Задължителни норми за 100-процентова баклава
Турските власти публикуваха редица критерии, които трябва да се спазват, така че известното сладкарско изделие да може да получи официално название.
Обратно в новинатаКоментари - Задължителни норми за 100-процентова баклава | Лайф.dir.bg
17-11-2017
20-11-2018
Коментари
Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:
Истината (нерегистриран)
Баклавата от турция, която съм ял, не се яде от захар. Ако тези малоумнии се сетят, че правят баклава, а не сюнгер ма най-сладкия сироп на света, може да стан и баклава. Турците имат деликатеси, малко от тях харесвам. Но че народът им е достатъчно прост, за да се осира на всяка рецепта със свръхсъстав от най-тежките продукти - това е ясно. Един народ, който е жиял в бедност, като проима малко повече, се олива да добавя: то яйца, то захар, то мазно - като невидял. Така в Турция е и белият хляб. Чували те, че султанът яде бял ляб и айдеееее на дунапренаааа! Прост народ е турският, както и българският. И си влачат коремите за резил на Балканите пред света. От много оригинални рецепти, наблъскани де що има калории и вкусове карашик - да ти призлее, да се изповръщаш. Гледайте нашия лумпенаж: баницата вече е с 6 яйца. Сармите са вече с гъби и какво ли не в повече (щото като невидели да блъскаме всичко, що е пред очите ни). И накрая освинването е факт. Четито ви рецепта на баклавата, но колкоот и стандарта да ви направят, все тъпаи ще си останете.
боби (нерегистриран)
В България може да се отвратите от сортовете, ментетата и боклуците баклави, които произвеждат разни мними сладкари!!! Само в Кърджали може да се хапне нещо по-добро, доближаващо се до истинската турска баклава, ясно е защо!!! А и цената на уж турската баклава е да ти хвръкне шапката 35 лв. кг, 50 лв. кг, които стоят по щандовете от месеци и стават твърди като сухари, излъгах се веднъж да купя уж турска баклава с шам фъстък, няма да повторя беше абсолютен боклук - но 35 лв. кг. Никога нашите търговци нямат да стигнат турските в нито едно отношение, те искат за нула време да станат богати с боклучива стока!!!
неоспоримо правило (нерегистриран)
Никой, който слага прекалено много захар, не може да претендира, че е сладкар, готвач и т.н.
Бабето (нерегистриран)
На мегдана двама продавали кебапчета. Пред сергията на едния голема опашка а при другия слаба работа . Втория пита първия - абе как ги праиш кебепчетата а оня му отговаря - Турям една кофа кайма една кофа ла-на. Втория кебапчия се учудил Ама ти и кайма ли слагаш.
отворете си очите (нерегистриран)
И не трябва да е ПРЕКАЛЕНО СЛАДКА! Защо винаги забравят това? Сладкият вкус е измислен, за да създава удоволствие, понякога много фино. А не, за да те отвращава, да ти горчи от сладост и да не можеш да усетиш вкуса на изделието. Освен това баклавата не трябва да е суха на вкус. Направят ли турците тези две недостижими за тях неща, може и да претендират, че правят баклава. Повечето сладкиши в Турция са НЕПРИЯТНО сладки и на практика не стават за ядене по тази причина!
Сладкар (нерегистриран)
Ганъо завистлив, когато кухнята ти доближи и 1/10 от турската като разнообразие, и се научиш поне кора за баклава да правиш, ха тогава критикувай..
КАЗАХ ИСТИНАТА (нерегистриран)
Не ти изнася, затова обиждаш. знам, че съм правА, че е непостижимо за турците да оправят тези грешки. Вижда се и по постинга ти. Аз лично не мога да ям турска баклава точно по тези причини - неприятно сладка е и е суха. И повечето от хората, които познавам не си купуват турска баклава точно заради това. Пукни се, но това е истината.
!!! (нерегистриран)
Какъв сладкар си ти, щом не знаеш мнението на клиентите си? Я виж, колко са плюсовете и минусите на мнението горе.
мъж (нерегистриран)
Що бе, в оремака баклавата е хубава?! Да обмисляш стандарти точно за това говори за болна психика.
Петко (нерегистриран)
Ама как ве? Те не знаят ли, че баклавата идва от Македония?
лили (нерегистриран)
Кое откъде е може да се окаже доста спорно. И моята баба правеше нещо, което се наричаше "тарана" ( с ударение на първата сричка) и което сега се оказа същото като прочутата италианска "паста" . И не само баба ми. Това си беше нещо естествено като месенето на хляб, например. Не вярвам да са "взели" отнякъде рецептата в онези години и в това забутано село - това просто си беше начин на приготвяне на един продукт. Но ако каже човек, че е българска рецепта - ще му се смеят.
Щото сме смотани (нерегистриран)
и не държим на нашето. Дори и да послъжем малко, няма лошо когато е с цел реклама на България. Ей го руснаците си мислят че те са ни дали азбуката. Скоро имах разговор и то с човек който е ходил из цял свят да споделя идеята че гайдата е много вероятно измислена в Турция. Тя и ракията там е измислена хаха.
В Италия е имало (нерегистриран)
на няколко пъти преселения на българи, най-малко богомилите ако си припомните историята.
За да сме честни (нерегистриран)
Много хора си мислят че арабите и по точно с диването на мюсулманството се развива и наукатата, медицината и т.н. Нищо подобно просто арабите да го кажем така общо изплозват знанията от римляните и преди това елените. А ако говорим чисто исторически кухнята на Балканския полустров и след това по Средиземноморието се променя след откриването на Южна и Северна Америка. Тук ните краставица е имало, тиква е нямало, домати, чушки, какао. Орехите не виреят лесно на горещо.
би (нерегистриран)
Би било добре , освен "честни", да сме и малко по-грамотни.
Добре де (нерегистриран)
сгрешил съм няколко буквички, петък е ден на майстора. Па не го взимай на вътре де, апни една баклавица с бозица.
Ай ся (нерегистриран)
за "честни" като не искаш не вярвай, но ще ми повярваш че ибрикчийството е измислено в Османската империя.
О Дира (нерегистриран)
брех много интересно вашия редактор обрязан ли е или не?
007 (нерегистриран)
интересно, какво ли е съдържaнието на баклавата приготвена по българските стандарти?!!!
Някой (нерегистриран)
За да сме честни баклавата всъщност идва от Сирия. Както и много други неща дето ги пишат турски. А там се прави нещо, което се нарича наане. Което е като баклава ама не точно...
НАЙ
Теодора Ненова: Училището, което подготвя децата за живота, е доброто училище
"Ние трябва да пазим нашето "ние": Любовта между Пенелопе и Хавиер
Джак Никълсън – самотникът, който копнее за една последна любов
Арестуваха известна руска метъл група по време на концерт заради нацистки символи (видео)
Как и защо съществува "шестото чувство"
Арестуваха известна руска метъл група по време на концерт заради нацистки символи (видео)
Швеция се готви за "Евровизия" 50 години след победата на ABBA
"Ние трябва да пазим нашето "ние": Любовта между Пенелопе и Хавиер
Мерил Стрийп връчи на Никол Кидман наградата за цялостни постижения в киното
Откриваме защо светът затихна с "Нито звук: Ден първи"