Кръщенето – как да планираме празника

Най-светъл и подходящ ден от седмицата е неделя

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще ми се нашите да ми бяха спестили тая глупост, но вместо това са ангажирали цели две църкви, по които да ме влачат, за да ме опяват попове. Като си гледам бебешките снимки, е било голям стрес за мен. А като гледам снимките на днешните родители по кръщенета, това е по-скоро показност, че са си минали по реда.

КРЪСТ-щение е обрядът.

Наталия, п.тко непоръбена, на български се казва Кръщение от Свето Кръщение! КРЪЩЕНЕ, КРЕЩЕНЕ, МРЪЩЕНЕ и подбни се казва по селските вечеринки и сбирките от Съсурлево и Стърчипишка.

Авторката е излишно да обяснява, как се правят неща, които не знае, как се казват! Не е КРЪЩЕНЕ, а КРЪЩЕНИЕ.

Не е ли логично в концепцията за свободен избор, индивида след като получи образование и информация да избере в какво да вярва? От там това кръщение е налагане на избора и вярванията на родителите и е директна форма на психологическо насилие и суеверие. Духовният аспект на избора и етичните принципи не бяха ли основа на Християнството? Защо тогава този когнитивен дисонанс продължава да бъде налаган през ритуален бизнес модел?

Както виждаш заглавието е таргетирано към планиране на празника, организация на събитие. Логистични проблеми, консумация, социална валидация. Все неща насочени към духовни процеси. Чудно как не са се сетили да рекламират някое календарно приложенийце.

Да бяха сложили и "Платена публикация". Тези "духовни" процеси всичките са с ценоразпис.

Ми не. Родителите решват и те кръщават. Други въпроси?

Тотални глупости! А дали някой попита кръщаващия се, особено на няколко месеца, дали иска да се кръсти всъщност и каква вяра би изповядвал. Простотии до шия!

Няма подходящ и неподходящ ден за извършване на тайнството Свето Кръщение, допитвали сме до отците от Света гора. Всички ресторанти, украси и т.н. може и да са още един повод за парти с подаръци за близки и приятели, но нямат нищо общо с църквата, а още по-малко с великия смисъл на самото тайнство...

"За кръщене в Троянския манастир е пътувало едното семейство, от което оцеля само майката. Невръстният Мартин, само на 7 месеца, загина с 31-годишния си баща при зловещата катастрофа в района на с. Брестовец край Ловеч в ранния съботен следобед."

И какво от това? А стотиците хиляди други бебета, кръстени в събота следобед (което вече е неделя по църковния календар), дето си живеят до дълбока старост?

Сега прочитам статията, има верни неща, но и някои неща описани в началото са свързани с езичество и бабини вярвания. В Гърция Кръщението на детето е голямо събитие, това е част от идентичността им и след кръщенето се прави голямо празненство, дори за тях хръщенето е по-важно от раждането, мисля че там се спазва традицията от едно време детето да получава име след кръщне, дотогава просто му се вика "бебето". Най-важното е, че детето става християнче, това е входът към Църквата, съответно и е обещано който повярва и се кръсти ще се спаси, а спасението ни дава вечният живот на небето, за разлика от земният временен и краткотраен.

Олееее! Откъде ви намират такива! Какви мръсни дни, бре? Стига с тия бабешки простотии! След дните на Светлата седмица след Велкиден, това са най-светлите в духовен план дни на годината - дните след Рождество Христово. Неслучайно не се пости в нито един от тях чак до 5-и януари. Точно тогава трябва да се кръщават хората. А пък за простотията, че на Задушница не се кръщавало - защо? Да не би мътрвите да дойдат и да отнесат детето :) Мъртвите нямат сила да вършат зло. Дяволът и човеците вършат злини. Кръщавайте и на Задушница, просто там центърът е поставен на молитвата за починалите. Затова не е препоръчително, но не е забранено. Правилно е отбелязано, че може и кръвен роднина да е кръстник - на мен ми е леля ми.

В България хората са православни, повечето, но само първата снимка е от православно кръщение. Както се вижда бебето се потапя цялото, също така се съблича изцяло, съответно трябва кърпа и нови дрешки, които са задължителни за кръщене на бебе.

А колко точно струва?... Че за "приемането на християнската вяра" се искат парици според християнските ценности, все пак.

Познавам свещеници, които ще кръстят всекиго без пари. Не е там центъра. А ако мислите, че може свещениците да живеят на фотосинтеза - заповядайте. Много сме велики бабаити по форумите срещу свещеници, лекари и учители, ама ако самите ние станем такива започваме да искаме да ни се плаща за труда?

Гузен негонен бяга, а? Аз не познавам свещеник, който да е върнал пари.

Оперативна раота. Хората трябва да вярват или по-скоро да се страхуват от невидимото и това, което отказват да изследват. И тъй като повечето от нас имат нужда от баща и майка в идеална форма, психологията на религиите върши контролна работа. Извън това е хубаво, фараона и монарха да са спокойни, че знят робите какво правят, как се чувстват, обичат ли хомота, готови ли са да умират за "идеалите", които са му удобни за да продължи да мачка. За какво да се преинвестира в тайни служби, като с религията хората сами идват и си казват. Е има опасност жреците от храма да придобият прекалена власт и да се наложи малко чистка, но модела продължава да си работи. За всички, които се чудят кои са тези жреци в съвременният свят имам хубав отговор. Технологичните компании свързани с любимите ви устройства за следене. Гугъл, Епъл, Фейсбук, Майкрософт, Гейминг компаниите, вече и тези, които интегрират сървейлънс икономиката. От там традиционните модели на религиозен контрол държат поколенията от предишният ритуален циъкъл, но в новата религия на анти(транс)хуманизъм ролята им в "цивилизованият" свят намалява прогресивно. Жабите се варят на бавен огън. Докато Фараоните (Давос, Билдербърг, Сатанистичните култове) не им писне и не вдигнат температурата с пландемии, войни и изкуствено предизвикани икономически и идеологически кризи. Новият век започна. Хората вече не са петрола и енергията на елитите, машините и данните са, лека полека следващите десетина години ще се наложи единен стандарт за контрол и отнемане на собственост, ще се активират планираните "интелигентни" системи за контрол, автоматизацията ще обезсмисли приноса на хората към производствените процеси, средната класа ще изчезне световно, ще се смени валутният свят и ще стопи спестяванията на гоите. Гоите ще се чудят на къде да хванат, ще започнат да се избиват помежду си, да се мразят за щяло и нещяло, да се категоризират, разделят на фили и фоби. Въобще един "ренесанс" на всички долни, гнусни и доказано деградивни страсти, стимулирани от фалшиви новини, страхова невроза, политически измами, финансови измами. Естествено жреците от старите касти ще капитализират мощно и те. Кръщенета, ритуали, предсказания за идващият апокалипсис (който не е спирал, ма това е друга тема). Така, че вярвайте. Поне имате още избор на кой жрец да "споделите" дълбоките си страхове и да дадете шекелите си за да си изкупите греховете. Вярвайте в нещо. В Мъск, Безос, Гейтс, Шваб, Путин, Шмутин и техните велики "добри намерения", правилна идеология и монопол над истината. В крайна сметка живота е твърде кратък за да се преживее без колективна идеология. Дали ще е ЛГБТКЮ+, Феминизъм, Садизъм, Тъпизъм, не е важно. Важно е да принадлежите към племе, група, общност, религия, компания или модерен виртуален култ в Метавърса.

Без да отричам разумното в съжденията за Шваб, Давос и мета вселените - Вие на какво се надявате? Бях на часове от смъртта миналата година точно по това време и св. Богородица ме върна на тоя свят. Видях как пакетираха умрелите в чувалите до мен. Представете си, че днес е последния Ви ден - на кого ще се надявате? Каква алтернатива давате?

Алтернатива. Вярата не е религията. Вярата може да има позитивни форми на антропоморфизъм, символика, дори и колективно синтезирани образи на майката (Богородица), които да вдъхновяват и създават градивни потоци. Исторически и глобално погледнато на различните места има рачлични символни асоциации. Етиката е истинската общо-човешка алтернатива преминаваща над територии и граници. И тук е властта на жреците, те знаейки тези общочовешки принципи, ги пакетират в "учения" и историйки за да създадат системи за контрол и финансиране от масите. Всяка форма на колективен контрол отвън, като се започне с правителства, полиция, корпорации е против Вселената и правото за свобода на индивида. Естествено всички сме убедени от малки, че нямаме опция за самоконтрол, че нямаме качества да се управляваме сами, че само статистическата извадка за най-лошото в нас е факт. Ние сме под фараонски и жречески контрол от много векове. Ако не се самоунищожим и машините не ни премахнат от планетата може би след няколко века ще има колективно осъзнаване и нов модел за съществуване. Моята теза е, че докато светът е такъв като сега, е добре да се фокусирам върху реалните процеси свързани с оцеляването, здравето и нужната ми човешка свобода (не слободия). Всяка минута, в която даваме енергия и ресурси на предварително дефинирани системи за контрол отвън, губим ценно време в което можем да се наслаждаваме на природата или близките си хора.:)

Много думи за да скрият объркан човек.

Жалък опит за персонална нападка показващ ниско ниво на интелигиентност и липса на интелект. Нищо от написаното не е объркващо. Напротив. Зад написаното седи солидна доза критична мисъл и рационален хуманизъм, лишен от политическа коректност и суеверие.

Българите си имаха господ! Що се кланят на еврейски бог, които даже евреите не признават!

Не търсят историческата връзка между християнство и юдеизъм. Следват убежденията на бабите си и дядовците си. Ако прочетат Библията и си преведат богослуженията от църковно-славянски ще забележат постоянното повтаряне на Юдейските жреци. Те дори не са наясно, че между редовете им е казана истината: Христос гони търговците от храма. А те за да му отмъстят го правят герой на най-продаваната книга.

Близките хора, без маски. Какво повече?

Е кво да планираме бе , къф празник е кръщението. Тва си е некъв чисто религиозен ритуал -засягащ семейството и най-вече горкото дете дето, кой знае къф стрес изживява от цялата тая простотия, щото родителите му решили , че трябва да му лепнат някакъв религиозне етикет - християнин. Не би трябвало да е повод за джамбурета, кючеци три дни, балони, нови рокли, фотосесии, торти и парти за 300 човека с дрес код Филип Плайн.

Кръщението е духовно раждане и осиновяване от Бога. Вие изглежда не сте кръстен.

За какво осиновяване от Бога става дума- нали идеята е , че всички земни твари били деца и творения на Бога, обичани от Бога , закриляни от Бога, опрощавани от Бог и тн, или ако не те наплиска с вода някой мазен поп си коп...ле , и духовно абортиран, и ако не вдигнеш три дена джамбурета, не си божие чадо. Щото в статията ни казват точно как да подготвяме празника,и джамбурето, а не "духовното раждане". А и като ги гледам като тръгнат на кръщене , то една суета , едни дандании, все е едно сватба подготвят - точно обратното на смирение и духовно раждане - квото и да значи духовно раждане за едно дете с невинна чиста душа.

По голяма простотия от религията едва ли може да се измисли! При "кръщаването" трябва да се насочите към китайските и индийски "богове", които очевидно са по яки от еврейските! Макар че и Тангра добре си гледаше работата...

Който където иска, там се насочва. Виждали ли сте рисунки на "богинята" Кали? Има и още същински демони сред божествата им. Ако видим бита им - с мръсната и чистата ръка, с кастите - направо се чудя как може човек с всичкия си днес да казва да се приема религията им?

В кастите си е залегнало нещо добро, демек - всяка жаба да си знае гьола!

Може - атеизма. (Изповядван от автора на съждението което цитирате - К. Маркс)