Задължителни норми за 100-процентова баклава

Турските власти публикуваха редица критерии, които трябва да се спазват, така че известното сладкарско изделие да може да получи официално название.

Обратно в новината

Коментари - Задължителни норми за 100-процентова баклава | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Баклавата от турция, която съм ял, не се яде от захар. Ако тези малоумнии се сетят, че правят баклава, а не сюнгер ма най-сладкия сироп на света, може да стан и баклава. Турците имат деликатеси, малко от тях харесвам. Но че народът им е достатъчно прост, за да се осира на всяка рецепта със свръхсъстав от най-тежките продукти - това е ясно. Един народ, който е жиял в бедност, като проима малко повече, се олива да добавя: то яйца, то захар, то мазно - като невидял. Така в Турция е и белият хляб. Чували те, че султанът яде бял ляб и айдеееее на дунапренаааа! Прост народ е турският, както и българският. И си влачат коремите за резил на Балканите пред света. От много оригинални рецепти, наблъскани де що има калории и вкусове карашик - да ти призлее, да се изповръщаш. Гледайте нашия лумпенаж: баницата вече е с 6 яйца. Сармите са вече с гъби и какво ли не в повече (щото като невидели да блъскаме всичко, що е пред очите ни). И накрая освинването е факт. Четито ви рецепта на баклавата, но колкоот и стандарта да ви направят, все тъпаи ще си останете.

В България може да се отвратите от сортовете, ментетата и боклуците баклави, които произвеждат разни мними сладкари!!! Само в Кърджали може да се хапне нещо по-добро, доближаващо се до истинската турска баклава, ясно е защо!!! А и цената на уж турската баклава е да ти хвръкне шапката 35 лв. кг, 50 лв. кг, които стоят по щандовете от месеци и стават твърди като сухари, излъгах се веднъж да купя уж турска баклава с шам фъстък, няма да повторя беше абсолютен боклук - но 35 лв. кг. Никога нашите търговци нямат да стигнат турските в нито едно отношение, те искат за нула време да станат богати с боклучива стока!!!

Никой, който слага прекалено много захар, не може да претендира, че е сладкар, готвач и т.н.

На мегдана двама продавали кебапчета. Пред сергията на едния голема опашка а при другия слаба работа . Втория пита първия - абе как ги праиш кебепчетата а оня му отговаря - Турям една кофа кайма една кофа ла-на. Втория кебапчия се учудил Ама ти и кайма ли слагаш.

И не трябва да е ПРЕКАЛЕНО СЛАДКА! Защо винаги забравят това? Сладкият вкус е измислен, за да създава удоволствие, понякога много фино. А не, за да те отвращава, да ти горчи от сладост и да не можеш да усетиш вкуса на изделието. Освен това баклавата не трябва да е суха на вкус. Направят ли турците тези две недостижими за тях неща, може и да претендират, че правят баклава. Повечето сладкиши в Турция са НЕПРИЯТНО сладки и на практика не стават за ядене по тази причина!

Ганъо завистлив, когато кухнята ти доближи и 1/10 от турската като разнообразие, и се научиш поне кора за баклава да правиш, ха тогава критикувай..

Не ти изнася, затова обиждаш. знам, че съм правА, че е непостижимо за турците да оправят тези грешки. Вижда се и по постинга ти. Аз лично не мога да ям турска баклава точно по тези причини - неприятно сладка е и е суха. И повечето от хората, които познавам не си купуват турска баклава точно заради това. Пукни се, но това е истината.

Какъв сладкар си ти, щом не знаеш мнението на клиентите си? Я виж, колко са плюсовете и минусите на мнението горе.

Що бе, в оремака баклавата е хубава?! Да обмисляш стандарти точно за това говори за болна психика.

Ама как ве? Те не знаят ли, че баклавата идва от Македония?

Кое откъде е може да се окаже доста спорно. И моята баба правеше нещо, което се наричаше "тарана" ( с ударение на първата сричка) и което сега се оказа същото като прочутата италианска "паста" . И не само баба ми. Това си беше нещо естествено като месенето на хляб, например. Не вярвам да са "взели" отнякъде рецептата в онези години и в това забутано село - това просто си беше начин на приготвяне на един продукт. Но ако каже човек, че е българска рецепта - ще му се смеят.

и не държим на нашето. Дори и да послъжем малко, няма лошо когато е с цел реклама на България. Ей го руснаците си мислят че те са ни дали азбуката. Скоро имах разговор и то с човек който е ходил из цял свят да споделя идеята че гайдата е много вероятно измислена в Турция. Тя и ракията там е измислена хаха.

на няколко пъти преселения на българи, най-малко богомилите ако си припомните историята.

Много хора си мислят че арабите и по точно с диването на мюсулманството се развива и наукатата, медицината и т.н. Нищо подобно просто арабите да го кажем така общо изплозват знанията от римляните и преди това елените. А ако говорим чисто исторически кухнята на Балканския полустров и след това по Средиземноморието се променя след откриването на Южна и Северна Америка. Тук ните краставица е имало, тиква е нямало, домати, чушки, какао. Орехите не виреят лесно на горещо.

Би било добре , освен "честни", да сме и малко по-грамотни.

сгрешил съм няколко буквички, петък е ден на майстора. Па не го взимай на вътре де, апни една баклавица с бозица.

за "честни" като не искаш не вярвай, но ще ми повярваш че ибрикчийството е измислено в Османската империя.

брех много интересно вашия редактор обрязан ли е или не?

интересно, какво ли е съдържaнието на баклавата приготвена по българските стандарти?!!!

За да сме честни баклавата всъщност идва от Сирия. Както и много други неща дето ги пишат турски. А там се прави нещо, което се нарича наане. Което е като баклава ама не точно...