Поглед в историята на истинския Влад Дракула

На 10 октомври е българската премира на филма „Дракула: Неразказан“. Доколко е свързан с историята на влашкия княз?

Обратно в новината

Коментари - Поглед в историята на истинския Влад Дракула | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Домързяло ви е...

Историята е интересна, но вече е предъвквана толкова пъти в киното и литературата, че е станала банална. А филмът е покъртително тъп. Ако някой иска добър филм за Дракула, да гледа версията с Гари Олдман.

...само като му гледам зализаната англо-саксонска мутра на този актьор и е ясно, че няма да гледам филма. Писна ми да гледам исторически филми, в които главните герои от различни етноси, се играят от американци, ирландци или англичани. Тези видели ли са изобщо как е рисуван в хрониките Влад Цепеш?!?Тук на Балканите има стотици актьори, които биха били в пъти по-подходящи с излъчване и визия за тази роля. Аз лично си представям някой като незабравимия Джоко Росич. Представяте ли си го, с дългата коса, с огромни, юнашки мустаци и свиреп поглед?? може би само Джерард Бътлър успешно се вписа в ролята на спартанския цар Леонид и то благодарение и с помощта на комп.анимация и спец ефекти. На мен лично ми харесва начина за правене на историческо кино на Мел Гибсън - в Апокалипто се говореше на диалект на майя, а в Страстите христови на старинен арамейски език. Мога само да си представя как този Влад мляска на английски.....както "Александър" на Колин Фарел - "Freedom for Greece"! : ))....ама щом янките в епоса за Язон решиха че Орфeй бил негър, какво да коментираш: ))

Влад Цепеш е умрял на 45 години, какъв Джоко Росич те гони?

...говоря за типажа, за излъчването по принцип....но явно не можеш да "вденеш"....

тук не става дума за документален или автобиографичен филм... то по тази логика във филма за Троя - трябва да играят гърци или пък във филм за Древния Рим> италианци, въпреки че е отделен въпрос доколко днешните гърци и италианци са 100% като ония преди 2000 години... Иначе не виждам някакво типично англосаксонско излъчване на актьора, с тоя мрачен поглед, черна коса и едни по-големи мустаци може спокойно да мине за балканец...

...това, което казваш си е "заяждане" и дребнавост: )....Просто се дразня от западните, предимно щатски компании и продукции, които търсят холивудското излъчване на западен мачо. Древните герои са изглеждали по-вероятно не като манекени, а като едни ъгловати, с по-груби черти воини.Такива все-още имаме тук, на Балканите и въобще из Европа.По тази логика, все-едно, ако ние решим да правим суперпродукция за Гражданската война, в ролята на генерал Грант да сложим наш Ганю: )....щото тъй ни харесва....апропо, един хубав пример - филмът "Одисей" от 1968г. е италиански, в главната роля е ...албански актьор с уникално излъчване, сякаш са го изкопали от древността, а Пенелопа се играе от великата гръцка актриса Ирене Папас.Толкоз.

Не зная дали това би могло изобщо да бъде повод за гордост, но вероятно, съдейки по името, той е бил от български произход. Влад е славянско име, а също и "Цепеш" - от разцепвам, цепя, т.е. побивам на кол.

...Да, Цепеш има български произход, той е владеел земите на север и юг от Дунава и често пъти разбивал турците по българските, вече поробени земи. Цепеш обичал да набучва на кол всички пленени турци от двете страни на пътя, там откъдето минавал. Изпращаните турски войски отказвали да го преследват само при вида на стотиците колове с кървави трупове на тях. Той е бил защитник на християнството и страшен кошмар за турците.

Не знам доколко можем да твърдим, че е бил от български произод. Интересен езиковедски факт обаче е, че 36% от румънската лексика е заета от старобългарския език, който за известен период от време е бил и официален книжовен език сред аристокрацията.

Аз в текста прочетох, че му викат Тепеш, а не Цепеш. Явно турците са му сложили това име, защото на турски тепе е връх.