Грешките при покупка на жилище: Неправилни сметки

Емоционалната сделка - повече, отколкото можем да си позволим

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Истината е,че ако имате нужда от жилище и изтеглите заем в следвсщите 20-30 години се дръжте яко за масата,че бял ден няма да видите.Моето решебие е по добре 5 години да живееш като скот на запад и да си вземеш тогава апартамент,или 30 г роб,избирайте

Щом статията няма автор ,значи тези таблици ги е измислил някой пишман блрокер в съучастие с някоя финансова институция/с тънък кредитен портфейл/. Грешките не са такива , които статията представя.Или ако са посочени някакви грешки ,то не са основните. Основната грешка е като купиш имот , да не станеш негов собственик след това/тоест ,да купиш от несобственик/.Има си ясен принцип в правото ,че никой не може да даде това , което няма.Ако продавачът не е собственик кел файда ,че си изпълнил всичко по тази смешна таблица.От такава грешка не може да се гарантираш не само с брокер и с банка , но и барабар с адвокат/поотделно или взети заедно/. Следваща грешка - "покупката на зелено".Ако продавачът е собственик и може валидно да ти прехвърли правото си на собственост , то може никога да нямаш право да живееш в новозакупения имот.Интересно защо никой от ДИР.БГ не го е забелязал досега , щом няма такава графа в таблицата.Разбира се ако си купиш нещо , което няма да можеш да ползваш , не пречи на банката да те гони "до дупка" за кредита/ако си взел такъв/.Нито една банкова институция не се интересува живееш ли или не в купения имот.Те искат да си върнат двойно и тройно дадените пари.Другото си е твой проблем.Но този проблем странно защо липсва в таблицата. В таблицата има пропуснати такси - напр. за дишане на въздуха в банковия клон и др.подобни.Известно е че банките перманентно актуализират политиката си по тарифите и комисионите.Ако засега няма такава такса,утре може да я въведат. Най-добре не си купувайте имот.Не и сега.В краен случай , ако името ви е с инициали Ц.Ц. , е възможно да си купите.Тогава обаче таблицата /по-горе/ няма да важи , а вие сам ще представите на всички "своята таблица" - на продавача , и брокера.Банка вероятно няма да има в такава сделка.Ако изобщо плащате данъци,то вие ще определите техния размер.Цената естествено ще определяте само вие.Дори ако пропуснете,продавачът етично сам ще ви покани да направите това.А... забравих , като влезете вие в нотариалната кантора , всички ще станат на крака ,за да ви приветстват.

С тия глупости, които си нацвъкал наистина си оправдаваш името. Правото на собственост е най важното вещно право и щом собственикът на имота ти го е продал няма как да нямаш право да живееш в него, ако ще и танк да има на входа на имота. Оттам за какво включване на този несъществуващ въпрос в представената таблица бълнуваш само ти си знаеш и никой друг.

Грешка е да купиш жилище с кредит, чиято месечна вноска е по-висока от наема...

Нищо не споменавате колко ще струва личния асансьор? Или той е безплатен?

В момента балона се надува и ще продължи още. Няма как да се спука по рано от 3-4 години с тези 50 милиарда спестявания на хората и лихви промили от страна на банките. И който разбира и който не разбира се е литнал да обяснява доходност от имот и да се купува с цел инвестиция. Тия с "инвестицията" не ги жаля въобще. Те ще разберат после колко са дали и колко получават и най-вече колко се минават. Лошото е, че при тези надути цени трябва да купуват и хора с жилищни нужди. Но това е дивия капитализъм у нас, на който ние му казваме "пазарна" икономика. Спестявам си колко е себестойността на строежа и как се продава на двойни цени. Парите не епроблем да ги скриеш, защото в България вече 30 години оцеляваме и сме живи благодарение на сивата икономика.

В тази прогнила държава е рисковано да се купува имот за живеене или инвестиция.

Някои неща в статията са доста неправилни... Няма такова нещо, като 10-20% задължително платени предварително... Имат максимален размер на кредита/ипотеката и оценка направена от независим оценител. На базата на оценката на оценителя, банката отпуска 70-80-90% от сумата за покупка или там зависи от тип строителство, етап на строителство, на кото се купува жилището и тнт, факторите са различни. Банката няма изрично условие да сте платили даден % от сумата по сделката на предварителен договор. Банката изисква купувача да е подписал предварителен договор, но то може да бъде на стойност и 1% от цената на сделката... Въпрос на договорка с оценителя е да постави нужната оценка, че сумата отпусната от банката да покрива останалата част от сумата платена на тази по предварителен договор. Глупостта с наем от 200 до 900лв също е в разрез с фактите и практиката. Ако купите жилище с кредит за 300000 евро и възвръщаемостта на годишна база е бруто 5%, то тогава месечния наем ще е 1250 евро, тоест малко над 2400 лева.

Тия избори им ебахте маатаааа с тия апартаменти...

Изключително надут имотен балон! Строителите си слагат по 200-300 процента печалба. Брокерите чакат дебела комисионна защото "защитавали" правата на клиентите си и удушват баламите с договори за "ексклузивност". Нотариусът взема своето, държавата също.

мръсните банки, почнаха да си прават реклама и по тоз начин. НАЙ-ГОЛЕМАТА ГРЕШКА ПРИ КУПУВАНЕ НА ИМОТ: ЗИМАНЕ НА КРЕДИТ ОТ БАНКА. ТОЛКОВА Е ПРОСТО.

...ти от зеленчуковия магазин ли вземаш?

Що се правиш зорлем на интересен?

Има много хора които чрез продажба на наследствени имоти имат парите кеш и веднага отпадат наглите банки.

Точно! Започваш бизнес със зеленчучи и изкарваш пари за жилище.

ного е просто, пич! Аз си ЦЕНИМ СВОБОДАТА. СДЕЛКА, ПРИ КОЯТО СЪМ ЗЛЪЖНИК 20-30 ГОДИНИ - НЕ ПРИЕМАМ. ГЕТОТО МОЖЕ ДА ТИ ДАДЕ ПАНЕЛКА почти Без пари. И нема банки, нема дълг. Поносимо е и за година-две се изплаща с гъвкави доходи. Отделно, че МРАЗИМ БАНКИ-ИЗНУДВАЧИ, МУТРОКОЛЕКТОРИ И ПРОЧЕЕ ГРАБИТЕЛИ. АК47 ЗА ТЕХ, АКО И КОГАТО МЕ ПРИТИСНАТ.