Коментари - Не хранете с внимание лошото поведение! | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ето и десет съвета от мен като учител: Не четете статии със съвети какво да правите с детето си. Ако изпитвате затруднения с конкретни поведения, консултирайте се с психолог, за да се види какви са конкретните нужди на вашето дете и на вас като родител.

Прав сте! Индивидуалната помощ е най-ефективна. Като човек с няколко следдипломни квалификации по психология подкрепям мнението Ви, но за да разбере човек, че има проблем, трябва да се припознае. Вие самият сте прочел тази статия, за да коментирате и не съм съвсем съгласна, че няма общи правила, които е добре да вземем предвид. Те не са измислени от конкретен човек дори, а са натрупан и описан опит в милиони страници, които в крайна сметка водят до някои общи тези. Нещо подобно е и при педагогиката. Даскалите някога не са учили за учители, но са имали усетността да осъществяват по-силни връзки с децата и са успявали да ги обучат по-пълноценно от други, които не са имали подобен афинитет. В последствие тази професия се изучава академично, на базата на което Вие сте по-подготвен за работата си с децата от някой добър математик, например, който преподава уроци, просто защото му е позната материята.

Съгласен съм. Проблемът със статиите е, че 90% от хората припознават симптоми, които не се отнасят за тяхното дете, или започват да дресират детето си по определен тертип, само защото са го прочели някъде. В идеалния случай може да се прочете статията и ако се реши да се вземат действия, да се направи консултация с психолог. Имайки в предвид, че в България консултацията с психолог все още е табу, и че хората се доверяват повече на статии, отколкото на специалист, смятам че в нашето общество статиите по-често вредят, отколкото помагат.

Айде малко да се запрете, а? 11 деца на прабаба ми само с психолози и статии са израстнали и станали хора.

Не говорим за заболяване, за да споменавате симптоми. Не знам какъв учител сте, но не се пише "в предвид" , а " предвид". Толкова ли няма кого да учите, че с мен се занимавате?