60% от новородените в България са извънбрачни

Близо 60 на сто от новородените български бебета през 2013 г. са извънбрачни.

Обратно в новината

Коментари - 60% от новородените в България са извънбрачни | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Може би традицията да се сключват бракове ще се възроди с вдигане стандарта на живот на населението.

Хайде, стига сме се лъгали. До сватба не се стига при наличието на не до там ясни отношения - някой е разведен или още се води женен, родители не са съвсем доволни от избора на детето си, станало бебе и т.н. Елементарно уважение към жената е да поискаш официално да си с нея, ако тя откаже значи счита, че не си съвсем този, за който желае да се ожени, но за да не е сама.... Скъпа и голяма сбатба не е задължително, но да седнат родителите ви на една маса, да приемеш пред тях отговорността за връзката ви си е култура на общуване. Повярвайте ми, всяко дете иска семейство с ясни отношения и колкото си може повече стабилност.

Чета статията, чета коментарите и направо не мога да повярвам колко много тесногръди, късогледи и изпълнени с предразсъдъци хора има в тази, уж, сравнително напреднала държава, гордееща се с интелигентен и образован народ. А най-лошото е, че много от писалите тук дават вид, че защитават някаква принципна позиция относно важността на брака, а това, което правят всъщност, е да отправят дребнави и злобни нападки спрямо инакомислещите - и то по въпроси, засягащи строго лична сфера и житейски избори и пътища на хора, които коментиралите дори не познават!

затова ли не се въвежда семейното подоходно облагане. Много политици са "моми и ергени", сакън да не си загубят имането при сио. Но когото се взимат детски добавки много майки са САМОТНИ. ега ти държавата.

В моя клас 80% от съучениците ми имат братя и сестри от друг баща, само първото дете се ражда в брак, а следващото или следващите са при съжителство с нов човек. Много ясно, че няма да се женят за всеки, особено като са видяли един път какво е. и не са много млади вече.

Много просто - ьза да могат и нормалните българки да получават помощи от държавата. Иначе заплатата на бащата се дели по равно между членовете на семейството. То нормална държава ли сме. Тук те подтикват да си "не-нормален".

защото социалните помощи за самотни майки са по високи.....

Просто,защото социалните помощи за самотни майки са по високи!!!!!

Ще ми се да вярвам и дано несключването на брак да от пренебрежение към отживелите форми и формалностите. Ако е така, добре, но все си мисля ,че това е нещо ,което устройва егоизма и безотговорността на мъжете и те просто си оставят вратичка , а жените убеждават самите себе си ,че предпочитат така и нямат нищо против.

Правилно мислиш. Така мислят дори тези, които си кривят душата и не го признават.

Наивно е да смятате, че сключването на брак променя безотговорните и егоистите.

какво значи - да имаш деца с някого, ама да не смееш да се ожениш или там омъжиш! Децата не са ли по-голяма отговорност от брака?!

Ти сама го каза - кой изобщо говори за "несмеене"?

Ами ето че са глуповати и си плюят в пазвата от страх да не се венчаят. Нали, госпожице мамо?

Една от големите привилегии на съвременния свят е свободата в личния живот. За жалост, тя далеч не е постигната навсякъде по света, а хората, които я имат като даденост, далеч не винаги я оценяват. Затова всеки, който е привърженик на брака и има възможност да направи свободен избор, нека сключи такъв и бъде щастлив. По-щастлив няма да стане, ако плюе "на едро" по хората, имащи свободата и желанието да направят друг ЛИЧЕН избор.

Да работиш без трудов договор и срещу мижави пари без отпуски и осигуровки също е свобода, личен избор и прочие. Не се сещам за прекалено много умни и щастливи хора, които го допускат. Да не говорим какъв цинизъм и излагация спрямо родните деца е това. Да се стискаш за един подпис, който и без това не те връзва доживотно с човека. Но не - важно е да намекнеш, че съжителството не е 100% желано и е вид компромис.

С примера си само демонстрираш, че не правиш разлика между това да имаш избор и да нямаш избор. А "цинизъм и излагация спрямо родните деца" е да разчиташ, че единият подпис осигурява любов и семейство за тях.

Да работиш без трудов договор и да не плащаш осигуровки е закононарушение :) Ако бракът беше толкова хубаво нещо, щеше да се радва на малко повече популярност. Имаме над 50% неуспешни такива. Живеенето без такъв не е престъпление или закононарушение. Примерът е недъгав!

"Голяма част от младите, интелигентни и образовани хора, които познавам, живеят без брак" Толкова са и интелигентни. Млади също е спорно - обикновено това са хора в леко попреминала младост, които правят несигурен опит да не останат съвсем сами. Мъжете изтарикатяват и си оставят вратичка, а жените подвиват опашка и се правят, че им харесва. Правят се на "широко скроени", а реално се чувстват глупаво, но понеже нямат самоуважение, приемат така нещата.

От всичко написано най-силно впечатление прави това, че авторът явно говори за свои лични преживявания - чувства за "попреминала младост", "подвиване на опашка", "глупаво и без самоуважение". Това, разбира се, са чисто субективни преживявания и изглежда нямат много общо с гражданския/семейния статус.

Ами не, не позна. Но всички, които са го допуснали са такива, познавам много от тях.

Значи, няма как хората да са интелигентни, ако са избрали да не сключват брак? Фрапиращо "интелигентно" съждение от твоя страна (без значение дали имаш брак или не).

Интересно как акълът на един човек стига, за да си узакони колата, дома, образованието, работата и прочие, само от тази бюрократщина се изплъзва :) Обмислено се изплъзва мъжът, защото е Ентелигентен. Жената е посредствена и кюта.

Това е защото повечето новородени са цигани. Даже се учудвам, че са само 60%.

Това е защото мъжете ни са страхливи, а жените прекаено търпеливи. Както казва епископ Тихон -Жената не е кутия бонбони, че на 10тия да кажеш -край, не ми харесва.

Брака вече е заместен с годишно абонаментното същителство. -Запознайте се ! Това е моето ново гадже и с него ще живея през цялата ....... Година.! Това е новото семейство само дето няма сайт за регистрация и отписване.

ако е вярна статистиката,че българите не работят за поколение,остава тази статия да визира цигано-турския етнос.там стадното съжителство е развито от векове - един самец с няколко самки.а нана голдуиш показва често по телевизията как чрез стадното отношение към жената,цигоно-турски самци оплитат и объркани български самки,зада ги ползват като развъдник на подобрен генофон.така се поставя един въпрос от национално значение,но му се дава повърхностно и отвлечено обяснение.защо ли?!

Доста бъркаш, ако считаш, че "стадното съжителство" и съжителството без брак са едно и също нещо. Както и че съществува понятие "генофон", вместо "генофонД". Премисли изказването си на този фон;)

повечето са цигани

Голяма част от младите, интелигентни и образовани хора, които познавам, живеят без брак. Този избор те са направили съзнателно, като наред с това са уредили важните в правно отношение въпроси. Не е редно това да се приравнява на цигания.

просто обяснявам големия процент

живеят без брак, защото не им стиска - не че не искат, но има толкова битови проблеми след сключване на брак, било с институции, било с жилища , наи-вече в западната демокрация - освен това световната тенденция е да не се гледа с добро око на брака - тои се смята за отживелица, нещо ненужно и маловажно - от това страда обществото и наи-вече децата, защото няма ли семеиство, няма и читаво поколение - и в същото време се поощряват еднополовите бракове и осиновяването на деца от такива - пародия на семеиство, виж етносите са друга работа, при тях е индустрия, правят деца за помощи и лежат на гърба на тези, дето нямат собствени, но чрез данъците се грижат за циганското благоденствие, не че го искат

Още със заглавието, думата "извънбрачни" е употребена почти като мръсна дума, аха-аха да се каже "копелета". Цялата статия има ретроградно звучене, все едно формалността на брака е ценност сама по себе си. В 21 век вече е крайно време съдържанието да измести формата по важност в нагласите на хората. А за нас, българите, е особено важно да се съсредоточим върху наистина стойностите неща, както казва и 123, че с този демографски срив и дълбаене в дребнави "проблеми" стремглаво се носим надолу.

Сбрак или без брак не е толкова важно. Трябва децата да са искани и направени с любов. Трябва да бъдат възпитани, да имат ценостна система.

100 вярно но брака е благословен

Може би някои религиозни хора го възприемат така, но от гражданска гледна точка бракът не е нито повече, нито по-малко от една юридическа форма - която, слава богу, в днешно време не е нито задължителна, нито незаменима.