Експерт: Електронните учебници ще са допълнение, а не алтернатива на книжните

Разнообразието от учебници може да пребори нелоялната конкуренция между издателствата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Едни дебат, който не се състои в обществото е на тема - Как искаме да се реализират нашите деца. Има различни начини за реализация в съвременния свята -наемен работник или самостоятелна заетост с многобройни различни варианти от това да правиш кариера в корпорация до това да наследиш дребен семеен бизнес или пък да станеш художник или занаятчия, адвокат или лекар със собствена практика, да създадеш тъгрвска фирма..... В момента нашето образование е насочено единствено към създаване на наемни работници. Аз лично не искам да ограничавам моето дете в избора си на път в живота. Може да е добре да стане наемен работник, а може да е добре да развива някаква самостоятелна дейност. Може да е добре да работи 5 години като наемен работник с мисълта като навлезе в детайлите да мине към самостоятелна дейност. А може да е най-добре да прави кариера единствено като наемен работник. С нашето образование ние ги осакатяваме. На бизнеса му трябват еди какви си работници - е да ама бизнеса СЕ НУЖДАЕ И ОТ КОНКУРЕНЦИЯ за да се развива. Т.е бизнесът освен от наемни работници се нуждае и от хора, които да ПРАВЯТ БИЗНЕС. Или още по-точно обществото се нуждае от това да има конкуренция в бизнеса, освен от това съществуващия бизнес да се разширява с повече наемни работници. Представяте ли си какъв шок е за един отличник да почне работа? Свикнал е, че някой му дава задачата, той я решава и получава ПРЕМИЯ. Е да ама реалния живот не е точно така. Може да не ти дадат задача, а да трябва сам да я измислиш, не е задължително да получиш премия, може да няма нужда да се решава сложна задача, а да се решат бързо 10 лесни не е задължително твоя началник да ЗНАЕ КАК СЕ РЕШАВА ЗАДАЧАТА...А ако говорим за самостоятелна заетост - там е задължително, че този, който ти дава пари си няма и понятия от това КАК СЕ РЕШАВА ЗАДАЧАТА, дали е сложна или лесна и парите, които ще вземеш зависят единствено от пазара и от твоята оферта. Там пък никой не дава премии.

Твоя дебат вече е в миналото. До 10-20 години повечето хора ще работят като самостоятелни еднолични бизнеси (така наречените Freelancer или на свободна практика). Модела ще се промени съществено. Тенденцията върви с пълна сила в по-развитите държави. Та дебатите трябва да са за бъдещето, а не за миналото. За миналото отговарят историците.

Какъв труд, каква компетентност, като разгърне, човек какъвто и да е учебник, особено за по-малките класове и бездарността, некопенттността и педагогическата неграмотност на авторите му, така го удрят в главата, че му се отщява да доближи българско училище на повече от двеста метра. Само с електронни учебници можем да се освободим от повечето мними "учени", които пишат учебници, само защото до скоро нямаше, кой да ги контролира.

Министерството да се вземат в ръце и да спрат текущата дивотия с електронните учебници. Всяко издателство си ги публикува в някаква собствена уникална платформа. Министерството да си купят или направят такава платформа и учениците да могат да ползват учебниците през едно приложение и в един формат. Такава дивотия, каквато е в момента надали има другаде по света. Малко става като във вица "Операцията е успешна, пациента е мъртъв".