Ако учителите искат да овладеят класната стая, не трябва да се държат прекалено строго

Според изследването на учени от два университета в Обединеното кралство, обхващащо 250 деца на възраст между 10 и 16 години, учениците реагират много по-добре на насърчаващ глас

Обратно в новината

Коментари - Ако учителите искат да овладеят класната стая, не трябва да се държат прекалено строго | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пробвала съм и съм достигнала до извода, че за да обхванеш вниманието на 27 деца, е нужен ред. Без дисциплина, без санкции при неспазване на правилата, настъпва хаос и това повлиява върху учебните резултати. Влизала съм в класове, в които класният ръководител говори спокойно, плавно, без строгост и резултатите се виждаха: децата бяха неконтролируеми. Трябват ясни граници - усмивки и дружелюбност в междучасието, а в час учителят трябва да е изискващ, строг, но справедлив.

Това важи за училищата във Великобритания, където учат децата най-вече на уважение и съпричастност. У нас важат законите на джунглата.

Училището "пройзвежда" поръчаното от държавата. Няма оплаквания от нея.

Като виждам от тем какво е проЙзвела... Буквите И и Й са различни! В кое училище те научиха да пишеш Й, вместо И ( И с ударение).

Слаба държава с кофти възпитание, още по-кофти образование и абсолютно неспособни за адаптация към останалия свят деца. Ако не вярвате вгледайте се тези “продукти с бели якички’, които след даскалуване в големия свят се завръщат тук - с жалките си афинитети към чалга, манекенки, лек и доходен бизнес, тип мутра. Пълен провал на бг дечицата. Ако няма провал - то няма и да чуете за тях, именно защото провалът е т.н. Слава, към която тичат всички като гладно куче след кокъл.

Да, да - направо да ги пускат да си учат сами в къщи, те и без това вече се раждат "професори" по всичко, че и по-добре от учителя знаят как се пуска таблета/лаптопа. Ей, как не разбраха, че за таз "демокрация" още не са дорасли дори по-развитите общества, камо ли ние.

средно между авторитет с характер и окуражаващ/ вдъхновяващ ментор трябва да са учителите, но къде да ги намериш такива хора в наши дни, че и учители да станат с тия лоши условия на труд и мизерни пари.

Ако учителите искат да овладеят класните стаи, преди това родителите трябва да са си свършили работа с възпитанието на златните яйца. Децата са все по-невъзпитани, нагли, разхайтени, без морален компас и задръжки, оставени на самотек, затрупани с материални джаджи, но емоционално необгрижени. Правят каквото си искат, защото никой у дома не им е набил в главите, че на различните места има различни правила на поведение.

Аз каквито неща съм правил преди 35 години, сега родителите нямаше да излязат от директорския кабинет. Не че тогава излизаха. Но 100% всичко ставаше в междучасие без учител. Сега учителите ги оставят да си правят каквото си искат и после децата не били възпитани. Навремето имаше една поговорка, която днес най-вероятно е забранена - Кучето скача според тоягата.

се забрани тоягата?

Онези учители, които ползват "тояга", според която кучетата да скачат в академичен план, обикновено завършват без работа, защото се намира група кифли, които веднага се съюзяват срещу учителя, който "тормози" децата с домашни и с изискване да учат.

Точно така е.

Зависи. Бях учител в гимназия в САЩ за една година, където това беше вярно. Бях учител и в ромско училище в Самоков, където първо трябва да въдвориш ред и после да окуражаваш.

Тя статията е написана за обучаващи се хора, не за примати.

Всъщност всички хора сме примати. Тези, които имат повече пари започват да се държат сякаш не са.

Боят изгражда! Само така ще е тихо и спокойно в класните стаи.

Разберете децата в Обединеното кралство не са децата в България... Каквото работи при колониалиста обикновено е пагубно за колонията. И шведската система да въведете, пак резултатът ще е плачебен, защото тук не е Швеция, хората не са швейцарци, а българи. Разберете го, никой няма да Ви измисли работеща система специално съобразена с нуждите на българина... А БГ учителите са далеч от мисълта да се захващат с подобни дейности - заплатката е на бройка деца и "проведени часове", разбирай "изпят материал". Трябват отговорни хора за да имаме образование, но от къде да ги "набереш" такива хора, при положение, че света е във фаза - Аз не съм виновен, никога за нищо. Виновен е винаги някой друг - Путин, ковида, китайците и др., но никога аз.

Имали сме работеща система, в не чак толкова далечното минало: когато учителите са били уважавани (ама и не всеки малоумник е можел да стане учител), когато знанията са били основната цел на училището (ама децата са идвали от дома си възпитани в определени ценности); когато парите не са били основната причина, поради която учителите са ставали учители, а работното им време не е приключвало с края на часовете - когато са имали ученици, в които си е струвало да влагат усилия, са се занимавали с тях и без заплащане, в свободното им време. Говоря за времето преди 70-80 години.

Важно е да им увеличат заплатите и да имат често ваканции Обучението и респекта на учителя липсва Затова масово учениците са неграмотни

Респект се гради. Децата не си го носят в раниците. Като застане някой сульо пред теб или като се държи неадекватно, как да имаш респект. Аз съм учил в тъмния комунизъм и винаги е имало учители УЧИТЕЛИ и учители "да си вземем заплатата, аз не съм длъжен на никой да му наливам знания в главата, да си ги прочете в учебника, там всичко пише (нали снощи оттам научих урока)".

Обърнаха се на послушни и сговорчиви циркаджии, само и само мир да има и нещичко да се понаучи, но и това явно им е много на отрочетата. Нека си разменят тогава местата поне в Денят на отворените врати, че дано видят какво представлява професията, но учителите да седнат на техните места и да се държат точно като тях с всичките му жестове, ругатни, бой и замерване, закъснения, ходеници до тоалетната, отсъствия, преписваници и всякаква друга простотия ! Ха да видим какво ще се получи! Ще кротнат поне за седмица "генийчетата" на мама !

Поне половината учители се държат по този начин и затова е такъв резултата.