Ако учителите искат да овладеят класната стая, не трябва да се държат като госпожица Трънчбъл от романа на Роалд Дал "Матилда", съобщи сайтът на британския таблоид "Daily Mail", позовавайки на научно изследване. Децата са по-малко склонни да сътрудничат на учител, който им говори рязко.

Според изследването на учени от университета в Есекс и университета в Рединг, Обединеното кралство, обхващащо 250 деца на възраст между 10 и 16 години, учениците реагират много по-добре на насърчаващ глас.

Подрастващите са слушали записи на редица гласове, принадлежащи на педагози, като са отговаряли на въпроси какви емоции предизвикват те у тях. Включени са запитвания, касаещи доверието и желанието за съвместна работа.

Учениците са много по-склонни да се разбунтуват, но не и да споделят проблемите си, ако преподавателите им са твърде стриктни.

Изследването е публикувано в научното издание "British Journal of Educational Psychology", уточнява БТА.

Снимка: iStock/Getty Images

"Ние обръщаме голямо внимание на това какво казва учителят на учениците, но сравнително малко на това как го казва. За да може изреченото от нас да има ефект върху слушателите ни, трябва да контролираме гласа си", казва професор Силки Полман от университета в Есекс, която е сред авторите на изследването. Строгият глас се възприема като сигнал за опасност.

Учените, провели експеримента, се надяват резултатите да насърчат учителите да подобрят работата си в класната стая.