спектакъл или музика. Мисля, че е добре да включат в часовете по музика в училище обучение как се дават аплодисменти.

Когато си на сцената аплодисментите на публиката те зареждат още повече и разбираш, че нещата се получават. Аз като танцьор най-много се радвам да чуя аплодисменти по време на изпълнение!!!

Най- хубавото усещане е , докато още танцуваш, публиката вече да ръкопляска! Съгласна съм на 100%. Уникално изживяване :)

Фолклорът ни е невероятен и би напълни със зрители доста по-големи зали, но ми се ще вместо само да говорят разни там министри, да подпомагат съществуването на ансамблите. И не е нормално да идват от другъде подобни състави, а нашите да имаме възможност да ги гледаме толкова рядко. Има достатъчно много хора, който след толкова много поп-фолк жадуват за подобни концерти.

Защо не се правят по-често такива концерти, след като интереса е толкова голям и за три дни вече бяха продадени почти 90% от билетите? Със сигурност събраните средства няма да бъдат излишни за дейността на ансамблите.

Имаме невероятен фолклор,нашите таци са уникални,да се гордеем и да ги види светът.

Всичкото убаво, ама тия розови чорапогащи/клинове много се набиват на очи :)

lu4ka

Всичко е много хубаво, но и на мен ми направиха впечатление клиновете и ботите. Има и женски цървули, сигурно не е проблем да се поръчат... И наистина е било страхотно.

Доста Ви куцат познанията за етнографските обласи и богатството от костюми в България. РОЗАВИТЕ КЛИНОВЕ (както ги наричате) се наричат КАЛЦИ, а БОТИТЕ се наричат БОТУШКИ Приято обучение

на снимката, която коментирате са ансамбъл Тракия, ако не греша. Ансамбъл тракия има най-богата етнографска колекция на костюми в бг, където работят едни от най-добрите етнографи. Та, предлагам ви, вместо да коментирате така смело работата на научи работници, да се информирате защо клиновете са розови, каква е тяхната история и защо пък боти, а не цървули.

Едно голяма браво, уникален фолклор имаме...

Защо не участва и Ансамбъл "Добруджа"?

Имах удоволствието да присъствам на този концерт. Невероятно преживяване! Радвам се, че все още има хора в България, които правят нещо стойностно и красиво!

Алоу, Дир-а, министърът на културата се зове Петър Стоянович, а не Димитър...! Чак и в болд сте си турили невежеството....

Тоз министър що ще там ! Той е невежа ! А и името му -Димитър ли е ?Ало, дира , я проверете и накажете неграмотника !