Актьори критикуваха Холивуд за "наследството на бялото превъзходство"

Повече от 300 артисти призоваха да се инвестира във филм с антирасистко съдържание

Обратно в новината

Коментари - Актьори критикуваха Холивуд за "наследството на бялото превъзходство" | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всички да станем зелени и готово. Тогава някой ще ни обявяват за светлозелени и пак ще сме криви.

Тия съвсем го обърнаха като нашите мангали,все искат още и още,дадеш му пръст то ти отхапе ръката.......да благодарят на белите че са ги разхайтили щото сега можеше да берат памук или захарна тръстика някъде и да ядат камшика,не да са ми известни звезди милионери в Холивуд......виж ги ти маймуняците ниедни !

Правилно! Не на расизма...тоест, белите трябва да имат същите права, като черните, да получават уважение и еднакви възможности!

примерно филм за викингите само от черни актьори да е ахахаха ужас. Наскоро имаше един сериал за Будика , която е келтска кралица и успява за известен период да спре римското нашествие на британския остров. При това филмът не е американски, а английски. Като запален историк реших да го изтегля да видя за какво иде реч. Викингите беше посредствен, а The Last Kingdom беше просто уникален , та си викам я да гледам нещо подобно. Пускам го и още в първите минути гледам на римски кораб главния герой негър-легионер, и то по времето на Будика, а не след това. Който е историк, знае , че единствено етнически римското население е имало право да участва в легионите, останалите не са били легионери, а т. нар ауксилиери или нещо като наемници , набиране от местното население. Но редовен римски легионер черен - такова животно нема, дето вика шопът. И така дори не успях да изгледам първия епизод и веднага си изтрих сериала от компа. Просто мерси , ама нямам време за глупости. И това беше британска продукция , а смятайте в черната америка за какво иде реч.

Що ......може.. .негър ескимос.......Чингис хан негър.....?!

Не на расизма, не на чернилкофобията!

И какво като са били роби едно време? Ами ние Българите имахме 500 години турско, още по зле и дълго. Имаше и холокаст, към Еврейте. Всяка една цивилизация, във един момент са били роби.... ама не чувам други раси и народи да повтарят като развалена плоча... само черните си мислят че белият им е длъжен със нещо.... Да, имат култура, да направиха много, за спорта, музиката, итн... но прекаляват... Защо мразят белите, нали черните крале във Африка ги заловиха и продадоха на белите. И до днес има банди, които продават роби, трафик на хора, отвличат ги от селата им, и ги продават. Да си търсят вината във техните си черни във Африка....

точно клана Ашанти примерно от Гана е този, който е продавал черните си братя на европейците в робство. И именно с клана Ашанти и техни носии се снимаха демократите и хората на Х. Клинтън , разтърсете се из нета има хиляди техни снимки.

Да ядат уя..

Значи тези постоянно повтарят "Ние сме черни! Ние сме черни! Искаме да ни признаете за равни на белите!" Добре. Обаче ако ние почнем да повтаряме "Ние сме бели! Ние сме бели" е расизъм, нали така. Ако искат да са равни на нас, да спрат да повтарят, че са черни и всичко ще си дойде на мястото. Не е наша вината, че са черни, а на родителите им, които също са черни. Природен закон.

Аман от вашия черен расизъм спрямо белия човек. Но иначе нямате против да лапате от труда на белия "расист". Да си видят държавите, откъдето са се довлекли докъде са я докарали. Ама не се връщат обратно, а дремят при белите "расисти" и все недоволни и с претенции... Неблагодарно черно семе. В ЮАР взеха властта, пребиха и прогониха белите фермери и сега умират от глад...

целта на евреите е постигната: негрите мразят теб и ти нямаш избор....фундаментализираш се както бял расист. А едни банкери, с фитили около слепоочията и къси черни панталонки управляват с лихварство и белите и черните.

за последните 20 години 90% от това, което бълва Холивуд, е "политкоректно". Какво искат още? Сещам се за последните бози на Дисни - там си има всичко (бели, негри, геюве, азиатци, латиноси, феминистки...). Пък и вече повечето главни герои са "маскирани", за да не се вижда дали е бял, черен, розов или лилав.

Има доста филми (американски), в които един бял няма.

изиграна от негърка с конска пишка ли имате в предвид? Шарл Перо се обръща в гробът си.

Защо призовават де СЕ ИНВЕСТИРА? Толкова е лесно - намират пари, пишат сценарий, продуцират, режисират и готово. И печелят два - три Оскара. Аммм, сетих се - май няма цветнокожи продуценти, сценаристи, режисьори, които да са способни да произведат продаваем продукт.

С ДЪРЖАВНИ пари от бюджета на САЩ да се направи негърски филм....чиито режисьори ще са пак евреи. След "холокоста", "расизма" е вторият печеливш бизнес. Далече по-печеливш от наркотици, оръжие....цветни революции. Откровен посткомунизъм. Когато няма нужда финансовата върхушка да прави разходи за поддържане на ретлпресивния апарат, както е описан в "1984" на Оруел. В случаят с много по-малко финанси, чрез поляризация на обществото, обществото се контролира.

Бозата "Black Panther" с черни сценаристи, режисьор и главни роли направи МНОГО пари и спечели три оскара. Има си съвсем добри черни правячи на филми: Спайк Лий, Стив Маккуин (не белия :), Джордън Пийл, и т.н.

се е опънала мързеливо в джунглата и препича на слънце. Маугли тича при нея въодушевен: - Багира, ако поискам, мога да се покатера ей на онзи голям камък! - Даааа, Маугли, можеееш. - казва Багира. След малко пак идва Маугли: - Багира, ако поискам, мога да се кача на върхът на ей онова огромно дърво. - Дааа, Маугли, можеееш. След малко пак идва Маугли: - Багира, толкова съм силен, че дори теб мога да надвия. - гори от енергия Маугли. - Дааааа, Маугли, всичко което поискаш, можеш да направиш с мен. - сластно се протяга Багира.

Що слагате минуси, бе, келеши? Щото "Black Panther" не е боза ли? Баш си е боза. Не е правено от черни ли? Баш от черни е правено. Не е направило много пари ли? Баш много пари направи. Не взе три оскара ли? Баш Взе три оскара. Фактите са си факти.

ПИПО

Ами Боливуд? Най голямата киноиндустрия в света, там бели почти няма. Тема за размисъл ви давам просто.

От всичките- само Виола е наложен артист.Махершалата не го признавам за призьор , с два оскара по милост е, не че е лош актьор - просто само политкоректни филми - все гей негър играе.На негово място щеше да ме е срам от тези награди.Не че на Виола са различни Като теглиш една черта, освен тия двамата , всичките другите са с по 5 филма, където предимно са стоящи отстрани или са рапъри някакви почти известни.Смях в залата. Ни дензъл , ни самуел джаксън, ни някой от истински смислените актьори се е събудил за подобни глупави писма.В общия случай, тия хора дължат това че не чистят коли по автомивките точно на Холивуд

Тоя макак се прави на бял тракиец. Негър да играе ОРФЕЙ. Искам извинение за ОБИДА НА МОИТЕ ВЕРСКИ ЧУВСТВА И ПРЕДСТАВИ.

Трябва да се направи филм, в който Мартин Лутер Кинг се играе от бял актьор.

100 пъти +

Fuck off!

Цялата съществуваща съвременна цивилизация с всичките й блага е създадена от бели. Не се ли замисляте, че в Африка, като изключим Древен Египет, не е имало нито едно високоразвито кралство, никакъв помен от това, което разбираме под "цивилизация ". Създаденото в Европа се разпространява по цял свят. Неслучаен е и приливът на мигранти отвсякъде. Хората изначало не са равни, дори представителите на една и съща раса, на едно и също общество, не са равни, нямат еднакъв старт. Така е от край време, по цял свят. Да се мисли, че може да се постигне равенство, е утопия. Възможно е, но само за отделния индивид и то, ако зверски се бори за това и има също и късмет. И пак гаранция няма. Маймуната не може да стане кон, конят не може да стане орел.

ПИПО

Поздравления за коментара.

Иска ми се, ей-така, с магическа пръчка, белите хора да изчезнат от този свят. Дано чернокожите мирясат тогава. Не е трудно да се предвиди какво ще настъпи - светът ще рухне, ще върлуват банди (гангста мада фака, нали така) и ще се върне в Средновековието. Това ли искат ?

През това средновековие ВСИЧКИ ЧЕРНИ СА ПО ДЪРВЕТАТА МАЙМУНИ, исляма е изхвърлен от Изтен Рим. 1000 години съществува държавата на която днес дължи съществуването си света - Източен Рим. След Източен Рим света нищо по-добро не е постигнал. Нито административно, нито правно, нито религиозно....а по-малко ЦИВИЛИЗАЦИОННО. "Запада" съществува благодарение РАЗГРАБВАНЕТО на Константинопол. Със златото на Константинопол се финансират великите географски открития. Особенно холандските. А великите географски открития допринасят за вноса на американските СУПЕРХРАНИ, на чиято основа, КАРТОФА, Запада се налага.

напълно подкрепям , средновековието може и да не е имало такива неща като технологии и лекарства, ама поне всеки си е знаел мястото и е имало донякъде ред. Най-малкото арабското нашествие знаем как византийците и хан Тервел ги посрещат с хляб и шарена сол под стените на Константинопол хахаха

НАИСТИНА ЛИ ЗДРАВИЯ РАЗУМ НАПУСНА АМЕРИКА.МОЖЕ БИ ТОЧНО КАКТО ПРЕДИ 90Г ТОЙ НАПУСНА И ГЕРМАНИЯ.Няма ли един чернокож който да има куража да стане и да каже:ХОРА СПРЕТЕ,МАНИПУЛИРАТ ВИ...Аз питам КОЙ ИЗБРА ПРОФЕСОРА ПО КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО ОТ УНИВЕСИТЕТА В ЧИКАГО БАРАК ОБАМА.Черните ли...Едва ли,те немат и 10 процента от населението на сащ.Защо морган фрииман или дензъл не се изправат и да кажат за расизма.Те немат ли бели приятели които са им само приятели и не виждат цвета на кожата им.А ми от белите-да им го начукам в устите-те що не смеат да станат и да кажат а БЕ ТЪПИ НЕГРА,ЕДНИ ТАМ ТАРИКАТИ ВИ БАЗИКАТ ЗАРАДИ 200 Г РОБСТВО.Ама те го прават за техните си цели а не щото сте им много мили.Да обобщим на какво разчитат тарикатите: 1)Неграта скоро нема да забрават че са БИЛИ роби.А кой знае дали и още не си мислат(тайничко че са роби).А може би такова нещо не се забрава за 60-70г.Кой знае. 2)Белите,теа които требва да поведат нацията си ги е страх да не бъдат криво разбрани.Или те не могат ,немат толкова акъл да проумеат че ТОВА НЕ Е РАСИЗЪМ.рАСИЗЪМ ИМА КОГАТО ТОЙ Е ЗАКРЕПЕН СЪС ЗАКОН.Това че некой си не харесва негрите НЕ ЗНАЧИ ЧЕ В АМЕРИКА ИМА РАСИЗЪМ.Чесно казано и НА МЕН НЕ МИ Е ПРИЯТНО КОГАТО ЧУЯ МЕЧЕШКИТЕ ГЛАСОВЕ НА НЕКОИ ОТ ТЕХ.Тва си е мое право да не харесвам нещо,но знам че ВСЕКИ ЧОВЕК СЕ РАЖДА СВОБОДЕН И РАВЕН С ВСИЧКИ ДРУГИ ХОРА-май нещо такова пише там на една хартийка дето се пази в библиотеката на конгреса...хаха. Казах за аналогия с едни събития преди 90г в една друга страна на един друг континент.Резултата-до болка познат-един австрийски идиот стана канцлер на една стрна в която народа беше лишен от здрав разум... Големия въпрос:ТОВА ОБЕЗУМЯВАНЕ БЕШЕ ЛИ РЕЖИСИРАНО...И АКО Е ТАКА ДАЛИ ПЪК РЕЖИСЬОРИТЕ НЕ СА СЪЩИТЕ ИЛИ ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ-КОЕТО Е ЕДНО КЪМ ЕДНО СЪЩОТО...Ами ако е така,кво правим... Пак ше повтора и следния факт:ОБИТАТЕЛИТЕ НА ЗАТВОРИТЕ ОСОБЕНО В ЮЖНИТЕ ЩАТИ СА НАД 80% ЧЕРНОКОЖИ И ЛАТИНОСИ....Тва случайно нещо да ви говори.ЩотУ на мен ми говори много неща.Сега остава да кажет най-големата глупост-ми съдилищата им са расистки...хаха,казах ви че тва ше е най-големата тъпота... А сега нещо весело:черните МОЖЕ да си мислат: МИ НИЕ ИМ БЕХМЕ 200Г РОБИ СЕГА ТЕ ШЕ СА НИ 200Г РОБИ И ТАКА СМЕТКАТА ШЕ Е УТЪКМЕНА.Смеете ли се,казах ви че е смешно. За полцейското насилие:Кое е по-лошо от ЕДНО корумпирано ченге?Отговор:ДВЕ корумпирани ченгета...Това е шега разбира се.Но със сигурност корупция и насилие в полицията НЕ Е ШЕГА.Но същото така НЕ Е ШЕГА ЧЕ РАБОТАТА НА ТЕЗИ ХОРА Е МНОГО ТЕЖКА ТРУДНА,ЖИВОТА ИМ МНОГО ЧЕСТО ВИСИ НА КОСЪМ.А когато живота ти е на косъм ...Направо ше го кажа всеки опит ЗА ПОГАЗВАНЕ НА ДОГОВОРА-КОЙ ДОГОВОР?ДОГОВОРА ВЪВ ВСЕКО ОБЩЕСТВО,НЕ ПИСАН НО СЕКЪДЕ СЕ СПАЗВА-ДОГОВОР СПОРЕД КОЙТО ПОЛИЦАЯ Е НЕПРИКОСНОВЕН КОГАТО ИЗПЪЛНЯВА СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ.Полицая вуъв всеки конкретен случай е представитела на обществото и ако ти имаш куража да се противопоставяш,требва да си носиш отговорноста.Когато престъпника извади желязото и НЕ МИСЛИ КВО ШЕ СТАНЕ С ЧОВЕКА ОТСРЕЩА,така и полицая НЯМА ВРЕМЕ ДА МИСЛИ ДАЛИ ПРЕСТЪПНИКА ИМА СЕМЕЙСТВО ,иМА ЛИ ДЕЦА,кой ше се грижи за тех...Защото той защитава собствения си живот и СВОИТЕ ДЕЦА. И пак казвам ПРОБЛЕМА Е С РЕЖИСЬОРИТЕ НА "ПРОТЕСТИТЕ" И ГЛУПОСТА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ..

дезинформация и лични размишления , не особено базирани на фактите. Черните искат зони само с черни, искат те да станат полицаите и те да душат белите. Сега са ги яхнали демократите на Х. Клинтън и ако се загледаш , ще видиш , че измежду тях има един огромен брой бели , главно хомота и разни подобни, ревящи за права и тем подобни либерастки глупости. Всичко се прави с цел да се разклати управлението на Тръмп. Ще кажеш , че за първи път убиват черни. Само да ти припомня , че последните по-големи бунтове на черните бяха в началото на 90те години , а тогава беше президент познай кой и познай от коя партия беше той. Така , че по-полека с дългите съждения.

Момче,ти коя дума не разбра от последното изречение та да ти я обясна отделно,специално за теб...Ако не си разбрал преди 90г хитлер беше доведен на власт с мангизите на ротшилдовите,след като беха подготвили почвата с "голямата депресия",за да стане австрийския идиот допустим....Момче аз говора за принципни неща а не за тва че неколко неудачници са се видели в свои води да трошат...Ако ме разбираш.

Те белите хомота много си падат да са роби на черни господари. С големи паламарки.

А бе момче що ми губиш времето с глупостите си.Германския народ избрал хитле ТОЧНО КАКТО РУСКИЯ НАРОД НАПРАВИ "РЕВОЛЮЦИЯ"-ХАХА...МЕТЕЖА 1917Г ПЛАТЕН ОТ СЪЩИТЕ РОТШИЛДОВИ .НЕКОИ МУ ВИКАТ "РЕВОЛЮЦИЯ".Задник ,гледаш ли "виасат",щотУУУ там казаха че след 1933г у берлин си е имало джуги за които газовите камери не ставали,бе не били подходящи ама само за некои...А тръмпотиййй е живото доказателство за тва как един дето се е удавил,изведнъж се гепва за косата и се изважда сам от водата.Заднииик,некои хора виждат нещата от далеч...То верно в случая с тръмпи е по-лесно щото като видиш снимките от времето гат е затрил фирмата на баща си -снимките с roy cohn -се вижда и от самолет че е родено лайно.Точно лайното което е нужно на онеа тарикатите за които аз говора.Момче дразниш кат се правиш на много умен.Умния човек разбира гат е по добре да си затвори устата когато попадне на грешно место в грешен момент,какъвто е твоа случай сега...

Момче не разбрах що ти изтриха прозренията за немския народ ама да те светна ако не си разбрал,ЧЕ БЕЗОС И ГЕЙТС СА ПРОСЯЦИ В СРАВНЕНИЕ С РОТШИЛДОВИТЕ ЧИЙТО NET WEALTH-а СЕ ОЦЕНЯВА НА $10 ТРИЛИОНА ,И че нефтохима в бургас от неколко години е собственост на сУщите ротшилдови дето вече 100г са собственици на съветската русия хаха

щото споменавам Хитлер , циганите и негрите ахахахаха , нямам време да спорим, донякъде си прав донякъде не, ще продължим темата някой път по форумите ако се засечем пак

Добре,нема лошо.Но преди да продължим най-добронамерено ти препоръчвам да попрочетеш тва дето съм написал И когато имаш възможност и най-вече гат останеш сам със себе сида си помислиш върху нещата дето казвам.И да ги разгледаш в казуален план.За секо нещо дет се случва си има причина на тоа свет.Защото тези неща ако не си разбрал са НАУКА.А тя науката де е за тва-ДА НАПРАВИ ЖИВОТА НА ХОРАТА ПО-ХУБАВ И ДА ГИ ПРЕДПАЗИ ОТ ГЛУПОСТИ.Които за най-големо съжаление човек има безкрайната склонност да върши.Един хубав въпрос е как така стана че двете собствености на ротшилдовите се сбиха.Що им требваше да го прават?С австрийския идиот държат европа с русия държат изтока.И шапка на тояга.Или "дружбата" между свинята Чериль и джугашвилевия...Обясненията според мен за таа "дружба" са за идиоти...Ама на ей ги върват вече тооолкова години.А и на едно бебе да обясниш за кво става дума ше ти се изсмее в лицетои ше ти каже "are you kidding me"...хаха. Или за безумните цени на енергоресурсите в продължение на 25г,след като икономическия "модел" маркс умре.Цени които немаха нищо общо с пазара и беха едно чисто политическо споразумение.Не е бил дик чейни.Тва не е работа за един човек пък бил той дик чейни.Той едва ли е имал нещо против но не той ги е направил такива...

Призова. .. "и студиата да ангажират повече чернокожи на отговорни длъжности." Само защото са чернокожи, така ли бате? И това НЕ Е реверсивен расизъм, то какво Е?

Някой да пречи негрите да си направят Холивуд, да си правят филми и да си ги гледат? Нищо! Но те искат на белите нещата, защото сами нищо не могат да направят. Малко нагло ми се струва.

За черните оскари не си ли чул ? - само чернокожи си раздават оскари и никой не брои това за расистко

Тез всичките дори не съм ги чувал. Що Джейми Фокс не го е подписал. Той им каза "като искате Оскар, направете качесвен филм", а те какво - Черната пантера. Аман от политическа коректност. #всичкиживотииматзначение.

СПИРАМ ДА ГЛЕДАМ ФИЛМИ С НЕГРИ ! ВЕЧЕ НЕ СА МИ ИНТЕРЕСНИ ... ЖАЛКО ЗА МОРГАН ФРИЙМАН ... СЕЛД ПОРЕДИЦАТА СЕКС СКАНДАЛИ ... КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА НАПРАВЯТ ФИЛМ В КОЙТО ДА ГО ИЗКАРАТ ЯК СВАЛЯЧ СОТЕНЬОР И КАЗАНОВА ... НА ПУК НА ВСИЧКИ РЕВЛИ ДЕТО ДРАМАТИЗИРАТ ...

развъдник на разврат , еднополови интриги и чернокожа доминация любезно спонсорирани от гнусната паплач наречена демократи начело с Х. Клинтън

Да бе да....и ако филма е на загуба....черните актьорчета ще върнат ли парите....а като са разтревожили толкова да се бръкнат в джоба....айде бойкот на всички филму с тия б.о.клуци

Хайде стига глупости. От години се е наложило правилото във всеки филм да има чернокож и/или някой с нетрадиционна сексулана ориентация. Всички помним тъмнокожия Орфей според представите на Холивуд

А защо на олимпиадите в бягането са само черни. Това си е расизъм. Ама просто няма достатъчно много добри черни актьори както и няма добри бегачи бели.

Ами като са 11 до 14% от населението, защо получават 28% от главните роли? А и 9% от ръководителите на студията са черни. Голям расизъм е, няма що! Що не пишат, колко % от главните роли в произведени в Африка филми са дадени на бели? Просто за сравнение.

Гледала съм и филми само с чернокожи актьори. Колкото и да реват за оскари, твърде малко са добри наистина. Никой не им забранява да си правят филми като за тях си. Утре педофилите ще ревнат че са дискриминирани де*ба.

Расизма е само в главите на чернокожите!!! Сами си се надъхват! Ние проблем с тях нямаме!

Дедо Коледа е расист, щото снега и снежинките са бели. Защо няма черни?!

........негретата си мислят, че причината е цвета на кожата не негрета причината е расата, а вие сте от негроидите, за това и оня вашият певец се избели че и черти на бял си направи НО си остана негро, не ставате това е положението, сега сте привилигеровани ноо НЕ ВИНАГИ ЩЕ Е ТАКА...

Ските трябва да се забранят !!!! Мноооого ама много расиски спорт !!!!

въх, въх...

Единственото по-лошо от комуниста е черния комунист

Трябва да махнат ските като спорт !!! Мнооогооо е расистки

За шаха да не говорим :)

Значи по официална статистика при преброяване на населението са 12,38%, а 28 процента при ролите, явно някои други са прецаканите ...

Няма достатъчно черни снежанки дедо мразовци и джуджета .....

Не ми се гледат черно бели филми

Черните не харесват цвета на кожата си и своя манталитет и за това са им виновни белите и ги обвиняват. Това ми е извода от последните месец и нещо.

300 артисти призовали, като се подписали?!?! Аз не съм чувал холивудски актьор, който да не е милионер. Да теглят кредит от банка, да си наемат продуцент, сценарист, режисьор и екип. Ако стане добър филм, ще си върнат кредита. Ако не стане ще са на загуба, но това ще е инвестиция в каузата им. Що за глупост е да пправят подписки за да даде някой друг пари. Мислех, че тия неща ги има само по нашите земи. Явно е станало модерно и в щатите.

също така , много лошо впечатление прави , че във филмите за викинги няма чернокожи викинги

За сметка на това Орефей родом от района на село Гела, Родопа планина е тъмнокож. хахах :-)

също да не забравяме как преди няколко години имаше Call of Duty на тема 2ра Световна Война и имаше чернокожи жени НЕМЦИ ! Във Battlefield направиха войниците на плажа в Нормандия ЖЕНИ само защото на единия дъщерята искала да играе женски герой ,нищо ,че няма нищо общо с историята.По същия начин слушахме последните години от феминистките как нямало силни женски образи (само дето Сигорни Уйвър и Анджелина Джоли никой не ги е бутал да са известни и силни образи) По същия начин ми изглежда и сега с черните , все едно по света само черните са бедни,само те страдат, само те са подложени на дискриминация и тн.А защо тези "протестиращи" не обеснят какво се очаква да направи полицая при положение ,че има видеа(намерете ако искате) в които се виждат 3ма полицай върху черен с ръце вързани зад гърба с белезници, и ВЪПРЕКИ ТОВА ,черния успява да вземе оръжието на единия полицай и да го гръмне в главата. ПОСЛЕ ДАЛИ НЯМА ДА СЛОЖА КОЛЯНО ? ! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ И ,ЧЕ ТОЗИ "СВЕТЕЦ" УМРЯ ДОКАТО КУПУВА ДРОГА ! НЕ ДОКАТО РАБОТИ !

играй умни игри като Total War , а не тези бози