Как да запознаем детето със зеленчуците

Децата могат да се научат да консумират нови за тях зеленчуци, ако им се предлагат редовно, преди да са навършили две годинки.

Обратно в новината

Коментари - Как да запознаем детето със зеленчуците | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

със зеленчуците в градината.От малък град съм и си произвеждаме всички плодове и зеленчуци характерни за БГ.Мойто дете си ги бере направо от растението-пресно, вкусно, здравословно.Да за големите градове няма как това да се случи, но в малките родителите ги мързи да се занимават със земеделие.Така или нямат пари за зеленчуци или купуват безвкусни боклуци с нитрати.Онзи ден в малко магазинче майка с дете купи 2 картофа, една глава лук, цигари, бира, а около 2 годишното й дете сочеше ягоди и плачеше, а тя не му ги купи!

Малкият обожава да хапва артишок, аспержи и пащърнак! Сервирам ги с био киноа и у дома не се признава друго. Когато му писнат, минаваме на органик бейби ориз, гарниран с био спанак и чери домати, леко поръсени с чиа!

Прехвалените био боклуци. Смятам, че се спекулира с тях. Освен това са ужасно скъпи. В момента в България са на мода био и секънд хенд магазините. Двата полюса.

Нямам против турцизмите! Имам против конете с капаци! Бил съм оревал орталъка?! А това, че се изредихте сульо и пульо да се опитвате да ме изкарате ненормален само за това, че казах, че българина е беден и предвид факта, че хладилника му е празен, статията как да учим децата си да похапват СКЪПИТЕ плодове и зеленчуци, не че е излишна, но е малко безсмислена, като първия проблем, който има всеки един от нас за разрешаване, е как да си повишим стандарта на живот! Не става дума за мен или теб, или мръсницата! Става дума за всички българи, мамка му! Колко могат да се похвалят, че всеки път влизат в супермаркера и си купуват всичко, което им се прииска, без да се съобразяват с цената му?! АЙ СИКТИР вече с тази глупава дискусия!! пс: и стига сте се вайкали за мен - имам си пари за 1 кг грозде! Друг е въпроса, че го консумирам само под гормата на вино и ракия!

Гроздето е кисело, това всяка лисица може да ги го каже. Тук лисици много. ПОдкрепям тази мръсница, която много точно е писала. Джепето, аз също съм готов да ти изпратя половин килограм и така ще имаш цял. Дай си адреса, молим те, че опищя орталъка. Турцизма ми харесва и няма да го сменя, напук на всички расисти.

"Запознаване"със зеленчуците не е необходимо-децата си ги ядат без да им прави впечатление-храна!Запознаване,обаче с твърдите,безвкусни и безмирисни продукти от супермаркета,наречени зеленчуци,е задължително,и пак няма сигурност,че ще им хареса.Хайде да правим разлика между зеленчуци(и плодове)и продукти от супермаркета!

При 12 лв за 1кг грозде и 340 лв минимална заплата, то си е истинско геройство, човек да успее да осигури по-голям и по-разнообразен прием на храни за семейството си! Така че може би първият проблем, който стои пред нас за разрешаване е как да купим плодовете и зеленчуците и едва след това - как да научим детето си да ги консумира.

Абе теб какво грозде те гони през месец юни бе, куку, как няма да е 12 лева килото като сега не му е сезонът?! Ти в ред ли си?! Сега е времето на черешите и ягодите, които са на съвсем достъпни цени и освен тва са безумно вкусни.

джепето

Я, по-спокойно! Като имаш нещо да кажеш по-темата, можеш да го правиш и без да обиждаш, нали? Ще подмина (засега) определенията, които си позволи да дадеш по мой адрес и ще ти отговоря на въпроса - гроздето, което ме гони, е гръцко! А за достъпните цени на ягодите можем доста да поспорим (пояснявам - ако говорим за истински ягоди, а не за онези пластмасовите в големите търговки вериги). пс: има голяма разлика между цените на плодовете и зеленчуците в различните райони на България. Цените, за които аз говоря, са за територията на скъпата (в пряк и преносен смисъл на думата) ни столица!

пусти глад! придирчиви деца е нова дума!

Поредната порция дневна простотия в раздела. Моля ви, бъдете умни! Ако детето ви не харесва даден зеленчук, не го насилвайте. Вместо това заместете този зеленчук с друг, за да има детето ложителна нагласа към храненето, вместо от най-ранна детска възраст да разбира храненето като неприятно задължение. Ако детето ви по принцип не харесва много от зеленчуците, компенсирайте с плодове. И не се вживявайте в статиите на дир по въпроса - често тук се публикуват уникални простотии, нямащи никаква връзка с реалността.

Не е чак толкова тъпа. Точно до 2 -3 годишна възраст е най удачно да се предлагата на детето различни храни и то много по лесно ги приема. Разбира се не може насила да го караш да яде нещо което не му се е харесало, може да го пробваш още един два пъти и ако откаже значи няма да е. Обаче като поотраснат и не са свикнали с някои вкусове дори чисто визуално като видят храната отказват да пробват. Моето съм му давала абсолютно всичко до 2 годишна възраст, нищо не е отказало и в момента на 8 няма плод няма зеленчук, няма готвено което да отказва. Единственно не обича чипс, хамбургери, дюнери и кремвирши, не бих му отказала да пробва но не иска. Даже като беше малка 1-2 годинки вместо солети и давах да хрупа нарязани на пръчици моркови и колко деца покрай нея за първи път ги опитаха така сурови да хрупат и им хареса. Другия пример едно приятелче което до 2-то годинки освен крокита, солети, кренвирши и други такива глупости нищо друго не му се даваше междинно и сега не иска да чуе за никакъв плод и зеленчук. Влиза в магазина и като го пита какво иска да му купят казва кренвирши. И е с наднормено доста. А майката се тюхка че не искало плодове, ами малко късничко то вече така е привикнало, че само месото и пърженото му се харесват. Аз не разбирам статията така както вие. По скоро е да се дават на децата до 2-3 годинки различни зеленчуци за да може да привикне към техния вкус, все нещо ще му хареса, което не му хареса няма как насила да стане, никъде не пише че е задължително всичките да ги прояде.

От вашия пост станаха ясни две неща : първо - вие сте единствената добра майка на света и много добре го знаете, второ - вашето дете е най-добре гледаното дете на света и вие много добре го знаете, освен това вашето дете е единственото на света, което яде всички плодове и зеленчуци благодарение на неговата свръхмайка, не просто майка, ами супермегагигамайка. Артишок яде ли ? Не разбрах дали артишок яде? Ако може в още един километричен пост, в който обяснявате каква супермегагигамайка сте, да обясните за артишока също!

Абе тъпичка си е статията, ама като гледам коментара ви, разбирам защо не сте разбрали, че е тъпичка... Ако може да не ми отговаряте, знам, че няма да ме разберете.