"Геноцидът" срещу коренното население "продължава" в САЩ, обвинява новата звезда на американското кино Лили Гладстоун в нов филм, който граничи с документалистиката, посветен на изчезването на индианка от Оклахома, съобщи АФП.

Лили Гладстоун, която се сдоби със световна слава през 2023 г. и бе номинирана за награда "Оскар" за ролята си във филма на Мартин Скорсезе "Убийците на цветната луна", е в главната роля на филма Fancy Dance. Той бе представен миналата година на фестивала за независимо кино "Сънданс", но едва в петък излезе на екран в САЩ в някои киносалони. Продукцията ще се представя и от Епъл ТВ плюс от 28 юни. Тази седмица филмът имаше предварителна прожекция в Ню Йорк, на която АФП се срещна с екипа и с режисьорката Ерика Тремблей.

Във филма Fancy Dance, на който е и продуцент, Лили Гладстоун е в ролята на Джакс, бедна неомъжена жена от племето сенека-каюга в Оклахома, чиято сестра е изчезнала.

За Лили Гладстоун силата на този игрален филм, който притежава всички характеристики на документален, защото е написан, режисиран, продуциран и основните роли - изиграни от индианки, е, че отчита "нашите нужди като жени от коренното население, особено пред лицето на епидемията от изчезвания и убийства на хора от коренното население", пише БТА.

За 37-годишната актриса от резервата Блекфийт в щата Монтана тези неразкрити убийства и случаи на изчезнали хора са "геноцид" срещу коренното население, който "продължава" в САЩ. В щата Орегон например случаите с изчезнали жени от коренното население бяха толкова, че властите ги определиха с "извънреден" статут в официален доклад през 2019 г., посочва АФП. След повече от четири години напредъкът в разследванията остава "ограничен", писа миналата седмица изданието InvestigateWest.