Киселото мляко - незаменимо за българина

Киселото мляко е храната на българина, то е незаменимо, коментира за БТА докторът на биологическите науки инж. Петра Величкова, специалист-микробиолог.

Обратно в новината

Коментари - Киселото мляко - незаменимо за българина | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За да се продава пак кисл мляко с качество като от преди 30 години, трябва не просто да се върнем към комунизма, а и да се избият всички с капиалистическо мислене. Капиталистическото мислене е мислене за собствена изгода, за сметка на другите. Когато се допусне един, да мисли по този начин, това е заразително и за другите. Започва хадцакване (конкуренция), при коята млякото се разваля, храната се превръща в ГМО и хората в зомбита.

Не мога да намеря марка кис. мляко, което да харесвам. За мен киселото мляко трябва да е кисело, или поне като престои да ВКИСНЕ, а не да мухляса. Ако е истинско то не трябва да става горчиво с времето, а все по-кисело. Най-странното е, че прясното мляко не се разваля ИЗОБЩО, дори да стои с месеци в хладилника. Аз съм го изпробвала и е така!

А като е толкова незаменимо, що ни го подменяте, бе? От 5 различни млека които пробвах никое не хвана закваска!!! С години купувах прясно мляко от една частничка. Квасех си и знаех че ям КИСЕЛО МЛЯКО неокрадено в процеса на обработка. За известно време спрях, загубих подквасата. Сега започнах пак, разчитайки на купешко мляко за подкваса. От 5 вида опитах да взема подкваса и 5-те не се заквасиха. Е какво ядем?

Жалко е, че повечето фирми използват закваски, от западни фирми за по-висока трайност, а нашите фирми изнасят навън. И какво се оказва, че японците ядат типично българско кисело мляко с много живи лактобацили, а ние ядем йогурт..............

След като е установено, че българинът държи на киселото мляко, какво прави държавата за това? Признанието, че "при правени проверки се установява, че голяма част използват стрептококови или закваски не по стандарта", не върши работа. Ако механизмите и санкциите на контрола са надеждни - това е чуденес начин държавата да се погрижи за здравето на изстрадалия българин. Но не - политиците имат по-важни дела!

Какви траки 4000 г. пр. новата ера ? Траките са дошли на балканите не по-рано от XV в. преди н.е. Дошли са след гърците.

хихихи траките били дошли по-късно от гърците - ходете манипулирайте с тези лъжи някъде по южна америка, азия там може и да ви повярват... траките (условно наречени траки) за били боговете за гърците по онези времена ама били дошли по-късно на балканите хаха... даже по последни изледвания истинските гърци се оказва, че са от африкански произход ...

Сирене и кашкавал- основната фундаментална разлика е, че традиционното българско БЯЛО САЛАМУРЕНО сирене се прави от сурово мляко. Кашкавлът е от преварено. Сиренето по магазините е от преварено мляко. От хигиенни съображения , а е и по- лесно да се работи с преварено , а не със сурово мляко. В превареното мляко се убиват вредните , но и полезните. Бялото саламурено сирене изисква серизона хигиена и тънаки познания. Кашкавалът изисква малко повече литри мляко, но не е толкова фин продъкт. Сиренето трябва да зрее, не само заради вкуса, а за да 'изчезнат' вредните въздействия от бактерийте сложени при подсирването. Сиренето от сурово мляко се доближава до киселото мляко, и при правилна направа, зреене и съхранение има почти същото благоприятно действие като киселото мляко. Киселото мляко е преварено мляко с добавена от закваската жива материя - бактерийте. А иначе самите бактерий имат много подвидове. Но това вече е съвсем , съвсем сериозно от областта на високоите биотехнологии и националнат сигурност :-)

Ех, младежо... Преваряват ,млякото по технологични съображения за дезинфекция, но това няма значение дали е за кашкавал или за сирене. Разликата в бялото сирене и кашкавала е дозировката на маята за сирене, която по принцип се прави от сирище на малко агне, но се продава индустриално произведена. В кашкавала се слага повече мая за сирене отколкото в бялото саламурено и се добавя малко лимонтузу, а саламуреното не се добавя лимонтузу. Подробностите ги пише на упаковката. Млякото за кашкавал леко се пресича и затова кашкавала (истинския) се цепи на жилки. Другата технологична разлика е, че след като се оцедят и сиренето и кашкавала от суроватката, саламуреното сирене "зрее" в солена вода минимум 40 дни, а кашкавала 60-90 дни на сухо. И бялото саламурено и кашкавала се оцеждат в платнени цедилници, откъдето идва характерното ошарване на квадратчета, кашкавал който не е на квадратчета е подозрителен. Заради дългия срок на сухо зреене на кашкавала по- рано го потапахя в парафин и капшавала имаше тънка парафинена коричка, която да го пази от съсъхване и от плесени. Плесени без кислород не се развиват, а от съхненето се губи маса от влажността, а се продава на регламентирана цена и стават загуби. Преваряването на млякото за кашкавал понякога се прави умишлено, защото когато се прави сирене или кашкавал от много топло мляко, и сиренето и кашкавала стават на едри шупли като тъй нареченото "швейцарско сирене" което се прави точно така. "Сините сирена" са кашкавали с култивирана плесен в тях. Повечето умишлено са шуплести от преварено мляко, за да има по- голяма вътрешна площ за развитие на повече от култивеираната плесен.

БЪЛГАРИНО, ОПАКОВКА СЕ ПИШЕ С О, А НЕ С У

Точно така е, цялата верига е сбъркана. Ръпчат животните с химикали, антибиотици и тн и естествено и млякото или месото след това е е засегнато и е с по-лошо качество. След това производителите натъпкват още един мисион боклуци при производството и накрая до крайния потребител достига нещо съвсем различно от оригиналното. Пилетата ги тъпчат с антибиотици, инжектират ги с вода, за да им увеличават обема и масата. Във Англия и във Франция каато си купиш месо, не пуска толкова много вода, защото просто не го тъпчат, за да му увселичават обема и съответно цената. Както са го заколили, така го продават. И естественом не ги хранят пилетата с боклуци. Затова и месото е вкусно!! Липсата на строг контрол е пагубен, в чужбина контролът върхъ храните е убийствен, повтарям убийствен! Затова и храната е по-качествена. В България хората купуваме боклуци и то за не малко пари. За съжаление няма алтернатива.

Наистина се извинявам за печатните грешки, днес просто ми е много зает ден. А и наистина тази статия ме разпали много, защото на теория всичко е прекрасно, но на практика нещата са трагични. тотитотев, повярвай ми на мен мляко и кашкавал не ми се яде, а по принцип са ми любими. Ям ги с огромно неудоволствие и усещам , че се насилвам, а не искам да е така.

За пилетата не сте права, защото не сте видяла реалността. Във Франция в масовите птицеферми се отглеждат "нещастливи" пилета, без слънчева светлина, с много химикали, за да растат бързо. После ги товарят безобразно, почти убивайки ги, в камиони, за да достигнат тези жалки създания до трапезата на потребителя. Разбира се в магазинната мрежа човек разполага с възможността да избира , защото освен евтини пилета, се предлагат и по-скъпи, отглеждани при най-добри условия, с хубава храна.

Естествено, киселото мляко и бозата, които сега купуваме от магазините не са тези, които се правеха в България преди 50 години. "Истинските" кисело мляко и боза не могат да се съхраняват в плътно затворени опаковки и не могат да се разпространяват в съвременната търговска мрежа. Алтернативата е изобщо да не консумираме кисело мляко и боза. Кой както иска.

Има био боза и в момента - на Хармония и наистина вкисва. При това със захар :-)

Продължавайте да ми цъкате минуси, аз ви казвам истината. Правописът ми е безупречен както си личи, България само на едно място съм я написала с малка буква, печатна грешка от бързането, тъй като в момента правя няколко неща едновременно. Видях си грешката в последствие, но нямаше как да я поправя. Във Франция има кашкавал за 2-3 евро, а тук кашлкавалите са по 9-10 лв. Както и да го смятате е по-сккъпо, а са с лошо качество. Плодовете и зеленчуците им не съм ги хвалила, нашите са по-хубави!!! Но месото и другите хранителни продукти са много, много, много по-вкусни и качествени, а нас ни тъпчат с боклуци!!! Цъкайте ми минуси и се възмущавайте, но нима не е истина, че слагат нишесте и сухо мляко в така нареченото уникално българско мляко?? Или това, че кашкавалът е с отвратителен вкус, защото е правен с некачествено мляко и куп други боклуци??? Нима е лъжа, че контролът в България е под всякаква критика и производителите си слагат каквото им хрумне??? Не бълвам змии и гущери, а говоря самата истина, която вероятно е трудна за преглъшане. По-лесно е да си блажено заблуден. Аз си обичам родината и ми е адски болно, че съсипват здравето на народа ни, а европейците си се хранят с вкусни и качествени продукти и точно затова толкова се паля на тази тема!!!!

поправка- преглъщане!!

Говоря за съвсем обикновен кашкавал, а не за някакви специално сирена.

То и тук има "млечни деликатеси" по 4 лв.

Млякото, от което се прави купешкото кисело се обезмаслява (вкл. това с 3.6 и 4.5% масленост) и затова се различава от домашното необезмаслено кисело мляко. Оставяме настрана това, че във модерните ферми животинките се отглеждат на тясно (без движение) с фураж включващ костни брашна, стероиди за бърз растеж, антибиотици и др., а кравичките по селата ги извеждат на паша и се хранят с трева и билки.

Купувам си истинско прясно мляко от познати, почтени хора и си го квася. Толкова е лесно и става толкова бързо и вкусно! Купеното кисело мляко може да е само вкусно, евентуално.

И жена ми прави същото като се получава най-добре със закваска от Боженци. Значително по-добро е от купеното :)

Съвсем колегиално се обаждам от коневръза: Точно "Боженци" не използват стандартна българска, а стрептококова закваска. От него КИСЕЛО МЛЯКО няма на получите независимо от добрият му вид и консистенция. Идеалният вариант е да си купите лиофилизирана закваска от "Ел Би" или в краен случай да използвате "Елена" 2%, което към момента е добра алтернатива. Поздрави!

киселото мляко по света вече е известно като "гръцки йогурт" (е, може би технологията е малко различна, ама...)

Че е незаменимо, вярно е,... но не тази измишльотина на т.нар. производители на млечни продукти. Поне 3 причини има за да ни тъпчат с подобни отрови. Разбира се първата е ниската себестойност на "продуките", които влагат - от там и голямата далавера. Втората е че ги мързи да го направят. Третата е че са некадърни и само са чували за кис. мляко но не и как се прави. Освен всички боклуци добавят и отровте за вечна трайност. За съжаление проблема не се изчерпва с кис. мляко, а другите продукти като колбаси, кайми и други?? А за палмовото масло, дето тикат в сладкиши и всевъзможни други храни нещо да кажете?? За мен това е умишлено увреждане на здравето на цялата ни нация и най-вече на нашите деца, което си е престъпление. Ха наздраве!!!

Тия хвалби за киселото мляко са пълна и тотална лъжа - дори има книга - Лъжата за киселото мляко. Дори домашно мляко съм си правил много пъти и не мисля, че е особено здравословно - дори напротив. Правил съм масло - винаги става чисто бяло - а трябва да бъде жълто

виж, никой не твърди, че киселото мляко е панацея - всичко зависи от балансираният начин на живот и спорт, който водиш. Всичко трябва да се приема в умерени количества със сигурност. За сирената като цяло - естествено, че трябва да не се прекалява с тях защото са пълни със мазнини. А за да добиеш жълто масло, първо трябва да намериш добро прясно мляко със високо маслено съдържание, на което т.нар. каймак не е взет преди да ти бъде продадено на табе....

От 5 години не употребявам мляко и млечни продукти и се чувствам като 20 годишен. Преди ядях поне по 1 кофичка на ден кисело мляко, отделно сирене и кашкавал. Бях започнал да се запъхтявам качвайки се по стълбите до 3тия етаж, а сега съм жизнен като пчеличка и не съм боледувал от тогава. Та така за ползите от млекото (и за боклуците които се продават под това име).

Е ти какво искаш бе, да се разболяваш по няколко пъти на 5 години? хахахха, да не си на 60-70? аз от 18 години не съм се разболявал, нито грип , нито температура, и ям по 2 кис. млека на ден, а за асансьор изобщо и не си помислям като се ка4вам до 6 етаж всеки ден.

...колко красиво и романтично звучи тази статия...за прекрасното и неповторимо българско кисело мляко.Има една "малка подробност" - имахМЕ добро кисело мляко. Днешната субстанция, която минава за кисело мляко е кашообразно нишесте с вкус на латекс. Някога оригиналното кисело мляко /когато имаше зверски контрол от "комунистическата" държава, бе в стъклени буркани с алуминиеви капачки. На втория ден започваше да хваща златиста коричка, което показваше, че има истинска закваска от бацилус "булгарикус".Преди две години направиха и въведоха по времето на Найденов отново БДС - нищо! Някой да е опитвал салами, месни и млечни продукти с този "БДС"?!? пълна измама. Дори от м-во на земед. и храните признаха, че този стандарт не е като някогашния. Киселото мляко отдавна е старинна легенда от миналото, уви.А какво да кажем за пословично хубавите български сирена, кашкавал, луканка, шпек и хамбургски???? ....само имената останаха същите. Завиждам на новото поколение, което не познава качеството на някогашните храни и си мисли, че се храни здравословно и с прекрасни на вкус храни.

Абсолютно подкрепям вашия коментар. Моите родители помнят какво мляко са яли преди, което няма нищо общо със сегашното. Аз пък след като съм яла много пъти кисело мляко в Англия и във Франция, сега направо не мога да вкуся тази"субстанция" наречена кисело мляко. За съжаления я ям от време на време, защото обичам мюсли, овесени ядки и тн. Но не ми е вкусно!!! А кашкавала в България е отвратителен. Купувам най-скъпия кашкавал и мога да кажа, че не може да се мери по нищо с тези в Англия и Франция, а най-големия парадокс е, че там дори са по-евтини. Всичко това се дължи на липсата на контрол в българия и производителите си правят, каквото си поискат и тъпчат боклуци. В Англия контролът е убийтсвен и продуктите им в супермарлкетите са много по-вкусни, същото важи и за месото. Българите само си мислим, че купуваме качествени стоки, а реалността е ужасяваща!!! Завиждам на тези, които не са опитвали подобни продукти в чужбина, защото те ще си останат със заблудата колко вкусно е българското мляко, кашкавал, сирене.

...благодаря за оценката.Миналата година живях известно време в източна Англия.Права сте - продуктите им са фантастични!Да, така е - тук няма никакъв контрол, но не е само до това.Колкото и да е парадоксално, въпреки че Англия е капиталистическа държава, там начело е...обществения интерес и след това личния.Обществото е издигнато в култ! С това ми напомнят на някогашна България, когато грижата за хората бе изведена на първо място. А у нас стихийната алчност унищожава всичко.Нещата опират до съвест.Не просто да трупаш печалби, а да доставяш радост на хората.Това го няма, уви. Зомбират ни със захаросани реклами, които нямат нищо общо с реалността.Преди месец минах през Петрохан и от село Гинци си купих от една жена, която продаваше на самото шосе домашно кисело мляко в стъклен буркан.Вкусът му ме върна ...40 години назад: )....нищо общо с боклуците, които ядем от хранителните вериги.

е извинявайте ама във Франция има хиляди вида сирене - кое точно наричате кашкавал. И не е вярно, че са по-евтини - кашкавала е от сирената с бавно зреене, които са поне 20-30 евро за кг, което колкото и да съм забравил колко струва кашкавалът в бг, нема как да е 50 лв за кг. А за английските сирена в най-добрият им случай са лоша имитация на френските, но с далеч по-беден вкус. В бг съм сигурен, че може да се намери все още добро сирене било то бяло или кашкавал.

Веднъж опитах италианско сирене - нещо като нашият кашкавал беше - никакво впечатление не остави у мен. Все едно твърдо кашкавалче. Между другото , хубаво плюеш България, но поне от уважение и към теб, я пиши с голяма буква. Защото ако я нямаше България и теб нямаше да те има сега да бълваш змии и гущери как тези и онези храни са в пъти по-добри от нашите. Може и така да е - то затова в днешно време ядем бомбастичните на вид и безвкусни плодове и зеленчуци - внос от прехвалените от теб земи.

Абе не беше ли Lactobacillus думичката?!

Киселото мляко на "Данон" и други търговски марки не струва, разреждат го с много вода,използват все повече сухо мляко(това го знам, от човек, който е дистрибутор на мляко, изкупува го от селата и го препродава на големите производители. Според него най-истинско е млякото на "Верея", слагат и други химикали и добавки. Няма нищо общо с млякото на село. Във Франция киселото мляко е страхотно!!

Наистина във Франция yaourt bulgare brassé е страхотно.

Може да е bulgare, но тъй като имат далеч по-завишени изисквания за качество, хигиена, обработка и тн и не си позволяват да го блъскат с всякакви боклуци се получава много по-добро от нащето българско мляко. Ние можем да имаме уникални бактерии и да ги изнасяме в целия свят, но когато ни липсва култура и контрол ще си съсипваме собтствените богатства и ще ядем боклуци. Факт е , че в чужбина правят по-вкусно и по-качествено българско мляко, отколкото в България. Каква ирония!!! Жалко, много жалко....

абсолютно несъгласен. Няма страна в света, в която да се продава по-добро кисело мляко с по-натурален вкус. Продаваното във Франция десертен продукт и няма общо със натуралния вкус на киселото мляко, а на вид е като повърнато мляко. Никога няма да разбера в бг тая мания, че вносното е по-хубаво.

Готин не че защитавам Данон ама вземи се образовай малко преди да пишеш. Всички производители добавят сухо мляко през лятото, тъй като тогава кравите основно се хранят със зелени фуражи и млякото им става по-рядко. През зимата когато минават на друг вид хранене го няма този проблем с гъстотата. Най-големият проблем и драма е, че ако се използва жива бактерия млякото се разваля както беше едно време за 2 дни. В момента не слагат толкова химии, колкото генномодифицирана бактерия, която умира след като киселинността стигне определено ниво. По този начин млякото може да изкара по 30 и повече дни. Това го правят абсолютно всички включително и рекламираната от теб Верея, за да могат да оцелеят на пазара. С продукт със срок на годност 2 дни ще фалират от раз. Ако не ми вярваш питай познатия ти дето изкупува мляко дали нещо от написаното от мен е невярно.

В чужбина сме известни най-вече с киселото си мляко.

Дир, поздравления за статията! Хареса ми, че нящата са обяснени- кое как влияее, като сте избягвали да давате оценки. Ще е добре и ние коментиращите да се поучим от този стил ;) Коментари от сорта, че вече кис мляко не е това, което беше и че е боклук са крайни... Още веднъж- радвам се че научих кое как влияее на кис мляко. Следващите дни ще чета етикетите с интерес, дано производителите са отбелязали повече инфо!

статията ме запали и прочетох историята на килелото мляко в уикипедия. Изключително интересна история има тази храна, която явно идва от Азия. Основаването на данон пък също е свързано с България. Единственото, което не разбрах, е при цялата ми симпатия към братята гърци, защо се опитват да налагат гръцкия йогурт като марка, когато Гърция е най-малко замесената страна в развитието и производството на тази храна....Не, че е важно но много ме дразни, когато поискам йогурт някъде и ме питат гръцки ли - отговарям им така - аз не знам какво е това гръцки йогурт, но ако имате български - моля от него, защото е най-добрият в света.

"доказват антибиотичните свойства" ????????????

Бла бла бла ;) Няма нищо незаменимо на този свят.

В Япония се продава истински българско кисело мляко. У нас продават "йогурт", защото може да трае 1 месец извън хладилника.

йогурт е турска дума и идва от йогурмак - нещо да бъде сгъстено, така, че и йогурт да се употребява е ок.

Кухата лейка се опитва да обясни, че за закваска вече се използват термококки. Така млякото има чувствително по-голяма трайност, от традиционното българско кисело мляко, което вкисва за отрицателно време и което фактически съдържа полезния пробиотик. Преди време спорих с един експерт, който твърдеше, че това, което пиша не е истина. Може и да не съм прав, освен ако стерилната опаковка на киселото мляко по някакъв начин спира размножаването на бактерията, но ми е трудно да си представя как жива бактерия, поставена при подходяща температура в хранителна среда ще спре да се размножава. Някой може ли да ми обясни?

Още една статия написана "от вратата за краката", но за сметка на това многсловна. Киселото мляко НЕ е каквото беше - причините са няколко.

Ама и ти си изчерпателен. "Дир" да вземе пример от теб.

честно казано за пръв път окакто следя Български форуми чета една добра изцяло булгарска /по отночение на продукта /статия откоято научавам нещо хубаво иведнага някои "европеец"се изказва не подготвен /само да отбележа не съм бългрин но съм женен от 31 год за булгарка/г

Супер статия. Благодаря.

Най-незаменимите за българина са неговите мазохизъм и овчедушие! Затова, след 45 години червен терор, продължава да се радва на и избира едни и същи червени мафиоти и техните разклонения!

...ех човече жалко и нещастно...живей си живота утре няма да те има.Огледай се има толкова много хубави неща.

Когато човек е жалък и нещастен, трудно забелязва хубавите неща! Какво да си живее, жалкия и нещастен живот и да му се радва ли?!

Ха-ха! Кое му е незаменимото, киселото мляко в търговската мрежа е ужасно, не купувам.

Това в търговската мрежа не е кисело мляко. Дори това, което се води уж "био", и за него не е сигурно доколко е кисело мляко. Добре, че са малките производители от селата, които продават сутрин рано продукцията си в града, та да не забравим какво е кисело мляко.