Педиатри препоръчват на родителите да четат на бебетата

Американската педиатрична академия (ААР) горещо препоръча на родителите да четат приказки на децата си още от раждането им.

Обратно в новината

Коментари - Педиатри препоръчват на родителите да четат на бебетата | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хайде сега! Става дума за бебета, а не за деца, които говорят и ПИТАТ. Но вместо да се четат чак пък приказки, може просто да се разговаря с бебетата като с възрастен. Даже мисля, че 'бебешкото' говорене е вредно. Говорете нормално, с правилно изговаряне на думите и всичко ще е ОК! И имайте поне три деца!

Ето и моя опит в четенето на приказки (детето ми е на 2,5г.) - Ще ми прочетеш ли тази книжка? - Да. - Прочети ми я. - Добре де. И такааа. Грозното Патенце - Къде е? - Ето го тук. Един ден - Какво е това? - Яйце. Слушай сега. Един ден една - Къде е майка му? - Ето я майка му. Един ден една патица мътела яйцата си - Това ли е майка му? - Това е патицата, да. - Какво е това? - Грозното Патенце. Черупката се пропукала и то се излюпило - Има крака. - Да, патенцето има крака. То заплувало в езерото - Тук няма крака. Къде са му краката? - Те са във водата, като плува. Патенцето тръгнало към фермата - Какво е това? - Селянин. Той минал покрай патенцето - Не! Това е дядо Коледа! - ! - Какво е това? - Дядо ти Коледа, нали така каза? Слушай сега. Той занесъл патенцето у дома. - Къде? - В тях! - Тука ли? - Да. Най-сетне то успяло - Защо спи? - Защото било много уморено! Слушай. Но дошла пролетта - Какво е това? - Грозното Патенце. - Това не е грозно патенце! - Красивите лебеди като малки са много грозни патенца. - Не е грозно! - Ще млъкнеш ли? То полетяло над поля и градини, над цъфнали дървета и видяло едно езеро с три много красиви лебеди - Къде са фтиците? - Ето ги лебедите Фтици. - Това са лебеди! - Да, това са лебеди. Патенцето доплувало до тях и навело глава: убийте ме! - Къде са лебедите? - Ето ги лебедите. - А това? - И това е лебед. - Лебед Какво е това? - Това е пате някакво, летящо! - Къде е грозното патенце? - Аааа!

От този диалог прозира един бъдещ лидер, може би бъдещ шеф на прокоратурата, който не иска други да му обясняват някакви неща, а предпочита сам да измъкне информацията във реда и формата, която го интересува - организирано и практично. Би било интересно, ако опитате вместо вие да му четете приказка, да го насърчите той/тя да разкаже история по картинки - за да видите какво я/го впечатлява.

ПрокОратурата ???

Цитирайте източника на този текст, а именно блогът на Таня Русева - Бу!!!

В оригиналния текст възрастта на детето е 2 години и 8 месеца.

Абсолютно автентично! Преживявам го вече от около година и половина... :) Но иначе съм съгласна с авторите на статията, че е хубаво да се чете на бебетата, естествено, че трябва да им се говори като на големи, това е ясно и въобще трябва да им се говори, да слушат реч, да им се обръща много внимание :)