Колко е трудно да (о)станеш грамотен...

В Деня на българската просвета и култура да се запитаме какво ни пречи

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Здравейте

Езикът е средство, а не цел. Нещо като лопата, за да копаеш. Трябва да си прилично грамотен, че да не е проблем в обществото. Но и да си супер грамотен, що за плюс е това? Ще те нахрани ли или какво? Не трябва да се определя от литературоведи, какво да се изучава. Как няма да допуснат Айнщайн да учи физика, защото нямал дар слово. ;) Трябва обща култура, но като работа то се ползва в много малко сфери, като в медиите, преводачи и така нататък.Но те сумарно, не е сигурно, че имат 3% от работното население. Затова е странно да има матура на която се гледат литературни умения. По-скоро трябва технически за граматиката.

Впечатлен съм, че 40 % се смятат за грамотни... Дали тези 40 % знаят кога се слага пълен член или каква е учтивата форма в българския език ? Какво да очакваш като мисирките наречени "журналисти" също се мислят за грамотни, но с тези ДВЕ неща изобщо не могат да се оправят. Мъжа/ът изяде вълка/ът . Как се го напишете ако знаете, че животното е яло ? А учитивата форма ? "Госпожо, Вие къде сте ходила/ли ?". Как ще го напишете, "грамотници" ?

"Идиокрация" - там много добре е обрисувано какво ни чака... В САЩ тези процеси са започнали отдавна ("Proud to be stupid!"- помните ли?), а ние нали сме тръгнали да им подражаваме и да се американизираме - много бързо се научихме на лесното...

Анкетата е неадекватна! Последната опция не трябва да е в този вид, защото въпросът е отправен ПО ПРИНЦИП: "Какво НИ пречи да (о)станем грамотни?". Тук се има предвид кои са причините обществото ни да не е достатъчно грамотно, а не как ние сами оценяваме собствената си грамотност. Последната опция се "бие" с останалите и нарушава логиката на анкетното допитване. Ето, може някой да оценява сам себе си като грамотен, но същевременно да смята, че по-голямата част от обществото не е грамотна и следователно да има мнение за това, коя е главната причина за недостатъчната грамотност на обществото - например, "възпитанието" или някоя от другите опции. С две думи, статията е за грамотността, но анкетата е неграмотно направена и нейните резултати не ни говорят нищо!

Пишете реферати когато сте на 14. Обичаите училището. Решаваите иртеграли във втори клас. Страхотна образователна система.

Пишете реферати, когато сте на 14! Обичайте училището! Решавайте интеграли във втори клас! Страхотна образователна система!

Гледам резултатите от анкетата - цели 41% се имат за достатъчно грамотни! Трябват ни още 10-тина процента и тогава България ще е добро място за живеене.

Вашият коментар е наистина грамотно написан!

През годините на Прехода са затворени хиляди училища – само през последните 15 години над 800. Обаче, когато ремонтират някое училище, вдигат такава врява, сякаш са открили нова азбука.

"Ако искате да провокирате човек да се ограмоти повече, то грубото посочване на грешките му в социалната мрежа, не е правилният подход" Много моля да се дефинира "грубо"! И да се даде пример за "не грубо" посочване! И не, аз НЯМА да престана да поправям правоисни грешки, които съм забелязала и ако имам време за това!!! Можете да ме наричате ама както си искате, не ми дреме! И моята мотивация не е да ограмотявам дебили, а да запазя езика правилен и да спра разпространението на простотии от рода на "незнам" и "неискам"!

негрубо - пише се слято!

Струва ми се, че сте се захванали с непосилна задача. Де да беше само "незнам" и "неискам". Моите любими са други: "учителЪт", "не искЪт", "ще дадЪт" и "бъдещЕто образование". Кой е казал, че българинът не използва пълен член?! Хахаха

Да се обеси не, да се помилва! Да се обеси, не да се помилва! Президента наби премиера! Дали ще те обесят или не, животът ти виси не на косъм, а на една проста запетайка! Кой кого е набил, не става много ясно. Давам тези примери, защото повечето неграмотници ди доста нападателни, чак те карат да се чувстваш виновен, че си грамотен и гордо обявяват, че запетайките и пълният член не са от значение в писаното слово. Е, ще ги разочаровам - са, при това - много! Та, този, който извършва възвратно-постъпателното действие, обикновено е пълният член. Така е и в речта! Този, който не върши работата, е непълният. Хай', със здраве!

Когато ползваш 4-5 езика, често се правят грешки. Тука не всички пишат от България, а с времето някои неща се забравят. Гугъл помага с поправки, но като четеш в 90% от коментарите "прост, к.рва, педерас, п.тка, х.й", се губи смисъл за полагане на усилия.

Те хората затова се отпускат тука - анонимно е, известно време коментарите остават. Хората обичат да си хейтят.

Цинизмът не е обезателно хейтване, има и точни попадения

хайде долу веднага избухнаха нещастните форумджии. Докато те си сравняват запетайките по коментарите, хората в нормалните държави правят компании като Тесла, пращат хора на Луната и разработват лекарства против рак. Само така, велики грамотни форумджии - хубаво е, че сте усвоили добре материала за 4-ти клас - браво!!!

Нещастното треторазрядно програмистче ? Да - след 3 дни ще се изстрелва "Crew Dragon" на Мъск. Можеш да си сигурен, че всички тези хора, в тези топ компании, пишат ГРАМОТНО И СЪС ЗАПЕТАИ (следя им туитовете, чета им блоговете). Та така приятел, нема а се пла6и6 !

Поне е оправил част от грешките си.

Тези, които следиш, пишат предимно на английски език, а на него, правилата за поставяне на запетай са много по-различни. Също така, това което всеки човек с коефициент на интелигентност над стайната температура щеше да разбере от моето изказване долу, без да се налага да го обяснявам, е че е важно да имаш основна грамотност, но това далеч не е достатъчно в съвременния свят Също така щеше да ви е ясно, че коментарите под новините в интернет не са правилното място, където да се коментира нивото на образованост на непознати.

За коментарите под новините в интернет правописът е това, което са дрехите на обществено място. Това, че си облечен в дрипи, все още не означава, че си беден, но рязко увеличава вероятността за това и съществено намалява шансовете да ти отпуснат заем. Това, че не си научил елементарни правила, все още не означава, че си глупав, но го прави много вероятно и съответно намалява достоверността на всяко твое твърдение. Например някой, който пише "запетаЙ", ми е много съмнително, че може да сметне каквото и да било и пази боже да е сложен да проектира самолети.

За другото не знам - но никой не е пращал хора на Луната. Това е болна фантазия, за публиката - и нагла политическа лъжа, за властта.

И как го знаеш ?

skromna35

запетаЙ???

Бях написал, че 90% от статиите на Дир са неграмотно написани, но те взеха, че ми се обидиха и изтриха коментара. Истината боли, но не смятам, че е редно да се трият коментари, а да се постараете малко повече!

Като не ти харесва как пишем лелче отиваи чети другий сайтове. Ша ви е.б.е.м у претенцийте. Ние сме журналисти не учители по балгарски.

си "дир_админ" колкото Бойко е шампион по художествена гимнастика.

Вие сте некадърници независимо по какво....

Отговорих на анкетата, но не за себе си. Имам пълната убеденост, че липсата на грамотност е преди всичко липса на желание. Разбира се, семейството и образованието имат основна роля в този процес, но индивидуалната отговорност е решаваща. И както за всяка постъпка на човек, трябва да се търси неговата лична отговорност, същото касае и неговата отговорност.

Отговорих на анкетата, но не за себе си. Имам пълната убеденост, че липсата на грамотност е преди всичко липса на желание. Разбира се, семейството и образованието имат основна роля в този процес, но индивидуалната отговорност е решаваща. И както за всяка постъпка на човек, трябва да се търси неговата лична отговорност, същото касае и неговата отговорност.

Хората се учат да говорят, четат и пишат в първите години от живота си. Каква лична отговорност може да се търси у дете? Всичко започва в семейството.

след революцията се подема призив за ограмотяване /70% от населението е било неграмотно/... Нарича се ЛИКБЕЗ-ЛИКВИДАЦИЯ БЕЗГРАМОТНОСТИ МНОГО НИ Е НЕОБХОДИМА ТАКАВА ЛИКВИДАЦИЯ ТУК И СЕГА...

Другари прости и още по прости. Най важният фактор е на дедо Божи дето ни е дал да използваме само 30% от капацитета на мозъка си а на циганите едва 5%.

По прости означава местоположение, а не сравнение. Ходя по прости кратуни, т.е. ходя върху простите ви глави. Важен, по-важен, най-важен - забелязваш ли разликата? Не знам къде си чул тази лъжа кой колко процента използва от мозъка си, но ти определено ползваш 0.1%.

Ами той си е признал - едва 5%!

Аз съм грамотен на руски язик. Не на български бе тапаци.

Съмнявам се!

Другари прости и още по прости. Най важният фактор е на дедо Божи дето ни е дал да използваме само 30% от капацитета на мозъка си а на циганите едва 5%.

Пази боже, сляпо да прогледа .

А факторът "мързел" къде е? Той се избира доброволно. И противодействието му е главна задача на образованието и обществото.

Който не е сигурен в своята грамотност, да не пише. Но не добре ограмотеният не знае колко е зле.

Човек само когато знае к'во му е, само аз си знам к'во ми е

недобре - пише се слято!

хайде сега да почнат да пишат грамотните форумджий за които да си грамотен е най великото постижение на света - да знаеш да слагаш запетайка пред че по коментарите под новините. Обаче същите тези не могат да си сметнат лихвата на ипотеката, да не говорим да могат да работят като инженери и да проектират самолети :Д Важно е запетайки да можете да слагате.

За лихвите и проектирането на самолети са измислени алгоритми, които се използват от компютърни програми. Които са написани от програмисти. Съдейки по стила ти - нито проектираш алгоритми, нито пишеш програми, нито някога ще можеш да правиш това. Иначе си настоявай, че не, няма нужда от запетайки. И без запетайки - при тебе е безнадеждно.

кои са тези алгортми които проектират самолети и смятат лихви :Д И именно - написани са от някой които знае доста повече от това да слага запетайки - не от тебе. Аз какво пиша ти нямаш идея - да не се окаже че точно моя скоринг алгоритъм за даване на кредитна карта е бил използван когато са ти отказали да ти издадата такава :Д

но и много, които могат да сметнат сложни лихви, но не знаят къде се слага запетая, после подписват договори, които не разбират, защото в зависимост от това къде ще сложим дадена запетая смисълът на изречението може да се промени в тотално различна посока. После има ама аз какво подписах.

Агне, да си грамотен е минималното, а не най-великото постижение. И лекарите не могат да строят самолети и пилотите не могат да строят сгради, но една минимална грамотност вдъхва доверие и при тях.

Като чета какво си написал, не са само запетайките! Примери от теб: форумаджии, най-великото (тук са изписани правилно, ти си открий разликите). Колкото до лихвата по ипотеката: такава нямам, така че това е едно излишно познание. Е, ако все пак ми потрябва, ще ползвам "Ексел" да си я сметна, защото и компютърната ми грамотност е на добро ниво.

да ти се помогне....С такова мислене...

Грамотността се учи в първите години в училище, бих казала в началния курс. Тогава още никой не пише алгоритми и не управлява самолети! Ако си пропуснал този период, няма наваксване! Доказателство за което си и ти!

Когато си направил грешка, трябва да я признаеш и да я коригираш(по възможност). Няма значение дали е малка или голяма. В програмирането и малката грешка е bug. Запетайките и пълният член (м.р.) - ясно, не са лесни, но не са и трудни. Да кажем, че не се чуват при четене/говорене. Но "й" в края на думи в мн.ч. - даже няма и фонетично оправдание. Като : форумджий ---> форумджии.

Браво - ще ти пишат отличен 6 на изпита за 5-ти клас. А, съжалявам, ти няма как да се явиш на него, защото си на 34 :Д

Любопитно...отляво статия със заглавие "Колко е трудно да останеш грамотен"...а от съседната статия вдясно наднича Барба Ганьос...еднокнижникът - доктор на науките, незнаещ чужди езици...

Аз съм от соц. поколението,за което беше въпрос на престиж да си образован и особено да пишеш правилно. И до днес си спомням как учителката настояване да запомним кога се пише запетая и особено как набляга ше на пустия пълен член и нямаше дискусия има ли нужда да знаем или не кога се пише! Родителите не ходеха да държат сметка на учителите защо пишат лоши оценки или защо на Пешо учителката е загряла врата. Не се смяташе за насилие върху дете. Нямаше побойща, нямаше дори цигари, еле пък отстрани на училищния двор. Сега с тези изсмукани права се стигна дотам, че всичко се решава като в джунглата. Но при хората освен силата важен фактор са и парите. Безпросветието бавно, но сигурно ще превземе България.

побойща ---> побоища

Ти не беше от силните ученици. Когато се повтарят съюзи, пред втория, третия и т.н. се поставя запетая. И първия, и втория, и третия...

набляга ше ---> наблягаше

това би трябвало да е печатна грешка

За мен лично голям проблем е неграмотността на журналистите и липсата на коректори в издателствата. За мен грамотността се изгражда и поддържа подсъзнателно чрез четенето. Искам да кажа, че когато човек чете, не си мисли "Ето, в този случай се поставя запетая, а тази дума се пише със з", но след стотици правилно написани думи, преминали пред погледа му, той веднага забелязва грешката. Това касае много децата, защото сега се учат. За нас е по-скоро разочарование, отколкото фактор.

Преписват фалшиви новини от други сайтове без да проверят първоизточника и съпоставят фактите. По този начин напълно легитимно стават пропагандатори на такъв тип "новини".

но колко хора четат днес...КАК четат...и КАКВО...Неграмотността у нас е ужасяваща...Чета и чужди сайтове-на немски, на английски....ами няма такава неграмотност...Виж-в руските сайтове ни догонват...Явно постсоциализма и с това не може да се справи...

постсоциализмът:-)

skromna35

Да!

Не се определям като грамар нази, но яко някой пише неграмотно и видя че не полага усилия да си поправя грешките, ще го поправя и ще престана да общувам с него след време.

Брат, погледни себе си преди всичко...

То не сички са заваршили българска филолология и да изкаме да ставаме очители някой сме учили за адвокати и икономисти и бачкаме на реална работа и на реални кинти.

Ако и така пишете наистина, защо ли се хабите, по дяволите?

Защо си мислиш, че адвокати, икономисти или инженери трябва да са (или са) неграмотни? И аз не съм филолог, ама яко бих се притеснил, ако някой "очител" "изка" да ме учи на икономика или юридически науки. Айде със здраве!

Енчо, чувстото ти за хумор, както и самочувствието, бие това на Къци Вапцаров. Иначе си леко смешноват, но това сигурно е от "реалната работа".

skromna35

Правилно!