Повече от 300 чернокожи актьори, сред които Идрис Елба, Куин Латифа и Били Портър, призоваха Холивуд да инвестира във филми с антирасистко съдържание и да се разграничи от полицейското насилие.

Отвореното писмо "Нашите съюзници в Холивуд" критикува "наследството на бялото превъзходство" и твърди, че Холивуд "насърчава епидемия от полицейско насилие и култура срещу чернокожите". То призовава "да бъде сложен край на прославата на полицейската бруталност и корупция в сценариите" и студиата да ангажират повече чернокожи на отговорни длъжности.

Писмото, организирано от групата "Холивуд за живота на чернокожите", е написано в условията на масовите протести срещу убийствата на чернокожи от полицията в САЩ.

Според доклад за разнородността в Холивуд, публикуван от университета на Калифорния през февруари, чернокожите са получили 28 процента от главните роли във водещите филми през 2019 г., почти три пъти повече отколкото през 2011 г. 91% от ръководителите на киностудиата са бели, а мъжете са 82 процента.

Писмото е подписано също от Вайола Дейвис, Тифани Хадиш, Джанел Моне, Махершала Али, Лавърн Кокс, Синтия Ериво и Чадуик Боузман, предава БТА.