Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където готви заедно със своите малки помощници - двете й деца. Там споделя всичко, което я вълнува - детското развитие и възпитание, родителството, кулинарията. 

Светото Кръщение е първото от седемте църковни свещенодействия, в които се вярва, че чрез ритуалите и духовното пречистване душата получава освещаване и благодатни сили. В центъра на кръщаването стои водата като символ на пречистването. Кръщение може да се прави само веднъж в живота ни - обикновено на детето още като бебе, но няма пречка да бъде изпълнено и на възрастен.

Кръщенето днес се превръща и във вълнуващ светски празник за семейството. Дали ще предпочетете да го организирате в тесен семеен кръг или ще направите голямо празненство с много гости, има редица елементи от подготовката и ритуала, за които е важно да се информираме.

Снимка: iStock/Getty Images

Кого можем да поканим за кръстник на детето?

Кръстникът/кръстницата е духовен учител и наставник на детето. Той/тя трябва да бъде човек, който детето да приема като пример за подражание, опора в трудни моменти, съветник в кръстопътите на живота.

За разлика от кумовете на сватбата, които са двама, кръстникът е един. Прието е това да е човек от същия пол, за да се гарантира, че няма да имат други помисли и отношения в бъдеще.

Кръстникът/кръстницата трябва да е човек, навършил 14 години и задължително на свой ред също да е кръстен (в църквата ще изискат кръщелното свидетелство).

Смята се, че кръстник/кръстница е добре да е човек с живи родители. В някои региони обичаят е това да не е кръвен роднина, макар че църковният канон няма ограничения в това отношение.

Снимка: iStock/Getty Images

Кога се прави кръщене?

Няма забранени дни за кръщене, включително и по време на пости, макар да се счита, че тогава водата "не е чиста". Не е хубаво кръщенето да е на Задушница, защото това е ден за почит към мъртвите, както и в Мръсните дни (между Рождество Христово и Йордановден).

В миналото кръщаване се е правело скоро след раждането, най-вече заради страха детенцето да не умре непокръстено. Смята се, че най-светъл и подходящ ден от седмицата е неделята.

Когато планирате датата, запознайте се с църковния календар за този ден и дали няма специални изисквания по отношение на хранене или друг тип въздържание. При почерпката е добре да съобразите менюто с църковния канон.

Може да направите кръщене едновременно на две или дори повече деца, като няма пречка да бъдат кръстени и от един и същ човек. А ако кръщаването им е в една и съща вода в купела, вярването е, че това ражда побратимство между тях.

Снимка: iStock/Getty Images

Какво се носи в църквата за ритуала?

При запазване на датата за кръщенето в църквата или манастира ще ви дадат точен списък с изискваните предмети за ритуала. Ето най-важното:

Голяма свещ за кръщене. Тези свещи са дълги и дебели, обикновено се правят с декорация и често могат да бъдат закупени директно в църквата преди кръщението. Ако планирате друга допълнителна украса с определени цветове и тематика, може да я поръчате и предварително. Тази свещ е необходима на кръстника/кръстницата по време на ритуала. Останалите гости могат да получат обикновени восъчни свещи, закупени на входа на църквата.

Кръстче. Кръстчето по традиция е дар от кръстника/кръстницата за новопокръстения. Прието е да е златно, но няма пречка да е и от друг благороден метал. То се освещава по време на ритуала.

Хавлиена кърпа за новопокръстения. Основен елемент от кръщаването е трикратното потапяне във вода, което символизира очистването на душата от първородния грях. При кръщаване на бебе обикновено то се съблича голичко и се потапя цялото, при възрастен или по-голямо дете се потапят само краката. Хавлиена кърпа е необходима за избърсване на новопокръстения след потапянето. Прието е да е бяла, като може също да бъде поръчана със специален надпис и декорация.

Хавлиена кърпа и сапун за отеца. Преди ритуала отецът измива ръцете си - за него е подходящо да се приготви по-малка кърпа за ръце и сапун.

Снимка: iStock/Getty Images

Нови дрехи за новопокръстения. След ритуала по потапянето кръщелникът се преоблича в нови дрехи като символ на чистотата на душата и приобщаването му към християнския път. Обикновено те също са дар от кръстника. За дете е прието да се премени изцяло - от бельото и чорапите до дрехите. При възрастен, може да се сменят и само чорапите или обувките.

Китка здравец. Малък букет от здравец и цветя се приготвя за освещаване. Прието е в нощта след кръщенето под възглавницата на новопокръстения да се поставят стрък от този здравец и къс от отрязаната по време на ритуала коса.

Кутийка за коса. По време на ритуала се отрязва малък сноп коса от кръщелника. Той се пази заедно със здравеца и е добре да приготвите красива кутийка за съхранението им.

Шишенце олио или зехтин. Може да дадете на свещеника да освети малко шишенце с олио или зехтин, за да помазвате с него детето при повод.

Дарове за храма. Обикновено се носят олио, сладки, червено вино, мед.

Почерпка в църквата. Пригответе пита с мед, бонбони и дребни сладки за почерпка на гостите, непосредствено след ритуала в църквата.

Снимка: iStock/Getty Images

Без да е задължителна част от ритуала, ако желаете, може да подготвите украса за църквата - цветя, панделки и воали, които да кореспондират с подготвена декорация в ресторанта след това.

Какво да подарим на кръстника/кръстницата?

Традицията е кръстникът да бъде дарен с нещо за спомен и като жест на благодарност. Обикновено не се правят "практични" подаръци за ежедневна употреба, а вещи, които ще останат, ще имат стойност в годините и ще напомнят за специалната роля на човека.

Ето някои идеи за подходящи подаръци:

1. Икона - която може да се освети в църквата след ритуала.

2. Картина

3. Специални чаши или ваза, сребърен свещник

4. Бижу - особено при жена-кръстница (това може да е кръстче, колие, гривна, обеци). За мъжете подходящи са ръкавели, например, или друг аксесоар, който може да бъде и гравиран.

5. Колекционерска монета

6. Бутилка вино

Може да подготвите за кръстника фото книга, в която да съберете в снимки най-ценните моменти от специалния ден.

Как да подготвим ресторанта?

След църковния ритуал обикновено следва светския празник - почерпка в избран ресторант. Може да предпочетете да направите събитието без официалности и много предварителна подготовка. Или пък да организирате събитието подобно на сватба - с украса, програма и пр.

Снимка: iStock/Getty Images

Ако изберете втория вариант, ето на какво може да обърнете внимание:

1. Поканите. Когато подготвяте по-голямо тържество с много гости, добре е да планирате поканите поне месец по-рано. Те може да са хартиени или електронни, купени или ръчно изработени. Уговорете с ресторанта ориентировъчния брой хора, както и до коя дата може да променяте заявките - обикновено дори в последния момент се появяват промени в списъка на потвърдилите гости.

2. Фото и видео заснемане. Кръщенето е специален момент, който не се повтаря в живота на човек. Със сигурност си заслужава да обърнете специално внимание на спомените в снимки и кадри, които ще останат за вас, за кръщелника и за кръстника. Добрите фотографи и видеооператори обикновено са с препълнен график, особено в уикендите, така че е добра идея, планирайки датата, освен проверка за ангажираността на църквата и ресторанта, да проверите и дали избраният фотогаф е свободен.

3. Менюто. Не забравяйте да погледнете в църковния календар за специални изисквания на избрания за кръщенето ден. Съобразете избраните храни и с предпочитанията и хранителния режим на гостите. Не пропускайте тортата - ако желаете да поръчате торта със специална декорация, обикновено сладкарниците изискват десетина (а може и повече) дни предварителна заявка.

4. Украсата. За украсата в ресторанта може да се доверите на флорист или декоратор или да изпълните сами с помощта на екипа на ресторанта. Кръщенето е ритуал, свързан с пречистването, затова подходящи са светли тонове - бяло и екрю, с елементи на сребро или злато или деликатен цветен акцент. Често кръщенето се съчетава с рожден ден на детето, така че не е необичайно да се насочите и към тематична детска декорация. Помислете за фото кът - обширно място с добра светлина, където може да направите снимки с всеки от гостите. Това място може да е също специално декорирано в темата на празника - обикновено с надписи, балони и голямо пано, което да скрие околната обстановка.

5. Анимация за децата. Ако кръщенето е на дете, вероятно сред гостите ще има още много семейства с деца. Планирайте предварително тяхното добро прекарване - с аниматори и забавления, специална стая за игри, сладка маса с лакомства и пр.

6. Музика. В зависимост от това дали планирате спокоен обяд или шумно парти, насочете се и към избора на музикалния фон, ангажирането на DJ или изпълнители на живо за настроението на гостите.

7. Подаръци за гостите. Не са задължителни, но често, подобно на сватбите, семейството подготвя малки подаръчета за спомен за всеки гост. Когато планирате такива подаръци, помислете обаче за всички, които и вие сте получавали като гости. Пазите ли ги, ценни ли са за вас? Заслужават ли сумата, която ще отделите за това? Отговорите на тези въпроси могат да ви насочат към подходящите аксесоари, които наистина да впечатлят или да бъдат използвани с удоволствие.

Снимка: iStock/Getty Images

На финала, не забравяйте, че този празник е най-вече за новопокръстения. Ако това е бебе или малко дете, съобразете часовете и ангажиментите с режима на сън и хранене. Многото гости и шум могат да направят мъника нервен и плачлив, затова помислете как да осигурите и неговия комфорт в този ден - със специално място за почивка в тиха стая или на въздух, с любимата играчка или приспивна мелодия. Заредете се с достатъчно количество резервни дрехи, памперси и кърпички, гризалки и залъгалки. Уговорете предварително с най-близките (баби, лели, каки и пр.) кой кога ще се грижи за детето през този ден и какви ангажименти има, така че всички да имат усмихнат и спокоен празник.