"Ездачът на бурята" Джим Морисън - демоничното видение с душа на клоун

"Първият секссимвол", си отиде едва на 27-годишна възраст, но остави безсмъртна легендата

Обратно в новината

Коментари - "Ездачът на бурята" Джим Морисън - демоничното видение с душа на клоун | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Изчетох всички коментари и за пореден път се убедих какви нещастни кретени има на тоя свят, ще ми обиждат великия Джон Ленън, я се факайте бе!

хубаво е да има и такива статии отвреме-навреме, ама какво ще рече "поет в пряк и преносен смисъл"?

Няма нищо случайно в произхода на Джим Морисън от семейство на американски военен пилот. Цялото движение на хипи бунтарството е един внимателно опериран проект на ЦРУ за извеждане на индивида от семейната среда чрез налагането на индивидуализма като ценност. Хвана ме смех на коментарите колко по-добър бил Джимито от Бийтълс, реално и двете формации са реализирани проекти на Франкфуртската школа/Теодор Адорно. Психиделичната музика е много фин инструмент за налагане на контрол на личността, който в комбинация със секс и наркотици се е използвал максимално за налагането на нов обществен ред, където индивида вече не е продукт на семейнат единица, а на поп културата. Родовата памет и семейното възпитание пък удобно са заменени от безразборни извънбрачни съюзи и поп култура на хищническо консуматорство. Камон бейби, уайт май файър...

Камон бейби, уайт май файър... ще го кажат само някъде около Тоболск или Колима. Никой българин няма да го каже така. И между другото Джими беше бунтар и дълбоко бъркаше в здравето на контролираната държава. Не случайно основните версии за смъртта му са свързани с намесата на ЦРУ, но копайте си в тъпотиите. И понаучете малко български.

Хайде да почетете малко за социалния контрол и западните техниките за убеждаващо въздействие след ВСВ. Не знам къде е Колима, поради простата причина че никога не съм се интересувал. Бунтарството е перфектния механизъм за изтриване на родовата памет. Индивид без наследство и традициионни ценности е перфектен за контролиране и може да бъде накаран да направи почти всичко, защото няма морален компас. Ако някой си мисли, че пропагандната и музикално-продуцентска индустрия е промотирала неконтролируеми сурови таланти, е пълен наивник.

изглежда не са избрали другата измислена приказка - комунизма, каква изненада.

Имам всичките албуми на ДООРС , но са много депресиращи. Затова и не ги слушам вече. Предпочитам реге, джаз, нещо което носи повече оптимзъм и положителен заряд.

Да видиш колко е депресираща! ;)

Морисън, като творец е по-скоро поет отколкото музикант. Дори и той самият се определя така. Използва музиката като допълнително средство за изразяване на поезията , която пише. Неслучайно и групата е наречена във връзка с онова есе на Хъксли, което е относно въздействието на мескалина върху съзнанието. А пък Олдъс Хъксли е от стар интелектуален род. Дядо му е Томас Хъксли, приятел на Дарвин, една от главните негови интелектуални опори, с голяма роля в подкрепата към Дарвин да публикува "Произход на видовете". Дарвин се е страхувал , че неговите открития ще срутят основите на цивилизацията.

За съжаление, биохимичните въздействия на фенил-етил-амините върху централната нервна система не решават фундаменталния проблем дефиниран от философското течение на феноменологията. Филип К. Дик , подобно на Хъксли също се занимава с това в своите произведения.

В you tube имаше много яки автентични видеа на Морисън как се разхожда. На пръв поглед нищо особено, но самото видео носеше страхотен дух, много неподправено и нережисирано. Аз лично точно онзи ден го въртях в колата.

В музикалния безкрай на времето, музиката и феновете на The Doors представляват една малка, но елитна секта, живееща свой собствен живот далече от останалия рок, и въобще от останалите звезди на естрадата на ХХ в. Избралите The Doors приличат на Нео от "Матрицата", защото, за разлика от останалите сладникави рокаджийски подражатели и нефелници, те са избрали червеното хапче в ръката на Морфей, което показва истината и уродливостта на Матрицата. Всички останали избират синьото, защото избират уюта на блатото, където истината липсва. Затова тази група и този Джим имат толкова малко фенове в сравнение със захаросаните нещастници от Бийтълс или коя да е друга комерсиална група от 60-те и 70-те години на миналия век. Малцинството е елит. The Doors е малцинство. Значи, The Doors и всичко около него е елит...

"Захаросаните нещастници" Бийтълс са признати от ВСИЧКИ музикални критици за най-добрата група на всички времена. ФАКТ! The Doors също са много добри, те са една от любимите ми групи наред с: ABBA, The Queen, Uriah Heep, Rainbow, Boney M, Hollies, Smokie и други.

abba пък що? Ако има захаросани нещастници това са точно те. Всичко е лалала лишено от всяква идейност.

Бае Ганя

"Всички музикални критици" звучи като "всички земни кълбета" - малоумно съчетание на думи, означаващо точно нищо. Бийтълс не са нищо друго, освен Тейк Дет на 60-те години - типична бойс група с една камара истерични пъпчиви фенки и малко педали за фон, които пищят като побъркани на концертите им и не позволяват да се чуе нищо от инструменталите и вокалите на групата. Самият Пол Маккартни призна това в едно интервю от края на 80-те години, като каза "в един момент не можехме да чуваме какво свирим и пеем заради писъците на полуделите момиченца, и това снижи много качеството ни"...Да, ливърпулци дадоха на музиката немалко, като въведоха електронното пиано (Йоника) в изпълненията си, но да се титулуват като "най-велики" е не само смешно, но и жалко. Особено на фона на друга британска група, която е вселени над ливърпулци - Ролинг Стоунс. За разлика от Бийтълс, Стоунс имат концертна дейност, която е без аналог в света за всички времена до момента - над 60 години конертиране, нонстоп, от 1962 г. до днес включително! Бийтълс имат концертна дейност малко под 5 години - от 1962 г. до 1966 г., след това буквално свършват курса и се разпадат много преди смъртта на оня неврастеник Джон...

Ники, те "всички" призоваваха за ваксиниране срещу ковид, факт! Това прави ли ги добри? Не се научихте,че онези "всички" са платени, за да Ви манипулират!

самият факт да наречеш най-великата група в музиката "Захаросани нещастници" е достатъчно показателен за това колко тъп музикален инвалид си и си копаш някъде към центъра на земята На такъв да седнеш да му обясняваш е все едно на къртица да й разказваш колко са красиви галактиките... Та с две думи : МА КАКВО Е ТОВА КАКВИ СА ТИЯ БИЙТЪЛСИ?!???!? КВИ СА ТИЯ МАЙМУНСКИ ТАНЦИ??? АКО ИСКАТЕ ЗАБАВАТА ДА ПРОДЪЛЖИ - ВАЛС! Я ПОКАЖЕТЕ ЧЕ СТЕ МЛАДИ ХОРА...ЧЕ НЕЩО... Дерзай , Баръмов! Чукча музикален критик

Рок група N 1 в историята!

Властите от полицията му забраняват официално да пее песни в подкрепа на Виетнам, за насилие и подтикващи към крайни действия. Затова когато пее песента "Към он бейби, лайт май фаяъ - ела сладур и ми запали огънчето, пее Към он бейби лайт май уая - ела сладур и ми запали шнура - след която аудиторията изригва в мощен рев и всички жени започват да се събличат и хвърлят дрехите си на сцената и да го гонят, което предизвиква още по-отрицателен ефект от страна властите и им забраняват да правят контцерти.

Половината рок банди и по-късно хеви метъли експлоатират "Ездачът на бурята" но безуспешно.

Вокалът на Джим е уникален и нито един певец след него не може да го пресъздаде. Казват че бил такъв под влияние на наркотиците но според мен е дар от Бога. И деца, не минавайте никога на хероин. Още повече да го смесвате с алкохол.

Какъв хероин какви пет лева - сега всичко е минало на синтетика -фентанил, пико и всякакви смески между тези двете..

Едиственият приятел му беше Роби Кригер, другите двама искаха наскоро пресъздадат ДООРС наново и да направят пари от миналата слава, но Кригер ги отряза. Без Джим няма ДООРС.

Един от многото талантливи творци, който става жертва на дрогата и алкохола без време

Ех как ме подсетихте.Сега ще отида да си пусна нещо на Doors, много обичана група от ученическите и след ученическите години.Вече като студент се натискахме с момичета от групата. хубави млади години.Веднъж си спомням ,връщам се от тренировка и минах да видя баба и да пием заедно по едно кафе,обадих се на едно момиче ,а то взе ,че ме покани на рожден ден в нейна приятелка. Както си бях с сакчето и само до преди час се бях търкалял по татамито ,отидохме на рожденият ден. В началото се чувствах много некомфортно ,те бяха от Университета ,а аз ВМЕИ "Ленин",развиваха някакви философски виждания , а аз само до преди една година бях десантчик и тези теми ми бяха доста непознати.Точно в един такъв момент пуснаха Дорс и както кротко си седях на един фотьойл ,грабнах момичето се завъртяхме с него,беше много емоционално и някак дълбоко разтърсващо.Дали от музиката ,дали от близостта ,дали от момичето ,но такива случки се запомнят за цял живот някъде дълбоко скътани в паметта

И вече повече от 50 години хората не спират да се събират, за кратко, но всекидневно, на неговота място в Пер Лашез.

"2023-12-10 10:16:39 Ха-ха-ха (нерегистриран) Идиот с китара!" аааа ахахааа, педераст с разпран, дебел гъз тлъстосрер, който не си знае пола! с типичния си "остроумен" коментар на затлачен с черни курееве уста, уши и гъз пълен с бели чавечета! анален проектор на посраното, отровно общество! Бог с нас

музиката на джим морисън бе завладяваща, преобразяваща и изпълнена с видения, страх, революция и любов от прав поглед (хало, ай лов ю можеш ли ми каза името си?). но не на "клоуна" морисън, каквито са джендералите - бащици, а на страшните видения, които, заклевам се, "преобразиха света" към един всеобщ концлагер на "демократичните" - анал-зависими, третополови диктатори! морисън никога не е бил яздещия щурмовете! той просто предупреждаваше обществото на лузърите за: ! а вие видяхте ли катастрофата? "хев ю сиин(енен) да аксидент аутсайд?" разбира се никой не е видял нищо! мадар, ай уонт ту фък ю. е, не всеки е бил така обсебсен от сънищата на юдея фройд-психопата, който бе признат за гуруто на "демократичния" реализъм.... и едиповият комплекс на тотално умиращото общество от мадафакръри за два цента повече. все пак бе голям и си остана такъв. заради текстовете и музиката към тях, с индийско- потайнствени ритми. Бог да приеме ДЖим Морисън и успокои душата му завинаги! този и неговите текстове, едва ли ще помогнат в дозатъването на джендералитета на лузърите. който искат да останат безсмъртни, като праскат минусите си, както бабушкелата хвърлила съчките си от слама към ян хуската кладат на поставения там от демократичния-наци ционизъм! Бог с нас

Бащата на Джим, контраадмирал Джордж Морисън, казва че историята с с индианците е силно преувеличена от неговия син, но все пак допуска този инцидент да се е сторил страшен в очите на малко дете. Историята казва, че Джим е бил чувствителен човек, с доста високо IQ (149), разглезен (според баща му), симпатяга, който впоследствие става много известен, изключителен музикант, певец и поет...т.е. всички предпоставки за самоунищожение, са били налице. И както знаем, Джим от раз влиза в прословутия "клуб 27", за огромно съжаление. А за мен Джим си е бил гений, но... Дъ Дорс е култова банда, една от 5-те ми любими групи изобщо...

Джим Морисън е несравнимо по-важен за света на изкуството от нещастника Джон Ленън, затова и датата 8 декември е знаменателна не със смъртта на нещастника Джон, а с раждането на гения Джим.