Богата е българската национална кухня и всяко семейство има своя любима рецепта, предавана от майка на дъщеря и от баба на внучка. Но ако има едно емблематично ястие, което неизменно присъства не само на трапезата на всяко българско семейство, но и в народните приказки, то това е бобената чорба. И когато четем за къкрещото гърненце, ароматът на джоджен като че ли наистина гъделичка носовете ни.
И така, както всяка приказка започва с "Имало едно време", традициите в българската кухня могат да бъдат продължени, защото има ориз, боб и леща, които ще върнат на трапезата ви онзи вкус, който помните от своето детство. Те са произведени от "Крина" в България и всяко зрънце носи нещо безценно - спомен за миналото и вяра в бъдещето. Че онова, което е било, пак ще го бъде.
Първите сведения за отглеждането на боб у нас са от 16 век. Типичните български сортове, най-известният от които е Добруджански или по народному Добруджанка, имат не много едри зърна, но с изключителен вкус. Традициите в производството на боб достигнали пика си през 60-те години на миналия век, като по времето на социализма фасулът е култура, отглеждана основно в Северна България - в плодородната Добруджа, край Плевен и около Свищов. През 70-те и 80-те години са били засявани по 220 000 дка годишно и българският боб бил известен с вкусовите си качества в цяла Европа.
В началото на 90-те обаче производството намаляло наполовина, а десет години по-късно настъпил драстичен спад на посевите, като през 2014 г. останали засадени едва 8000 декара.
Напоследък обаче традиционният вкус се завръща на българската трапеза с боба на "Крина" от серията "Имало едно време". Вярно е, че традиционният ни сорт боб не е толкова бляскав като аржентинския, не е толкова бял като киргизстанския и не е толкова чист като египетския, но познавачите ще разпознаят типичните му вкусови качества, а приготвяйки традиционната боб чорба ще си припомнят вкуса от детството.
Неслучайно най-известният сорт леща в България се нарича "Наслада". Отглеждана в същите региони, както и бобът "Добруджанка", нейните зрънца са по-дребни, но с тънка люспа, а вкусът им отговоря напълно на името на сорта. С лещата на "Крина" може да приготвите любимите си ястия, рецептите за които са скътани в домашния тефтер още от баби и прабаби.
Още през далечния XIV в. по поречието на реките Марица и Тунджа - край Пазарджик, Пловдив и Стара Загора, работливите български стопани започнали отглеждането на ориз. Традиционните сортове за страната ни са среднозърнести, а системата за напояване е уникална- изградена е само в България - полетата се напояват под силата на гравитацията, без използването на специални помпи или други източници, ползващи невъзобновяема енергия. В златните си години - 80-те години на миналия век - с ориз били засявани по 250 000 дка годишно. Оризът на "Крина" също е произведен в златната Тракийска низина - край Пазарджик. С него може да приготвите от любимите си пълнени чушки, пиле с ориз и сармички до вкусния десерт "мляко с ориз".
Защо варивата са полезни?
Варивата са много популярна храна още от древността, защото отглеждането им не само не замърсява околната среда, а обогатява почвата и с това се намалява нуждата от използването на химически подобрители.
Те са един от най-достъпните като цена източници на растителни протеини на земята. Не случайно започваме с това. Например, лещата има два пъти повече протеини от така модерната през последните години в България киноа - 9 грама протеин има в 1/2 чаша сготвена леща и 4 грама в 1/2 чаша киноа.
Бобовите растения са полезни за сърцето, тъй като са богати на фибри, както и на значителни количества на витамини и минерали като желязо, цинк, фолат и магнезий. В същото време са бедни на мазнини и холестерол, и нисък гликемичен индекс. Затова и хората, които често консумират варива са по-слаби и с нормално кръвно налягане.
От Женска Коледа до Рождество Христово - какво трябва да има на трапезата
Празниците носят един особен дух, една особена магия, защото има повод семейството, близките да се съберат на една трапеза и разбира се, всеки един празник има своите обичаи и своите обреди. Декември е един от месеците с най-много дни, в които да бъдат приготвяни специални ястия. И в голяма част от тях варивата са главно действащо лице.
"Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" - тази поговорка обединява първите три важни празника през последния месец от всяка година - дните на Света Великомъченица Варвара (наричан още Женска Коледа), Свети Сава и Свети Никола - 4,5 и 6 декември.
Света Варвара се почита като закрилница от шарката, затова и задължително блюдо за трапезата са различните ястия от варива, като лещена яхния. Вярва се, че сварените зърнени и бобови храни, както и питката, намазана с мед ще омилостивят старицата и ще предпазят децата. В Западна България нечетно число деца палят голям огън на кръстопът и варят в общ съд или по отделно леща, от която хапват по три зърна. В деня на Свети Сава пък се раздава помен за мъртвите и се приготвя никулденската трапеза. На нея освен хляба и рибата се поднасят постни сарми с ориз.
Според българската народна традиция на Игнажден започват родилните мъки на света Богородица. Затова и празникът е най-почитан в дните преди Рождество Христово. Вярва се, че какъвто е първият човек, преминал през прага на дома, такава ще е годината на това семейство. Затова и домакинята приготвя много старателно обредната трапеза. Тя задължително е от постни ястия. Готвят се сарми, които се варят заедно с жито и царевица, за да има берекет.
Разбира се, трапезата за Бъдни вечер трябва да бъде отрупана с най-много ястия, а приготвянето й е един от най-важните ритуали през годината за всяка домакиня. Като семеен празник Бъдни Вечер носи със себе си много спомени и традиции, а на масата задължително има нечетен брой постни ястия - традиция, съхранена и до днес. Сред тях са варено жито, боб яхния, сарми с ориз или булгур, пълнени чушки с фасул или ориз, пълнена тиква с боб, ошав и орехови ядки. Според народната вяра на трапезата трябва да има от всичко, което е произведено през годината, а колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.
Така от имало едно време до някога в бъдещето - ориз и варивата всъщност са храните, които никога няма да изчезнат от трапезата ни. Защото са неизменна част от традициите и вярата.
*Материалът съдържа продуктово позициониране.
НАЙ
Обвинения и поредни скандали разтърсиха имението на любовта
Шеф Виктор Ангелов напусна изненадващо Hell's Kitchen
Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване
Machine Gun Kelly отпразнува 34-ия си рожден ден със специален човек
Бивше гадже на принцеса Беатрис почина от свръхдоза наркотици
Обвинения и поредни скандали разтърсиха имението на любовта
Шведската принцеса Виктория започва военно обучение за офицер
Шеф Виктор Ангелов напусна изненадващо Hell's Kitchen
Бивше гадже на принцеса Беатрис почина от свръхдоза наркотици
Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване