Коментари - Лили Гладстоун: Геноцидът срещу коренното население продължава в САЩ | Лайф.dir.bg
назад

Лили Гладстоун: Геноцидът срещу коренното население продължава в САЩ

Актрисата бе номинирана за Оскар за ролята си във филма на Мартин Скорсезе "Убийците на цветната луна"

Обратно в новината

Коментари - Лили Гладстоун: Геноцидът срещу коренното население продължава в САЩ | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В Калифорния туристическа атракция е военният Форт Рус. В Аляска още стоят руските православни църкви. Най-красивите "американки" съм видял в Сиатъл, чиито баби са рускини. Първи колонизатори на Хаваите са руснаците. След като не намират злато, обират бананите и превръщат хаитянките в "женщины с ниским социальным уровень". Или това не засяга чувството за вина на возбужденците и величията?

Да не забравяме умишленото избиване на бизоните и по този начин предизвикване на глад. А същите тия са се самопровъзгласили за морални стожери на света.

Геноцид срещу местното население на Америка се е водил и продължава да се води по няколко линии... Масовото чисто физическо изтребление никой не може да оспори. Да, тук влизат и кастрацията и шарката, с която са били умишлено заразявани чрез "осигурените" им от белите одеала. Тук можем да впишем и насилственото отвеждане на малките деца в католически пансиони и училища, където са били подлагани на насилие и сексуален тормоз. Не е ли геноцид масов гроб със 120 до 150 детски тела и то не някъде си от 19 век, а от 70-те години на 20 век?! В социален и икономически план резерватите са си най-обикновени гета, които само привидно се управляват от подкупени старейшини, които единствени имат достъп до печалбите и ресурсите, без значение, дали става въпрос за печалби, придобити от хазарт, горива и тютюн - перата, които са им предоставени да управляват легално от държавата, или права над приходите от наркотици и проституция, които престъпни босове (най- често непринадлежащи на тази общност) сами са си присвоили от позиция на силата. Повечето индианци, които успешно са се измъкнали от кошмара на резерватите обаче стават изключително добри адвокати за правата на своята общност, социални работници и неизмерно талантливи артисти. Изкуствата и занаятите са им в кръвта. Така поне е в Канада. Духовният геноцид обаче може би е най-страшен. Принудителното отделяне на децата от семействата и естествената им среда са довели само до частично "цивилизоване". Загубили връзка със своите традиции и култура младите хора са по-податливи да изпаднат в състояние на безверие, депресии, обърканост и чувство за непринадлежност. Когато ти се вменява, че всички от твоята общност са алкохолици или наркомани и ти ще свършиш по същия начин, или че единственият начин да се измъкнеш от гетото е да проституираш в света на белите, хоризонтът на надеждите не е нито светъл, нито много далечен...

Но аз лично, поне на канадска територия, виждам много оживление и повече надежда през последните две десетилетия. Много повече млади хора искат да учат езиците на техните деди, поне тези, които са запазени, защото много са изчезнали. Все повече младежи намират сила в танците и музиката си, които също са доста модернизирани и поради принудителното отделяне от тях и липсваща приемственост между поколенията. Малко обидни са ми внушенията в някои коментари, че едва ли не индианците сами са си виновни за състоянието, в което са изпаднали... И точно ние ли можем да ги съдим? Не е толкова страшно, когато един народ насилствено е бил принуден да надскочи етапи от естественото си развитие и в резултат на това не е достигнал цивилизационния си възход, особено когато е бил манипулиран и унищожаван целенасочено от "по-висша" раса. По-страшно е, когато от висотата на културния си, социален, икономически и образователен апогей, имайки всички условия и предпоставки да запазиш нивото си, се сринеш до низините на съществувание на туземен народ във всеки един от тези аспекти, както видно е ситуацията в нашата Родина... И когато причината е не невъзможността да надскочиш стените на собственото си гето и да видиш по-добрия пример, а когато въпреки факта, че си видял чуждия по-добър пример избереш да си останеш в гетото, тогава шансовете и надеждите за оцеляване са минимални, почти невъзможни... Индианците, въпреки продължаващия геноцид, ще оцелеят. А ние?

DarkStar

Прав си - няколко факта все пак. Отдавна няма геноцид срещу коренното население на Северна Америка. Дори и по време на завладяваното на Запада е имало открити войни и изтребване на местното население, като може да се спори дали е имало и тогава геноцид (въпрос на дефиниция). И едните и другите са целяли да унищожат колкото се може повече противници, използвайки всякакви методи. По интересен е фактът, че над 60% от коренното население е умряло от едра шарка ... Има случаи на цели племена да изчезнат в следствие на шарката. Но да - мързеливи са, правят си каквото искат в териториите ... в общия случай това е дрога, оръжие, хазарт и всякакви акцизни стоки ...

32 Щата въвеждат принудителна стерилизация на бедни, цветни, недъгави... и въобще непотребни, програмата започва да действа през 1909 година и в повечето щати е прекратена през 1979, а в някои други, като Калифорния, продължава да се прилага над затворници и до 2010.Конкретно за индианците се знае че към 80-те години на миналия век поне 25% от индианките са били стерилизирани... принудително, но реалният процент гони 50 защото повечето лекари са извършвали кастрацията без да го регистрират в здравните картони на „пациентките” си.

тези добри хора, които "изнасят демокрация" в цял свят!

е само за ПРАВОимащи, за остналите е... евгениката.

Глупости.

Черните поне на плантациите са работили и получили човешки навици. Индианците до днес лежат и пият и се .... Няма индианец-шлосер, дори в киното насила ги вкарват, както този филмиран проект. Резерватите са пълни с казина на еврейски "инвеститори" с които си делят печалбите. Продават нефтопродукти, тютюн и алкохол без данъци и правят невероятни печалби. После пак белите виновни, защото работят на две и три работи за да плащат непосилни данъци на държавата.