Защо финландското образование е толкова успешно

През последните десетилетия Финландия е неизменно в челните места според международните изследвания за грамотност PISA. Децата са и най-четящите в света.

Обратно в новината

Коментари - Защо финландското образование е толкова успешно | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По- тъпо нещо одавна не бях чел. Финландската система, ауууу...

В България думичката доверие в обществото отдавна е задраскана. Никой на никого няма доверие , но всички искат да живеят добре.

"Устройството на доменната пещ, например, няма да е полезно, затова и не се изучава. За сметка на това децата от малки знаят да изобразят розата на ветровете на дадена местност! Много умно! След 15 години ще си проличи до къде ще стигнат тия. Тая мантра при тях може да върви защото са хомогенни, ама при другите като нас. ЪПСУРТ.

Само за информация на любителите на социалната държава. Външният дълг на Финландия е 350млрд долара, а на БЪлгария е 35млрд долара. 10 пъти разлика. Социализъм се прави с пари, но ако има кой да ти ги даде.

И най-важното - не допускат Куневици и "Америка за/против България" до МОН и до децата си !

"...на учителите е забранено да унижават учениците"... предполагам и обратното е забранено, защото у нас на учениците им е разрешено всичко, а учителите нямат право да правят и забележки.

"равни възможности на децата независимо от тяхното социално положение" Това нещо не са го измислили те. При ТАТО беше така.

Безплатно Държавата гарантира 100% безплатно средно образование. Това включва обучение, учебници, тетрадки, пособия, всичките канцеларски материали, калкулаторите и дори лаптопите и таблетите, както и транспорт до училище при по-дълго разстояние. ------------------------ ТОВА В БЪЛГАРИЯ СЪЩО ГО НЯМА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ. В БЪЛГАРИЯ ДОРИ И ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ НЕ Е НА 100% БЕЗПЛАТНО, КАКВО ОСТАВА ЗА СРЕДНОТО. ОЩЕ СЛЕД 4-ТИ КЛАС ТРЯБВА ДА СИ КУПУВАШ ВСИЧКО....УЧЕБНИЦИ, ТЕТРАДКИ, ПОМАГАЛА... Е КАК ДА СТАНЕ ПРИ 3/4 КРАЙНО БЕДЕН НАРОД? КОГА ЩЕ СТАНЕ И У НАС КАТО ВЪВ ФИНЛАНДИЯ? 100% БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ ПЪРВО В ОСНОВНОТО ПОСЛЕ И В СРЕДНОТО..........?

Няма нищо безплатно. В тази статия не казват какви данъци плащат финландците. Със сигурност са над 60 % от дохода.

Виж ся, колкото и да плащат им остават пари за нормален живот. Не им се налага да оцеляват като в България. За храна от заплатата си скандинавците отделят около 20% и то без да правят икономии с евтина храна с химия, а на българите цялата им заплата отива за храна. 500 лв. А 80% от населението получава от 350 до 550лв.Казаха го. Така че ние може да плащаме примерно 10% от заплатите ни данък, и да ни остават 450 лв за оцеляване за месеца, а скандинавците да плащат 60% от техните заплати, но им остават за оцеляване около 4000 евро. Не 220 евро като на българите. Схващаш ли разликата?;) Плащат повече, но въпреки това, им остават повече пари от на българите, и могат да си позволят и разнообразна храна и почивки и ремонти вкъщи и т.н.

Някога в България имаше безплатно обучение, както и здравеопазване, и много други добри неща!

Равенство Няма елитни или посредствени училища - всички имат еднакво оборудване и пропорционално финансиране ---------------ТОВА В БЪЛГАРИЯ ГО НЯМА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ. РАВЕНСТВО НЯМА. Не само това...дори България е ШАМПИОН ПО НЕ РАВЕНСТВО в ЕС между бедни и богати. То от там се тръгва...равенство между гражданите и после равенство и в училищата. Равенство като чуе някой ще си помисли за комунизъм. Но, без да има комунизъм във Финландия те са го постигнали това. И това е единствения път за успеха на една нация.

Ще Ви репликирам. Във всички скандинавски държави изключително успешно се прилага моделът "комунизъм". Не във вида познат у нас, разбира се. Успешното прилагане на този модел е възможно единствено в изключително развитите общества.

Да, тя България не е развита страна, тя не е в Европа и не е в ЕС, не е първенец в съюза.... Сигурно е в Африка тая страна. Тъпанар.

Абе вие дайте крайниея резултат - какво излиза след 11 години! Излизат едни силно ограничени във всяко отношение хора. И после пускат орките

те си имат програма за обогатяване на генофонда...

А във Финландия има ли малцинствени групи, които отказват да се интегрират и съответно образоват? Не е трудно в едно толкова еднотипно общество, да се постигнат добри резултати.

проблема на е в групите на малцинствата, а в наличието или липсата на работни места с нормална заплата и за тях. ако масата мангали имат работа с пари достатъчни да не мислят глупости, няма да има гета и мърша. там и общия работник е добре платен, а тук един висшист взима колкото общ работник. проблема си е при нас.

Няма такова нещо, циганин да предпочете работата, колкото и високо платена да е. Едно време ги водеха с полиция на училище, нищо, че и за тях имаше работа и то на същите заплати, като на белите хора.

този модел би работил и тука. само дето на управниците не им трябват образован електорат и разходи за заплати. колкото е по-проста масата по- лесно се насочва. 20 лева или тройка кебапчета и са готови...

а, като гледам и интереса към статията, явно и електората вече не го вълнува нищо от това да поплюва я Путин, я Тръмп, я Борисов, я курнелия и т.н.т.. плюват, плюват ама на избори пак си ги избират, все пак кебапите са без пари

И като видиш, че такава статия е сложена в секция "Лайф"...

Културната, цивилизационна и интелектуална еднородност на децата във Финландия е причината за успешното образование, защото е лесно да се създаде образователен модел за група с подобни близки характеристики. Когато групата е разнородна, няма универсален модел, който да сработи. За едни деца резултат дава един модел, за други друг.

Глупости. Образованието им е успешно не заради начинът на преподаване, а защото е ценено след това - там образованият си намира работа, по-образованият - по-добра. Тук няма никаква връзка между образование и реализация - реализират с е мутри, мошеници, гъзолизци, партийни функционери и техните деца или любовници...

Мисля, че не само образованието им е успешно.

наздраве!

Браво!