Млада и красива учителка разобличи системата

С пост във Фейсбук Полина Алексиева посочи недостатъците на образованието у нас

Обратно в новината

Коментари - Млада и красива учителка разобличи системата | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо красивата учителка не дава информация каква заплата взима. Имам познати, които от години искат да започнат работа в столично училище, още от времето, когато бяха ниски заплатите, но не могат, защото там не попадат случайни, а и те не са чак толкова красиви. Една все пак успя, напусна работа в министерство, там беше с висока заплата и с ДМС. Преди време е била за кратко по заместване на учителки в майчинство. Обясняваше, че е по-добре, въпреки по-ниската тогава заплата - заради ваканциите и многото свободно време. Сега вече и заплатите са високи. За съжаление в частния сектор, който плаща тези заплати, нещата не се развиват така добре. Интересно ми е какви са тези свободни 650 свободни места и къде са обявени. Не мисля, че красивата учителка е "разобличила системата", не е посочила и един конкретен факт - само "красиви" общи приказки. Изобщо много красива статия!

Публикацията на учителката не ми харесва, не знам как е стигнала до Дир-а като е била в личния й профил. НО като имам предвид какви невероятни простаци взимат по 2000 и повече в раните кол-центрове и IT-компании, ми е жал, че смислени професии като учителската са тотално прецакани.

Що не дойдеш у нашето село? С 600 лева ще си живееш живота. Ама София, та София. Затова квартирата е по 400 лева

Учителите не взимат по 600 лв., стига сте лъгали.

Я си виж правописа и пунктуацията..не ти ли се струват....доста далеч от тези на един учител, и ти ще учиш децата на ум и разум!? Била плащала квартира и т н, Ми кой да ти ги плаща? Знаеш ли колко струва явяването на изпит за ПКС? Ако знаеш какво е, разбира се!

Точно така - с тези заплати и условия на труд - остават тези хора и по-зле квалифицирани и от нея. Така че бъдещите завършващи ще знаят по-малко и от нея.

Я по-кротко и...по- грамотно, моля! Изкара се най голямата радетелка за образователни промени, а нищо не предлагаш!!! Да, има сериозни проблеми в системата, но ти не формулираш нито един и нищо не предлагаш.

За всички ужасни хора, които коментират поста ми без грам свян и разбиране, които ме нарекоха материалистка и, които ми пожелаха да стана танцьорка, ще кажа. Мили злобари, заплатата ми нето като учителка е 500 лв. Най-евтината квартира в София е 400 лв. Ами ток, вода, храна, телефон, интернет? Със 100 лв. не се покриват. Учила съм 7 години бакалавър и магистър, дала съм за образование около 10 000 лв. Можех да ги похарча за друго, за кола, за екскурсии, за пътешествия или тъпи маркови дрехи, но предпочетох да се образовам, през това време също съм кретала на квартира и съм се лишавала. Работила съм всичко, което може да работи един млад човек. С най-голямо разочарование установих, че като учител най-много не мога да свържа двата края. Стана ми обидно, че като сервитьорка взимах повече. Защитих учителите. Разбира се, че ще го направя, всички трябва да го направим. И не, работата не е лесна. Работи се по 8 часа на ден. Изискват се знания, умения, образование, подход и още куп качества, за които обикновения човек не предполага, защото гледа картинката отстрани. И вместо да ме хейтвате, всъщност правете го щом ви влече, все тая, може да се обединим и нещо да се промени. Да бъде по-добро за нас и нашите деца. Текста е мой, не съм го копирала. Взаимствани са последните изречения, покрай статистическите данни. За да ме обвините в плагиатство, трябва поне 25% от текста да е чужд. Това е личен статус, който не очаквах да се разпространи, но щом е станало, значи има причина. И пак казвам, хейтвайте ме колко искате, но това няма да реши проблема. Защото, за бога, да, има грандиозен проблем! И ако продължавате да се правите на заспали, ще станат по-зле вашите деца, а също и техните деца. Учителите заслужават респект, уважение, разбиране и подкрепа. Те са помагачите по пътя към просветата. Имат освен знанията, но и любовта и уменията да ги предават на бъдещите поколение. Това е достойно. Заслужават повече и аз вярвам, че ще го получат. И не само вярвам, действам.

Децата са неграмотни заради неграмотни учители като теб. Ти не трябва да си учител. По-полезна ще си като танцьорка. Като учител даже ще нанесеш вреди.

Когато учиш за педагог 4 години, трябва да си станал и психолог. Учудващо е как учители не могат да се оправят с деца от първи до шести клас!! И понеже вдигат ръце после след седми клас става какафония. Разюздани тинейджъри. Учителката по физическо на дъщеря ми - 11клас - всеки час от 3 години им дава топката да играят волейбол..който не му е по вкуса седи на пейката. А госпожата рови фейсбук на телефона. Учиха физика без един опит да им се покаже. От кого зависи това? Един себеуважаващ се учител поне една батерия и две жицки +крушки щеше да свърже за да онагледят децата закон на ОМ..Ами лятната отпуска за учителя - два месеца..ухаа, в повечето фирми са 20 дни! Ами тия дето дават частни уроци а? Колко изкарват на месец? Никой не знае. Та мисълта ми е че учителската професия е престиж и парите които се дават трябва да са според точкова система. Остава обществото да обсъди как точно да определим тия които заслужават повече. А оная по физическо трябва да я пратят на село, за което ние родителите ще поработим тази година

И точно това е в подкрепа на малкото момиче - учителите нямат финансов стимул. Защо трябва да има частни уроци? Не е ли целта образованието да ти дава всичко това, което е достатъчно, за да продължиш напред? Реално ситуацията, обрисувана от момичето е момент, към който българската политическа общност тласка с пълни сили... А тя дали се изразява грамотно, полуграмотно или използва Facebook или други социални мрежи - грамотността и е над средното за повечето учители и жители на България, а очевидно - Facebook е социалната мрежа, която е получила "силата" да управлява в България :).

Това беше целта! Съсипване на образованието. Съсъпване на здравеопазването. Същото е и с полицията. Е, глупав, болен и беззащитен народ лесно се управлява и лесно се обира.... Между другото в МАТЕМАТИЧЕСКАТА гимназия в един голям град учител по МАТЕМАТИКА е бивш военен, който пет години след пенсия е работил като охранител. Просто няма учители по математика... и не само...

Е млада и красива и иска всичко да е мед и масло, но ще разбере че и катрана го има под слънцето.

За мен малките нещастници, които посещават училище просто ги мързи. Трябва им като едно време бой, шамари и електрошокове, за да се вразумят. Изобщо не учат в днешно време, затова е добре да им отмъстим подобаващо и ние да решаваме какво е добро за тях и какво - не. Един математик не може да стане филолог ей така и да съсипе труда и да принизи хиляди учители по езици. Това е недопустимо, не може да се случи. Всяка жаба да си знае гьола.

Така стоят нещата за съжаление Аз съм на 40г.ис две прекрасни подрастващи деца,които са достатъчно разумни виждайки как стоят нещата и мен питат "защо е така тук?".Но аз неотговарям,защото не е страх да не ги объркам. Аз работя в здравеопазването--и тук нещата както при вас са крещящи.От няколко години приемният изпит за м.с.е етика и физическо....,приемат се всякакви възрасти-преобкадават над 40те г.който по някаква причина са пропуснали нещо.....Искам да кажа,че нивото вече е много,много ниско,а в повечето случай младите пък заминават навън разбира се.И така на никой не му пука...Наближава със сигурност момента в който предполагам ще назначават сестри от улуцата. Знаете ли,трудно мога да ви дам съвет. Прави ми впечатление,че се старае децата,хората да се държат колкото се може по-бързо и бедни,бедни,защото такива се манипулират и управляват много лесно. Говорят,че трябва българите от чужбина да се завърнат---да,да,да,ама Не.Нали се сещате,че държавата няма сметка от това,защото кой ще вкарва допълнително пари в хазната?Чуждите инвеститори не искат да рабо тят с необразовани. Отчаяна ,много съм отчаяна на моменти,но въпреки това за сега гледам само да съхранявате човешкото в себе си,в децата си , в семейството като не спирам да работя На инат показвайки знание,мислене и професионализъм,защото само тези неща не могат да ми ги отнемат! Уверявам ви,че

Много точно и на място казано.Имам проблем със синът ми .Седем години,три училища и безброй обиди трябваше да преглътна докато най-накрая един документ не реши проблема.Разбирам ви и напълно ви подкрепям .Образователната система и изискванията който вървят с нея са обида както за учители така и за всички останали.Децата ни се превърнаха в зомбита който немогат да се контролират,но може би израза"Прост народ лесно се раководи"дава обяснение за всичко

Много точно и на място казано.Имам проблем със синът ми .Седем години,три училища и безброй обиди трябваше да преглътна докато най-накрая един документ не реши проблема.Разбирам ви и напълно ви подкрепям .Образователната система и изискванията който вървят с нея са обида както за учители така и за всички останали.Децата ни се превърнаха в зомбита който немогат да се контролират,но може би израза"Прост народ лесно се раководи"дава обяснение за всичко

Е, а какво да кажем ние университетските преподаватели, за които никъде никой не споменава. Например на един учител заплатата е два пъти по-висока от тази на един начинаещ асистент. А на професора заплатата е почти като тази на начинаещ учител... Ами лекарите? М? Те къде са в оценката какво е редно да им се отреди?

Тая прокажена демокрация съсипа както образование икономика здравропазване когато бях ученик учителите бяха на почит а сега за да си на почит трябва да си мафиот убиец крадец или депутат а депутатите са на едно ниво с горе посочените и ние тук докато си дращем положението ще става и по лошо крайно време е да се по сабудим и тая политическа измет заедно с американските боклуци и с европейските им ценности да ги изритаме от България и тогава има вероятност да се въведе ред

Куковица ти е изпила ъкъла.

Младо момиче за това че не сте на уважение това не е от заплащането това е от българското обществено израстване едно време аз когато бях ученик ако учителя ми плеснеше един шамар аз не че нямаше да кажа на бащаси ами ще бъда съгласен учителя да не му каже камо ли да посегна на умителя- това е първата причина да няма учители .твоята заплата не е по малка от заплатата на един строител които през целия ден е на жегата или на студа но ти за това си учила по вече. А това че учениците не ви уважават е плод на културата и простотията на техните родители и нашите умнювци управници които не знаят че УЧИТЕЛЯ Е НЕПРИКОСНОВЕНО ЛИЦЕ

Уникално точно описана една много тъжна "картинка" наречена българско образование.

Какво плачеш , това е нормално за тази държава , ако изобщо може да се нарече държава . Всичко е пълна пародия и е така заради ниското заплащане на час положен труд Ще става все по - зле и по - зле докато си стойм и си кротуваме . Сития на гладните не вярва докато гладните не се надигнат на бунт и стачка . В България няма нито бунт , нито стачка значи народа е доволен от всичко . Тука може да си чеше кайсиите и езика всеки , но файда никаква !

Напълно право е момичето. Образованието е в ужасно състояние, а в училища с по над 1000 ученици и 100 учителя просто няма Образование. За това не са виновни учителите, а Държавата ни, която просто не иска да накара малцинствата да учат. В останалите училища се учи основно до 4-5 клас. Не може ученик в 7 клас да не знае столицата на Румъния и Сърбия и кой е написал "Под игото". Просто Образованието е на места и до някъде. После го няма. Там е "чантаджийството", на хора , които ходят до една сграда, стоят там 6-7 часа, вземат заплата и са щастливи. Аз не искам да съм такъв, затова от 2 години не съм учител!

Аз съм ЗА увеличаване на заплатата на учителите, които работят съвестно и с желание, още повече такива, които са показали резултати. Но системата е толкова опорочена, че познавам жена, която мрази децата, неграмотна е, гледаща само турски сериали, а стана учител на годината...

Темата за соц- а е неразривно свързана със сегашното състояние на образованието...И не само.

Фактаът че темата предизвика почти 700 коментара е сам по себе си достатъчно красноречив. Болезнена тема за цялото общество! Дори темата да е плагиатствана,това не променя нещата по същество, истината пак си остава истина.Не стреляйте по вестоносеца,ОСОБЕНО ако е прав.

Не, г-н Вълков, просто има много хора без работа.

Има много по красиви от тази и не мислят за други начини да си изкарват хляба. Чак пък красива, айдее...

Знаят ли пишещите тук ”разбирачи” кога завършилият ВУЗ може да се нарече УЧИТЕЛ? Знаят ли те как се готви урок, как се обяснява и как се планира учебно съдържание?! Само ще кажа, че инерцията на соц- а яко влече надолу, а повечето писали тук нескрито изразяват единствено милите си спомени, когато имаше само една истина...Личи си, когато един народ е обречен! П. Р. Славейков, когато е постъпвал в едно габровско село, на думите му, че очаква 200 гроша плата, чорбаджията е казал- ”Дяй туй да си гуйдар, дойда си ДАСКАЛ” Ако го разбирате!

В България УЧИТЕЛИТЕ от край време са измъчвани с не достатъчни и подобаващи ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ!!! Дори през периода на "недоносчето" социализъм всички мои УЧИТЕЛИ лятото работеха по полето за да свържат двата края, семейството на учителката ми по алгебра и геометрия лятото беряха тютюн, учителката ми по български език и литература беряха пълзящи домати, и другите ми учители по същия начин. Но, благословени и докоснати от Господ това не им пречеше да бъдат НАРОДНИ БУДИТЕЛИ и да ни дадат толкова много знания и обща култура!!!

тая кифла що не стане танцьорка някъде, може би ще се чувства по удовлетворена, а и ще печели повече със сигурност....

Tup si i tova e.

Еи не се спряхте да ревете това даскалите сте много нагло и неблагодарни племе какво искате още работите по 4часа на ден не ходите на работа по пет месеца в годината а постоянно ви вдигат заплатите вие мислите само за пари и безплатни екскурзии а какво работите и какво произвеждате замислете се малко че сте станали наи алчното и мрънкащо племе

глупако, толкова си се самозабравил, че не можеш да проумеееш, че без учителите ти няма да можеш и тъпия си постинг да напишеш, камо ли да боравиш с телефон и интернет... Те трябва да са най-високо платени в едно свястно и цивилизовано общество.

E, да, така е. Важно нещо е този отрасъл образованието на децата ни, малки са заплатите, въпреки че в поледните години започнаха да растат с по-бързи темпове от другите работещи, но това се отнася за всички отрасли в България.Кой е доволен от заплащането срещу труда който влага. Прецакването е тотално, с огромен размер, който вече е късно да се поправи. Но може би основната идея е, че когато си беден и гладен не виждаш по-далеч от проблема си и си сляп за пълното ограбване от определени кръгове на труда и доходите ти. Учителите имат добри заплати според всеобщото обедняване, имат категория труд за по-ранно пенсиониране, имат добри условия на работните си места, имат и дългааааа ваканция. Не че не може да се иска повече, но не е момента на фона на цялата беднотия която се шири. "Важни" са полицаите нищо не вършещи по цял ден когато са на смяна, с привилегиите и вечните претенции за ниски заплати и им се увеличават. Военните - Радев е зад гърба им, и там има растеж нагоре.... До къде ще стигнем с обърканата ни система вече на никой не му е ясно.

Да вземем един простичък пример - тежките раници. Тази година невероятно, но факт, министерството някъде направи шкафчета и накара издателствата да предоставят електронен вариант на учебниците. Това е достатъчно за решаването на проблема. Нашите даскалици продължават да гледат недооценено и презрително, когато питаме как ще се постъпи в нашето училище. Всяка класна стая е модерно оборудвана и не е никакъв проблем да се ползват е-учебници, но НЕ ЖЕЛАЯТ да се занимават и в момента нямат никакво оправдание. Ако изпратя детето си в училище с таблет, обаче ще четем ей такива оплаквания колко са лоши децата и безхаберни родителите. Само че здравето е най-важно. По-важно от всяка имитация на бурна дейност.

Абе мамче, това че си цъкаш из фейса и отрочето ти го мързи да чете и да носи книги не е оправдание даскалите да се записват на кибер грамотност.. А като рипаш за таблет, то какъв да бъде? Android, iOS, Windows, Linux... Материалите под формата на PDF ли ще ги искате или на опън офис? Или да ви ги давам да си ги компилирате през терминал? А ако му падне батерията от игри на отрочето таблетчето, това оправдание ли ще е да не чете? Че на хартиените носители им трябва малко светлина и мозък в главата на ползващият на тия повечко неща.. Пък и това, че ще цъфне с някой айпад в школото уверявам Ви няма да го направи "гений" колкото и да ви се иска... Пък ако платите за сформиране обучението на учителите как да боравят с новите системи, на фирм да създаде защитена локална мрежа без излаз до интернет и достъп до деликатни материали тогава ще спрът да ви гледат умно.

Първо ще Ви информирам, че не си "цъкам из фейса". Не съдете за другите по себе си. Детето ми иска да чете, но да се разнасят тежки предмети на разстояние не е любов към четенето, а хамалуване и винаги е било така. Аз не "рипам" за таблет. Аз искам, вместо да пускат на децата "То" по Стивън Кинг, което се случи в края на миналата учебна година, да използват наличната техника, за да прожектират в училище учебниците. Не виждам нищо осъдително в това. Не е нужно допълнително да ги обучават, защото и в момента на родителските срещи ни прожектират излишни неща, но съм уверена, че се справят с техниката достатъчно добре. Но, както вече написах, но не сте разбрали, те НЕ ЖЕЛАЯТ. Таблет аз ще купя и ще си сваля е-учебниците от сайта на издателството. Не искам нито даскалиците, нито дървени философи да правят нещо за детето ми, просто да ми разрешат аз да направя нещо, защото те могат, но НЕ ЖЕЛАЯТ. Не очаквам детето ми да стане гений. Съвсем ясно написах, че искам да е здраво. Това защо го свързвате с гениалност, не знам. Моите уважения към Вашето мнение, но не съм Ви "мамче" и, без да сте запознати с конкретната обстановка, не драматизирайте излишно. Кибер грамотност, за да се прожектира един е-учебник , това сериозно ли го мислите? Предполагам, че - не. Просто да оплюем майките.

Олее,колко сме интелигентни и колко не сме оценени!Ами кажи ,че в България има повече места за студенти,отколкото завършващи.И това всичко е интелигентно и иска държавна хранилка.Хубава заплата,защото сме млади и ни се живей.Нищо ново,бунтът на всяка млада личност.

Не е редно всички да се поставят под общ знаменател.Малко са младите учители,влизащи в училище по призвание, но все пак ги има.А иначе...в коя професия няма материалисти?А образователната система ще бъде достатъчно ефективна,когато спрат политическите назначения на ръководещите кадри/от Министерството до училището/ т.е./края го допишете вие/

Добра е каката, бих я метнал на шиша за чеверме. Не се впечатлявайте от наглед чистосърдечните й емоции, качи ли се на лъскава колица, усети ли пачка до себе си, ще ритне дневника на пода, ще хвърли показалката през прозореца и аху-иху към Гръцко! За туй е цялата борба - за спонсор и делегирана кеш парасъ. Да й се чудиш с тая муцка как още не е яхнала някой гявол, ами си губи времето с глупотевини. Момиче, пласиран се, докле е младост, ах, докле е младост!

Поздравявам те за смелостта, Поли. Не се отказвай от целта си. Успех !

Няма място за коментар! Трябва да грабваме сопите,защото ни управляват много корумпирани и необразовани хора.( да не кажа идиоти )

Много сте прав , но защо всички само говорим и пишем а никой не се решава да грабне сопите .

Целта на всяка образователна система е да подготви учениците за обществото, в което ще живеят по начин, който ще им даде възможност за личен просперитет и в същото време за това - всеки един от тях да допринася за това - обществото да е стабилна, устойчива система. Кои успяват в България: 1. Политици - не произвеждат нищо, освен неспазени обещания. 2. Депутати - не произвеждат нищо, което би застрашило статута и доходите им. Монетизират ролята си на законотворци над закона. 3. Мафиоти - обикновено закриляни от 1 и 2 или принадлежащи на 1 и 2 по дефиниция. 4. Престъпници - тези, които нарушават закона, но не са част от организираната престъпност. Съществуват и просперират заради мудните, корумпирани съдебна система и полиция. 5. Лекари и уж благотворителни организации. Едните служат на фармацевтичната индустрия и получават пари не, за да лекуват, а за да предписват каквото им се каже - често експериментални лекарства. Другите експлоатират и монетизират доброто в хората. Останалите българи оцеляват. Буквално и независимо от образованието им. Как, според вас, трябва да се промени образователната система, за да подготви подрастващите не за оцеляване, а за просперитет. Депутатите, политиците или откровените мафиоти трябва да направим учители?

Това момиченце ще ме разплаче.Заплатите им били малки.Влез в едно училище и се огледай.Всички даскалици са облечени като за модно ревю.На всеки празник са с различни тоалети.Да не говорим,че абсолютно всички празници са неработни за тях.Като прибавим съботите и неделите,а да не забравяме и твърде дългата лятна ваканция.И освен това сегашните учители не са като едновремешните.Сега не им пука децата дали са научили нещо.Гледат да си изпеят урока и да си отидат с колежките на кафе да поклюкарстват малко

ne si razbral(a)...., Dani....

Epa ti shto ne stanesh u4itelka ta i ti da si vse premenen ...a ne da ti mirishat tsurvulite,a ?????

Не знам, коя професия в България е "оценена". Толкова сме ядосани на "държавата ", че всичко ни се струва погрешно, нечестно , абсурдно... Искаме да живеем нормално, като еди кои си в еди коя си държава...Ненаситни сме. Отрупахме се с вещи и все не ни стигат. Преди плащахме сметки за ток и вода и си купувахме храна от неколцина магазина във всеки град. Сега плащаме и кабелна,интернет,парно, телефон,кредити,лизинг,гориво,застраховка,винетка, медицински услуги. Това е така наречения лукс в днешно време. Няма как да ни стигат парите, без значение от професията. Станали сме алчни, роби на вещите. Човечността изчезна , любовта изчезна,доверието, възпитанието и уважението също. Всичко написано в тази статия, може да го напише почти всеки за своята си професия. Само хората, които са болни могат да напишат, че и хляб и сол да ядат искат само да са здрави. Светът се промени и ние се променихме с него, но за съжеление към по лошо...

Най- истинското мнение от всички бълвочи тук.

Приветствам с две ръце коментара Ви, Нина! Цялата истина е написана, ясно, точно и ОЧЕВИДНО! Проблемът е, колко от всички, четящи и пишещи са го разбрали!?

Не знам Дир как стигна до твоя пост ,но хайде малко по - сериозно :) Ти като реши да станеш детска учителка, нали знаеше, че заплатата не е висока , но любовта ти към децата е надделяла и ти си преглътнала този неприятен факт :) Заглавието е умопомрачително , без коментар , искам да споделя с теб, че мястото на всеки един млад и хубав човек като теб е на работа , а не да изкарва пари в прегръдките на някой паралия , ако за това се замисляш. Може и да се изненадаш, но всички искаме високи заплати , ние също сме хубави и млади :) Виж първо твоите постижения, жизнен и професионален опит и пак помисли. Недей да възпитаваш децата, ако може само се постарай да спечелиш уважението им . И последно , без лоши чувства - постът е прекалено повърхностен , за да разобличава каквото и да било. Ако се измориш , хвани си някой футболист и да се знае , ти си се измъчила от 17 септември до сега :)

Учителите трябва да се уважават к почитат. Те са тези, които възпитават след седмата година децата ни. Отнасяте ли се с неуважение и без респект към учителите ще имате прости деца. Всъщност, то се вижда докъде е достигнала нацията ни!

се раждат умни или прости. Жалкото е, че умните деца в училище се превръщат в прости и това няма как да е без участието на учителите. Учителите трябва да се уважават, но и те да не забравят, че уважението трябва да се заслужи.

Старши учител в голямо училище заплатата ми не пада под 1250 лв.

Не разбрах - това много ли е? А един млад учител не започва като старши учител, или бъркам? И как ще ги стимулирате младите - като им обещаете 600 евро заплата, ако се трудят усърдно 20-30 гпдини за много по-малко пари, имат шанс преди пенсия да се "опаричат". Надежди всякакви оставете.

Колко "големи" училища има в БГ? И за да стигнете тази заплата, колко години работихте на 500лв? Съпругата ми, с две висши образования, напусна системата на образованието преди 15г. когато видя как директорката разпределя "делегираните" бюджети на приятелките си. Изведнъж учителката по пеене стана преподавател по информатика с най-висока заплата в училището. ;-)

Аз щото съм старши в малко и получавам 731,52 ст.

как може да го напишете така. После искате уважение. Излиза, че месечно получавате 7 лв.

До АДРИАНА ВОЙНОВА! Вие сте уникално тъпа и нямате никаква представа за това, какво и как се случва в системата на образованието. Но и да мълчите, пак лъха на злоба и...простотия, на не до...- сещате се

Уважаема,аудитория! Учител съм и естествено ще защитя младата колежка, но глобалното е, че трябва да се уважаваме всеки труд заслужава уважение.Важно е да сме толерантни един към друг.Обичам учениците си.Палавниците са ми предизвикателство.Вярвам,че младите хора ще направят България прекрасна държава.БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И НАМЕРЕТЕ ЩАСТИЕТО!

Мило младо момиче, Написаното от теб е поглед на нещата от твоята си камбанария ( не буквално ). Учител и лекар , това са единствените професий в света, дето не могат да бъдат оценени. В смисъл, резултатът от вашият труд се вижда след години, много години, атрябва да ви се плати веднага. Така е навсякъде, не само в България. Последните 20-30 години, образованието по света , значително спадна. Целта е да се образоват няколко % от учениците. Останалите трябва да могат да си напишат CW-то и да знаят къде да си внесат вноските по картите и/или кредитите. За съжаление. За най-голямо съжаление. Сега една млада учителка, от началните класове започва със заплата малко под 1000.- лева. Ако ви дадат 2000 или 5000 или 10000 лв, дали ще преподавате по-добре? Съмнявам се. Обществото може да даде заплата на учителя, лекаря, толкова колкото успеят да изработят работещите. Повече няма от къде. За да взематае големи заплати, учете децата максимално добре, преподавайте така, че децата сами да идват и да ви питат, да създадете в тях любов към знанието. Направете това и след време ще имате много по-големи заплати, уважение и престиж. Накрая ще цитирам JFK ( Кенеди ): " Не питайте какво държавата ще направи за вас, питайте какво вие може да направите за държавата" В Български вариант: " Не питайте колко държавата краде от вас, а вижте колко вие може да откраднете от държавата" Кражба да се счита, не само кражбата на пари, а кражбата на работно време, кражба да се счита и това което учителят не дава на учениците. Кражба да се счита и това което докторите крадът от здарвната каса, когато докторът взима или изнудва за рушвет и . . . .

Моят съвет към вас е да се научите първо да пишете грамотно, за да ви вземат на сериозно. Не само че сте написали куп глупости, но сте ги написали по безобразен начин..

Абсолютно. Неграмотно написан, високопарен и плиткоумен коментар на този болезнен, откровен и интелигентен прочит на младата учителка :(

Как може да напишете "професий"?!?!!?

Проблемът в образованието е много по-сериозен и по-различен от написаното /според мен/. Начинът на преподаване и изискванията към учениците са на светлинни години от образуванието в страните /няма да изреждам/, където хората от деца ги учат да разсъждават, а не да наизустяват и да повтарят думите от учебника. Младият човек на първо място трабва да се научи да разсъждава, да има мнение, да учавства в дискусия, да защитава мнението си и да приема жуждо мнение без агресия, просто в разговор. Когато завършилите средно излязат от училище, в повечето случаи те не могат да общуват с други хора, не могат да се изразяват. Извън училище вече не преразказваш, а е нужно да изразиш собственото си мнение. Как да го направят, когато никой не им е казал, че те могат да имат собствено мнение. Учителите /в по-голямата си част/ преподават по учебник, да мине часът, на учениците е нужно някой да прикове вниманието им с нещо по различно от мън, мън.. Има и такива учители, благодарна съм, че детето ми попадна на тях- МГ „Баба Тонка“, може би за това решиха да съкратят паралелките там, ами ако вземат да станат повече интелигентните, голям проблем ще стане.

Права сте, образованието в България е по-различно от образУванието в (да не изреждам)

Всичко подарено не е ценено. Който се бръкне дълбоко за образование, той ще го цени. Колкото по-дълбоко се бръйне, толкова повече ще го цени. В БГ образованието е една от системите дето не е ясно кой пие и кой плаща. За това е така.

Отчайващ нихилизъм и простотия в много от коментарите.Като се започне с "млада, руса и красива", та се стигне до "неграмотно написано, или тя не го е писала,откраднала е текста". А всички ние,млади, стари,ученици, баби,дядовци сме се докосвали до проблема. Кой пряко,кой косвено. И той е такъв,какъвто го е описала. По-жесток дори. Не съм сигурен,че нихилизъм е точната дума.Май става дума за масово оглупяване и опростачване - страшно е бе хора,събудете се!

Бях 4 години учителка. Заплатата ми стигаше за автобусни билетчета и от време на време солети за обяд или газирана вода в кафенето по време на "дупка" между часовете. Като ми се разболееше детето, беше ад с цените на лекарствата и харчовете, а то се разболяваше често. Дрехи и обувки втора употреба дълги години... Не пуша, така че поне не харчех за цигари. Накрая напуснах и сега работя в Англия в агенция за кетъринг. Периодът с учителстването ми беше най- кошмарния. Наистина трябва съвсем да няма човек избор, за да започне да работи като учител.

Сега с новите заплати много искат отново да се върнат в системата.

Да поства, то това е свободно и безплатно.

Много сте критични,младо е момичето,ще улегне.Сега още хвърчи,което е присъщо на младостта.Ще поживее,ще помъдрее.19и 5–24годишна.Какви ли сте биле и вие на тези години....

Красива и млада учителка плагиатсва? А,пък аз в началото си помислих-млада и красива и умна. Явноняма как да бъде хем млада и красива,хем умна.

Само като прочетох първите три изречения и ми стана ясно що за интеуект стои зад писмото.