Богатството и красотата на българския фолклор оживя в Нощта на ансамблите чрез песните, танците и пъстрите носии от различни области на страната.

Трите формации представиха най-доброто от репертоара си и показаха, че по нищо не отстъпват на танцовите спектакли от световна величина с многообразие от стилове и ритми. Надсвирването и надиграването продължи близо три часа.

Фолклорните състави редуваха песни и танци, пресъздаващи сцени от традиционния български бит и култура, а в края на спектакъла всички 150 изпълнители от трите ансамбъла излязоха на сцената за едно последно общо хоро, в което се включиха и немалко зрители. Зала 1 на НДК се оказа тясна да побере всички желаещи да присъстват на този празник на българския фолклор, затова и пътеките между редовете бяха изпълнени с хора. Зрителите ентусиазирано аплодираха изпълнителите на сцената и категорично опровергаха популярното схващане, че фолклорът ни е ценен повече в чужбина, отколкото у нас.

Нощта на ансамблите, която министърът на културата Петър Стоянович нарече в краткото си слово преди началото на спектакъла "Българската нощ на Оскарите", откри 19-я Салон на изкуствата. В духа на празника на Св. Св. Кирил и Методий концертът започна с изпълнение на "Върви народе възродени", съобщават от БГНЕС.