Идват празници, да не попаднем в капана на Салмонелата
Предстоящите Великденски празници са свързани с повишена консумация на яйца и месо, което може да създаде предпоставки за поява на стомашно-чревни oплаквания
Има ли нещо по-важно от здравето на този свят? Без да се замислим отговорът ни ще бъде - не. Всеки от нас в ежедневието си се среща с куп проблеми, които засягат здравния ни статус, но понякога трябва да мислим по-мащабно. В този ред на мисли, не може да не споменем нещо, което се случи само преди няколко дни. В медиите беше публикувана информация за възможна опасност от заразяване със Салмонела на продукти с марка Киндер.
Сега обаче, няма да ви говорим за този случай, а за това какво точно представлява бактерията салмонела, как се заразяват хората, какви са симптомите, колко често се среща инфекцията и най-важният въпрос - какво можем да направим, за да подпомогнем по-бързото премахване на бактерията от организма ни.
Нека започнем с това какво представлява салмонелата
Инфекцията със салмонела е често срещано бактериално заболяване, което засяга стомашно-чревния тракт. Бактериите на салмонелата обикновено живеят в червата на животните и хората и се отделят чрез изпражненията. Хората се заразяват най-често чрез заразена вода или когато консумират не достатъчно термично обработени месо и яйца и недобре измити пресни плодове и зеленчуци. Заболяването причинено от тези бактерии официално се нарича салмонелоза.
Какви са симптомите?
Много често хората нямат симптоми. Някои обаче развиват диария, треска и коремни спазми в рамките на 8 до 72 часа. Повечето хора се възстановяват в рамките на няколко дни без специфично лечение.
В някои в резултат на диарията свързана с инфекцията се стига до обезводняване, което изисква незабавна медицинска помощ. Възможно е да се развият и животозастрашаващи усложнения ако се разпространи извън червата. Рискът да се заразите е по-висок, ако пътувате в страни с лоши санитарни условия.
Колко често срещана е салмонелозата?
Инфекциите със салмонела са много чести. Около 1,35 милиона заболявания, 26 500 хоспитализации и 420 смъртни случая в САЩ всяка година. Когато хората споменават хранително отравяне, обикновено говорят за салмонела. При тежките случаи трябва да отидете в болница. В редки такива могат да бъдат животозастрашаващи.
Инфекциите са по-често срещани през лятото, отколкото през зимата. Това е така, защото салмонелата се развива бързо при по-високи температури, когато храната не се съхранява в хладилник.
Кои хора засяга тя?
Хора, на които имунната им система е слаба, също възрастни над 50-годишна възраст и кърмачета.
Причини за салмонела
Хората и животните могат да пренасят салмонела в червата и изпражненията си. Бактериите се разпространяват чрез заразени храни. Често срещани хранителни източници на заразяване със салмонела са: сурово и недостатъчно сготвено месо, включително пилешко, пуешко, патешко, говеждо, телешко и свинско, непастьоризирано мляко и други млечни продукти, включително сирене, сладолед и кисело мляко, сурови или недостатъчно сготвени яйца, преработени храни като пилешки хапки.
Можете да се заразите със салмонела и директно чрез: лошо миене на ръцете. Може да предадете бактериите, като не измиете добре ръцете си, след като сте използвали банята или сте сменили пелената.
Домашни любимци. Животни като кучета, котки, птици и влечуги могат да пренасят бактерията.
Предстоящите Великденски празници са свързани с повишена консумация на яйца, майонеза, месо както и пресни листни зеленчуци, което може да създаде предпоставки за поява на оплаквания от стомашно-чревния тракт.
Как можем да помогнем на организма ни по-бързо да се справи с бактерията?
Освен всички лекарства, които може да предпише вашият лекар, безспорно едно от най-ефикасните средства си остават природните продукти, които са без химия, ГМО и алергени.
Кокичето е първото цвете, което е предвестник на пролетта. В тичинките му е изолиран щама на пробиотичната бактерия Lactobacilus Bulgaricus GLB44, която е в основата на ProViotic. Тази полезна бактерия се комбинира е изолирана от цвета на кокичето без да се унищожава то и се отглежда в среда от био грах или био моркови.
Щамът Lactobacilus bulgaricus GLB44 може да помогне на организма да се възстанови при среща с лоши бактерии. Има данни от проведени тестове в Harvard Medical School за неговата ефективност.
Защо ProViotic?
- Природен продукт
- Без съдържание на соя, глутен и лактоза
- Сертифициран със сертификат за биоселскостопански продукти
- Укрепва имунната система
- Отразява се благоприятно на стомашно-чревния тракт
- Растителен и безвреден
- Няма консерванти и оцветители
Всяка таблетка на ProViotic съдържа 5 милиарда живи клетки на Lactobacillus bulgaricus GLB44, а препоръчителната доза за възрастни и деца над 3 години е 1 таблетка дневно. Приемът да се осъществява по време или след хранене. Може да се смуче, дъвче или гълта.
* съдържание на SmartBio
НАЙ
Стотици се събраха в "Света Неделя", за да кажат последно сбогом на Краси Куртев от "Акага"
Робин Худ от 21 век: как аристократът Луиджи Манджионе стана убиец, но и американски герой
Любо Нейков: Имам още много какво да правя и да дам, не гледам назад и не правя равносметки
Принц Хари и Меган Маркъл раздаваха храна и утешаваха пострадалите при пожарите в Лос Анджелис
Кийфър Съдърланд е един щастлив и доволен син на баща си
Робин Худ от 21 век: как аристократът Луиджи Манджионе стана убиец, но и американски герой
Принц Хари и Меган Маркъл раздаваха храна и утешаваха пострадалите при пожарите в Лос Анджелис
Любо Нейков: Имам още много какво да правя и да дам, не гледам назад и не правя равносметки
Стотици се събраха в "Света Неделя", за да кажат последно сбогом на Краси Куртев от "Акага"
Кийфър Съдърланд е един щастлив и доволен син на баща си