17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хора,нищо излишно не съм купила....,но нали сме първокласници .....чанти ,тетрадки .....това е най-малкото .Трябва да си оборудваме стаята ,само дъската и чиновете били от училището.....ами кошче за боклук,кой ще купи? Проектор за стаята ?.....все пак ще прожектират уроците на първокласниците...Само да ви кажа ,че и 500лв в случая не ми стигат

Колкото по-скъпо е началото на учебната година, толкова по-добре защото толкова по-голямо и по-скоростно ще е затъпяването на нацията! А затъпялата нация е гаранция за трайно заробване от колониалистите. Какви са такива тези глезотии - суверенна държава, световни стандарти, съвременни условия на живот и др глупости. Какво образование за робите - работа, само работа, черна работа и паница боб веднъж дневно за да не надебеляват робите!

Естествено. За слушащия чалга и следящ с интерес риалитата по тивито родител, а това е масово явление, е по-важно да купи поредния i-phone за отрочето си, ама това че още не може да чете в 4-5 клас и елементарна математика, или не знае кои са цветовете на българското знаме, въобще не му пука. Във всяко училище е пълно с такива, а началото на годината е любим момент за същия да "блесне".

Важното е да имат телефон за 1500 лева и чанта Адидас, а че главата е празна - няма значение. По-нататък се взима и Народна кола, че да направи сефтето с някоя селянка. И вече е от ЕЛИТА.

дира-бъра, защо не ни питате какво ни струва вашата дждър атака с парите на сорос и "аденауер"-а на меркел?

Не е чак толкова скъпо, ако купувате най-необходимото и на части, а не да влизате с количка в супермаркета и да угаждате на разглезения си наследник за всяка шарена гумичка, моливче и подобни...От опит знам колко ненужни неща ентусиазираните родители купуват, а после се изхвърлят! Децата нищо не ценят, нищо не си пазят, само на телефоните и таблетите треперят!

Имам двама ученици, само помагалата им + учебници по английски миналата година бяха 240 лева (поискани от учителите, не от децата). Униформи 185 лева ( по 3 тениски с къс и дълъг ръкав ), обувки, анцузи, раници, тетрадки, моливи, пергели, чорапи, тениски, подстрижка... Нещо излишно или да угодих на разглезения не виждам, моля помогнете!

Дали си дал парите начасти или наведнъж, по-малко ли стават?

Така е, по левчетата е пълно с тетрадки 30-40 ст., моливи 1-2 лева и прочие, като начало около 50 лева стигат. Обаче след първата родителска среща нямакак да не"олекнете" с около 200 лева за двама ученика в най- обикновено средностатическо училище- за "помагала", комп.мишки и прочие.

Още повече, че децата не си остават цял живот малки. От 8-ми клас и учебниците стават платени, а помагалата, тетрадките и моливите стават най-малкият разход.

Мечтата ми е като умра да ме канонизират за светец и да слагат едно СВЕТИ пред името ми.Където хората благоденстват там вяра няма а където мизерстват там са най-набожни. Нека се изкажат поповете не е ли така и кой е допринесъл повече за върата от МЕН.

Колкото - толкова. А защо не пресметнете колко ученици може да се подготвят за първия учебен ден с парите, които хераковският гаулайтер потроши за безсмислени екскурзии по Европата само тази година?

Не знам защо въобще има изброени 100,200 лв, то дори само учебниците минават границата от 200лв, после се почват тетрадки, сборници, химикалки, раница, обувки... въобще работата е много зле

200 лв. за учебници за 1ви клас ?!? Хайде, поспрете се вече...

dir.bg, може ли така - в списъка ви с населени места има Горно Нанадолнище, но няма най-голямата община в Софийска област....

Униформа - задължително и детето ходи само така облечено на училище, софийско училище, =92 лв. За 3 парцалки, блузи 5 броя +1 резервна =около 90 лв., маратонки с Бяла подметка за физическо (задължително бяла подметка, иначе не го пускат в салона) =24 лв., анцунга е черен за физическо, 2 спортни тениски... До тук са задължителни дрехи, следват учебника по немски и руски +тетрадката към тях поне по 40 лв. Всеки.. И такааааа

Въпросът трябва да се зададе след 20.септември, когато вече сме купили и учебниците. На сина ми само учебникът за 8.клас по английски в държавно езиково училище е на стойност 150 лв. Повече не е нужно да коментирам.

Дъщеря ми ще е четвърти клас и тази година ще изкара с раницата,която купихме за първи клас.Купихме я за 110лв.и не е мръднала вече три години.А иначе разходите (без дрехи)ще са около 50-60 за тетрадки, боички,блокове,моливи и т.н ...и още около 40-50 за помагала в училище(точната сума ще я разберем на първата родителска среща).

Лекуваха ни и ни учеха без пари. Ние поискахме капитализъм прикрит като демокрация и казахме, искаме да си плащаме. Сега квичим скъпо ни е. Само хан Крум и законите му ни оправят, нищо друго.

Точен сте колега.Имам приятел голям лекар в Дюселдорф, който казва, Какъв народ сте вие ? Защо питам? Как защо, аз те лекувам бец пари, а ти ми казваш не искам без пари, искам да си плащам

Безплатно е само сиренцето в капана. Това, че са те накарали да си въобразяваш, че си имал безплатно образование и здравеопазване, показва единствено, че не обичаш да мислиш много-много или че произхождаш от най-бедните и необразовани прослойки на обществото, за които соц-ът е бил наистина като манна небесна.

При соца завърших и средно специално, и две висши НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО. Всъщност не, плащах 7 кинта за общежитието в Дървеница. Учебниците си ги предавахме от випуск на випуск, защото тогава не ги сменяха всяка година. А "консумативите" бяха на смешни цени, за които стипендията от 70 лева стигаше и хартисваше. Така че тая песен я пей на някой друг, може и да ти се върже.

даже не ни питаха

До 8-ми клас учебниците ги осигурява училището, след това родителите. Анкетата е некоректна.

Учебниците да, но помагалата, сборниците и учебниците по английски, за в училище, НЕ! И така всяка година по минимум 100 лв. само в училище. А, дрехи, тетрадки, раници, обувки.........

Учебниците да, но помагалата, сборниците и учебниците по английски, за в училище, НЕ! И така всяка година по минимум 100 лв. само в училище. А, дрехи, тетрадки, раници, обувки.........

Само за маратонки и чорапи се изръсих 250 лв.

Е, малко си се изръсил, можеше и повече. С намаление от нашенски мол, нали. И карфица не купувам от мошениците. Пазарувам от проверени сайтове и много по-евтино. Ама, имал си бол пари, дал си.

гледам образованието е повече свързано с купуването на матеряли от колкото със самото убочение....

Не са те УбОчили явно!

тук в сфета на мечтити взичко е оглидално да не забравите да ги научите че оригинални маратонки под 250лв няма!!!!

колко да струва...... 1 агне + шепа упойващи вещества...

Образованието в Бг е безплатно, каква е тая провокационна анкета, насочена срещу усилията на правителството?

Над 500. Имам три деца в ученическа възраст. За едното дете купуваме комплекта учебници освен тетрадките и другите канцеларски. Другото е 1 клас- раници и всевъзможни джвъчки по списък. Дрехи, екипи и т.н А нивото на образование все така клони към нулата.

Плюс обичайните около 100 на дете след първата родителска среща волни пожертвования- уж за консумативи, помагала, комп.мишки при нас и т.н. и

Ами сменете училището с такова което дава добро образование и проблема е решен . Има доволно такива училища .

Павел, явно вие не сте завършил такова, обаче с големи претенции, типично комплексарски манталитет, кой знае от коя паланка идвате. Като начало научете се кога се употребява пълен член например, образовайте се първо вие и тогава давайте съвети кде да си записваме децата.

Пълният член със сигурност го употребявам по предназначение . Това , че на теб ти липсва такъв явно е заради съвкупност от фактори по твоята визия и умствен багаж .

ние освен материали и раница, купувахме и доста скъпа униформа, от която ще докупувам нататък. Също така ни трябваха бюро и стол, допълнителни мебели в детската стая, смятам и тях.

Тези униформи са голяма глупост. Първо, защото са неоправдано скъпи за ниското си качество и второ, защото повечето от учениците рядко ги обличат повече от веднъж. Особено официалните такива. Една лапачка за комисионни на директорите. Обаче с позволението на родителите.

Извинете за частно училище ли става въпрос? Ако да освен таксата, която не е малка плюс държавните субсидии, да ви карат да купувате и мебели е меко казано безочливо.

Мебелите са си за у нас, просто нямаше такива в детската си стая досега, не са му трябвали. За униформите - държавно училище е, аз генерално съм ЗА да имат униформи, но наистина неоправдано скъпи са за качеството си. Иначе държат да се ходи с тях. Ясно, че детето така или иначе ще има дрехи, но не купувам суичъри за 35 лв, ако не беше униформения.

Стандартният разход за едно дете в реномирана, столична, езикова гимназия надхвърля доста упоменатите като макс 500лв за първия учебен ден. Но всеки с изискванията си къде иска да учи детето му, съответно какъв старт в живота му дава.

Е аз съм завършила Софийската 9 ФЕГ след 1989 г.в нямаше такива претенции тогава. Даже благодарение на Силви Вартан бяхме на разменни начала в Париж с франсета, като от родителите ни се искаше да подсигурят храна и подслон на франсето, всичко останало Силви Вартан беше подсигурила- Айфелова кула, Лувър......ех блажени години,рокендрола беше млад

Аз навремето завърших гимназия с една тетрадка - по всички предмети и за всички години. Сърдеха се учителките, но голяма работа. Учебници не са ми трябвали, понеже така или иначе не се преподаваше по тях и бяха безсмислени. Екипи йок - по физическо се играеше мач на двора на училището и никой не гледаше кой с какво е облечен. Раница - ходех с една стара на бащата. Да уточним, завърших 2002 година, училището е една от столичните "елитни" езикови гимназии. Ако ще и 10 бона да дадете, ако отрочето ви е тъпичко, няма да помогнат парите. В днешно време дечурлигата са супер разглезени, за всяко нещо трябва да им се угажда, на тъпите даскалици също.

Longines

Сега работиш по строежите,нали?

Посочих до 100, просто защото 250 е много по-далеч от истината. Реалния разход е около 130. Всичко над това е просто функция на суетата на родителите. Това за първолак. За другия ми син, който е третокласник сумата е около 40 лв. Разликата е раницата основно. Не разбирам защо се посочват масово разходи за дрехи? Вие децата си преди училище голи ли ги държите? Децата в начална училищна възраст така или иначе израстват дрехите си толкова бързо, че се налага смяна на всеки 6 месеца. Спортни дрехи детето трябва да има така или иначе, така че разхода за анцуг също е леко странен. Да кажем, че едни гуменки или маратонки трябва да има, ама е лудост да давате за скъпи, ако не сте от малкото хора, за които парите не са никакъв проблем. Реалните разходи са тетрадки, моливи, подвързии, но ако човек гледа промоциите може да вземе всичко необходимо за под 30 лв. Големия разход е раницата. Там не е добре да е от най-евтините, защото може да се скъса за месец и хич да не излезе евтино. Ние сме се спрели на раници от български производител с традиции в туристическото оборудване и сме доволни. Цената е около 80 лв, но раницата е с ципове YKK, а материята е Cordura. За две години употреба на големия син, раницата изглежда като купена вчера. Спокойно ще я ползва още 2 години, после ще му омалее.

Ето пак!!! Някои училища имат униформи!

Чукча писател, чукча не читател. 100 пъти да го напишете, той дървеният философ си знае неговото и си мисли, че първи клас и 12 клас е все едно и също.

Под дрехи се има предвид униформите. В много училища те са задължителни и се купуват от родителите. Също така се има предвид спортните екипи и обувки за Физ. възпитание. Имате първолак и третокласник - браво, да са ви живи и здрави, но след 7 клас учебниците вече се купуват от родителите,а не се дават от училище, както е в момента при вашите деца, които са още малки. Миналата година само за девети клас 1 и 2 ниво английски ми бяха 120 лева. Останалите учебници макар и втора употреба още към 150 лева. Това е сума само за учебници, въобще не споменавам тетрадки и други пособия. Униформата в нашето училище е 180 лева. Отделно на първа родителска събираме още пари за текущи ремонти и други неща, които учителите споделят, че са необходими. Тези 40 лева, които сте дали за вашето дете скоро само ще ги мечтаете.

Аз, разбира се говоря за себе си, Вие за за вашия случай. Затова има анкета.

вкл. изискванията за спортен екип - задължително бяла тениска, черно долнище, сини кецове. Сега, вярно че и през годината му купувам такива неща, но не непременно бяла тениска и черно долнище - т.е. сега ги купувам именно за училище и затуй се включват.

ами като ви е скъпо, не правете деца

Бойко така ли ти каза

Колкото трябва - толкова. От образование не икономисвам, но и за "модерни" дивотии пари не давам.

Две деца, за всяко раница - минимум 100 лв (всъщност са повече), два комплекта допълнителни помагала - общо 110 лв за двете деца, изисквания за определени обувки и спортни екипи и в двете училища - 200 лв. Тетрадки, блок

Малката една раница хубава 100 лева и помагала и консумативи още към 200. 300 лева горе-долу. Стига писахте за дрехи. Дрехи се купуват през цялата година на детето, те не са към училището. Ами да вземем да пишем и колко даваме джобни, да си купуват дюнери и дъвки по обяд и да видите каква ще стане сметката

Ние купуваме униформи. Блузки с къс ръкав, с дълъг, пола, риза, сако..около 160 лв.

И колко издържа хубавата раница от 100 лева,че ми е любопитно? щотослед няколкоеко сперимента с хубави, скъпи раници, си взехме от декатлона около по 15 лева и не са мръднали толкова време и подложени на тормоз. Между другото из Мюнхен, Барселона ипрочие беше пълно с туристи от цял свят с такива раници. Обаче друго си е гол Хасан да си купи на отрочето скъпарска раница да се изфука пред другите и дасе скапе след максимум 2 месеца. Чудя се смешна ли е парвенющината или жалка.

Към 123 . Основното на хубавата и скъпа , тука подчертавам - ученическа раница е анатомичният и гръб който предпазва гръбнака от изкривяване !!!! Това е доста важно за тепърва растящите деца но хора с манталитет на по-цветни такива на които децата им не са им особен приоритет няма как да го разберат и ще продължават да си пазаруват раници я от пазара , я от Декатлон !

123, освен с раници от този ранг е пълно и с хора с раници Найк, Адидас и други подобни. И не съм го чула в кварталния магази ;) Вместо да ръсим злобни коментари, можем просто да помислим, че има и други гледни точки. Разликата ежду скъпа и евтина раница е в материалите, от които е изработена; лекотата и до колко щади гърбът. Раницата на синът ми е 110 лв. използва я от предучилищна група. Сега е 3ти клас. За 4 години не е мръднала :)

Павел, от кое забутано село или махала допълзяхте в големия град, с големите си претенции и ужасния "правопис"? По- добре наемете си частен учител по български език- най- скъпия задължително като за вас. След време ако се получи някакъв напредък пишете в интернет пространството. В момента неграмотните ви писаници без никаква пуктуация и високопарните приказки, а си позволявате и съвети изглеждат нелепо и изключително смешно.

Не навсякъде дрехите не са към училището! Примерно на сина в гимназията изискват няколко вида униформа а от тях не може да вземеш само по една и да си я носи само нея от пране до пране. То вярно, че от училище до училище има разлика но да се дава коментар като твоя....

111111111111111111, по 200-300 лева раници нямаше ли, те сигурно и сами водят детето на училището. Не мога да повярвам, че в днешните комерсиални времена някой вярва на реклами и "етикети" при положение, че световно известни, реномирани марки техника например не се свенят да си правят артикулите, така че да се развалят и да си купите нов след по- малко от година. Анатомична, колко да е анатомична. Пак става въпрос за парвенющина, нали вие го водите до училище и му носите чантата, а в повечето училища в началните класове учебниците им и почти всичко стои в гардеробчетата цяла седмица. Смешна и жалка е парвенющината като ония с джиповете на стотици хиляди километри, които не могат да поддържат, обаче гордо спрени пред панелките.

Учебници, дрешки, обувки, ок. Само че дрешките трябва да са маркови, нашето дете е специално и трябва отдалеч да му личи. Телефона вече е необходимост и за децата, затова не може без него. Излишно е да ви казвам че ако е под 500лв.изобщо не го пращайте на училище,и не си мислете че телефона от миналата учебна година ще свърши работа, нов.

При положение, че образованието до 16 години е задължително, то държавата трябва да осигурява безплатни учебници до тази възраст. Иначе образованието се превръща от необходима полезност в натоварващ лукс за родителите.

Анкета, която показва, че образованието е бизнес и някои пълнят тлъсти сметки. След 12 клас обаче младите излизат, за да се сблъскат отново с нереалните цени в България и псевдо бизнесмени, тарикати и мошеници.

Само айфоня на моя ученик му е 1500 лева.... Каква е тая анкета, която не стига до 5000 лева. Има забравена една нула

Ако детето ви се окаже извън ограничените бройки за държавна занималня, а вие работите цял ден ви се налага да го запишете в частна такава ,която е с трицифрена ежемесечна такса.

Ако стане така, говорете с директора. Ако групите за ПИГ (както се нарича официално занималнята) са препълнени, са задължени да отворят нова. Не съществуват правила за подбор на учениците, така че детето ви да остане "отвън". Но разбира се трябва да заявките желанието си детето ви да посещава такава със съответната бланка която раздават на първата родителска среща.

Дребна сума е. 4 бона за раница ЛуЙ Вютон, още 1500 за дрешки за първия учебен ден. Учебници и тетрадки не трябват, то детето си е родено с късмет.

Всяка година цените са актуализирани ,демек по-високи от предходната. Освен това годината още не е започнала и няма как да знаем какво ще поискат учителите като помагала и материали ,а също и какво ще съберем за училището . Тези неща стават ясни до края на октомври. Всичко казано по-рано би било чиста спекулация. Не е уточнено в какво влиза в тази сума .Само тетрадки , помагала ,дрехи ,чанти и материали или включват и парите за школи, език, спорт. Включват ли се задължителните по това време прегледи при зъболекар ,очен лекар ,евентуално очила? Ако питането е за всичко, то в анкетата не е предвидена реалната крайна цифра.

Е, малко се увлякохте. Само преди първия учебен ден ли си видоте детето на зъболекар и очен? А школите и езикът са по желание.

Колко са училищата които предлагат безплатен спорт или кръжок както беше по наше време ? В нашето училище имаше и лекар и зъболекар и даже имаше занимания с група от деца с гръбначни изкривявания за които идваше специалист в определен ден. Имаше голям избор от безплатни кръжоци и спорт за всеки желаещ. Това не е било някакво елитно представително училище а съвсем обикновено квартално в Зах.Фабрика 110-то. Днес това са платени екстри.

Училището предлага обучение. Спортът и кръжокът са задължение на родителя. Свиквайте вече с това. "Едно време" няма да се върне.

E как над 500 лева и то толкова голям процент. Освен учебници и тетрадки и някоя нова дреха,какво толкова се купува

Таксите на студентите държавна поръчка, да речем.

Само комплектът по език е 50 лева, английски плюс още един са 100 лева, комплектът учебници за 10 клас - 200 лева със сборниците, тетрадки и канцеларски неща, спортен екип, униформа, която е 300 лева.... имаш деца, имаш разходи и точка, другото е празни приказки.

То много зависи. От броя на децата от възрастта им. Това не е коректно зададена анкета.

Само учебниците - задължителните са ни над 250 лева (повечето на старо). За тетрадки и други помагала не говоря. Ами обувки, якета, спортни екипи. Да отглеждаш дете в България е лукс.

Сз съм в потрес...какви са тея учебници ,голям бизнес е станало

Ама ,те до сега не са ли имали якета,обувки ,екипи?

вашите деца не растат ли? Или обувките им са от желязо?

Абсолютно