Как да помогнем на детето си с домашните?

Често зад нежеланието на учениците да се заемат с уроците вкъщи, стои замаскиран друг проблем

Обратно в новината

Коментари - Как да помогнем на детето си с домашните? | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Проблема е, че домашните не са това, което бяха. Има класове, в които се дава огромно количество домашни. И веднага ще ви дам пример - 2 клас, ковидно време, за домашно почти ежедневно се дават по 2 стр от 2 различни сборника български език, по 1 стр от два различни сборника математика, довършване на учебни тетрадки или поправки, препис на урока по четене или диктовка, на фона на това има английски език, човек и природа и почти ежеседмично проекти... Извинете, децата са преди всичко деца.

Безмислено писание, което с нищо не помага

Тази от снимката е същата от рекламата на Джъмбо...

Винаги съм бил силен ученик ,отличник ,но никога пълен.Не мога добре да се изразявам в писмен вид и правя много правописни грешка.в девети клас започнах да тренирам джудо и освен моят мързел ,то беше другият виновник за това положение.След родителска среща майка ми казваше ,че учителките са като светици ,защо се опитват да налеят знания в нашите дебели глави.Аз към учителките си изпитвах голямо уважение.Години по -късно срещам на улицата "физичката" другарката Стойчева ,и въпреки ,че вече бях научен сътрудник ,к.т.н.,някак вътрешно се напрегнах .Тя знаеше ,че съм инженер,знаеше , че работя в институт и пак по учителски започна да говори с мен ,но интересното е ,че аз по ученически отговарях, макар ,че в областта на разпространение на електромагнитните вълни ,математиката ,операторното смятане,булевата алгебра ,схемотехниката, аналогова и цифрова , бях на светлинни години пред нея.Иначе като малък баща ми помагаше ,с по някой шамар зад врата.Всичко сам си учех.Физика учех основно от една книга на Джей Орир-,асистент на Енрико Ферми, задачите решавах от сборниците на Рибкин и Кушченко, историята от едно двутомно издание на БАН и т.н.Е, не съм като съпругата ми и дъщеря ни ,които са пълни отличнички от елитни гимназии.Дъщеря ни е от моята.И двете са инженери.Съпругата ми на един "лъскач",при някакъв сервилен комплимент му отговорила "Аз не съм дама ,нямам маникюр, не мога да се превземам и лигавя,не мога да бъда очарователно безпомощна.Аз съм инженер и ръководител ,който уважава и държи на своите хора.Още като студентка на една дебела тетрадка по частни диференциални уравнения беше написала с момичешки почерк на първата страница "Смъртта е нищо ,честа е всичко."" Ама колко е твърда тази жена.Не случайно подчинените И я наричат понякога центуриона , а те са над 300 мъже

От всичко, което си написал, най-запомнящо е това за жена ти! Мъж под чехъл, нали?

Също като теб

Звучи като интелигентен мъж, който уважава и обича жена си. Може би за вас това означава “мъж под чехъл”?

И тука ли, беееее? Не те ли стига Сподели?

Докато българската се състезава за по-високата дума майчинство и си направи изчисления кога да се заплоди, за да удари "келепира", нищо добро не очаква поколенията. На Ганьо все учителя му е виновен, а той, че си праща наследника там, за да му се разкара от главата е друг въпрос. Сега веднага "специалистте" ще ревнат,че трябвало да се работи. Чудно е как нашето поколение успяваше да учи без чужда помощ, да изкарва добри оценки и да не се вини учителя за всичко. И родителите винаги намираха време за помощ за уроците. А тогава нямахме интернет и всички модерни технологии. Сега бг учениците имат тези неща, а излизат по-тъпи. Така е, когато вместо да учиш и намираш материал, гледаш порно и слушаш Галена в YouTube.

домашните са за децата, не за родителите. идеята е те да се развиват умствено в ранна възрасат.

Факт, но много учители обичат да дават домашни, които имплицитно включват и родителя. Защото детето няма да се справи само. Ролята на родителя е да структурира деня, детето да седне и да свърши нещо по домашното. Оттам е ролята на учителя да види дали детето се справя, защо не се справя и дали домашното не е прекалено трудно. Други пък учители изобщо не учат детето на способности и накрая се оказва, че родителят не просто помага, а направо учи детето. Учителят си снася каквото е спуснато от МОН и не гледа кой какво може реално, как мисли, защо му е трудно. И накрая хем си задължен с училище, хем се оказва, че обучението се случва у дома или на частни уроци.

учителите са много тъпи и само заплати искат

Невъзпитан родител, как възпитава дете...