Невероятните птици, които не забелязваме

В края на пролетта и началото на лятото те са заети да изхранват своето потомство

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Обичам много птиците. Не съм познавач, но имаме много и тук в Канада. Те са индикатор доколко природата е още жива. Изчезнат ли птиците, значи, че мястото вече е мъртво. Преди в София имаше много повече и птици и дървета. Сега е презастроена и претъпкана от народ, който не познава и не обича града достатъчно, че да се грижи за него. Рядко са бликовете с хубави градинки, с наизпотрошени пейки и детски уреди. Съзнание ни трябва на българите. Съзнание на нормални граждани. И да си възпитаваме децата в грижа и любов към природата и града.

Има още много видове птици ,които не са споменати.Но аз искам да обърна внимание на семейство вранови птици?Най интилигентните в птичето семейство,но и най вредните за другите видове птици.Сега на пролет те са бич за малки птиченца,както и за яйцата.В някои части на Европа /Украйна и Русия/ популацията им е толкова голяма,че напълно са изчезнали останалите видове.За България за сега такава тенденция няма.Естествени врагове на врановите са големият ястреб и бухала,но те са в малка популация и не могат да контролират врановите.За това човека трябва да има по голяма роля.Свраката,сивата врана и сойката са доказани вредители на пойни и водоплаващи птици.

Забравили сте лястовичките, най полезните птички дпоред мен, а и хубаво чуруликат

Около нашия блок има доста липи и акации и много птичи песни. Птиците, които виждам често са врабчета, синигери, две сойки, няколко горски зидарки , гълъби, врани. О, има и две катерички !!!

Чудесна статия, Дир! Поздравления за Нели Дончева!

Моля, припомнете ми за кои малки птиченца любимата храна са кърлежите?

Не виждам никъде къщички за птички. Синигерите се чудят къде да гнездят в безопасност от врани, сойки и скорци, които унищожават потомството им. Виждал съм да гнездят в изпочупените стълбчета за осветление в Южния парк. Орнитолозите пък се чудят как да измъкнат пари от държавата. Няма оправия!

И все пак видовете оцеляват, ако не се намеси чудовището човек! И след него оцеляват, ак е рекъл Господ!

Преди твърдяха, че бързолети има в самият център на София, около президентството и там някъде гнездят. Иначе за тях се твърди, че спят летейки и изобщо не кацат, освен в размножителният период. Нещо странно и пишеха вода с на клюновете отгоре ли.

Не е вярно, спали са ми на няколко тераси и веранди, много са сладки.

Има в центъра много включително и на президентството, на МВР и на други високи сгради. Трябват им високи отвесни стени, на които си правят гнездата. А отвесните стени им трябват, за да могат да излитат. Друго интересно е, че не могат да излитат от земята, защото не могат да наберат скорост. Ако видите бързолет на земята, много е вероятно просто да не може да излети - трябва да го подхвърлите нагоре или да го пуснете от висока сграда - ако изглежда здрав естествено.

the9wave

Тази година семейство домашни червеноопашки си направиха гнездо върху климатика ми. Даже за пръв път разбрах, че има такава птичка. Малките вече се излюпиха, чувам слабото им възбудено цвърчене, когато големите влизат при тях да ги хранят. Когато пия кафе на терасата обичам да гледам как възрастните се спукват от хвъркане и пренасяне на мушици и зелени гъсеници. Даже вече май свихнаха с мен и не се плашат толкова, колкото беше в началото:)

Прекрасно е когато слушам звучните им чуруликания! Хубаво е , че това се случва в София. Радвам се , че около нашият блок има много липи и два огромни чинара, в които са се настанили толкова много птички.

Има доста славейчета в София. Това е хубаво.

Да пукнат тия от това управление смъртоносно, всичко изтровиха, изтекоха, избиха домашните животни , пръскат с отрови от самолети и децата ни ....шибани фашисти....секат дървета, които ние като деца залесявахме....да ЕПМ на тия шибаняци шибани мръсни

Нещо съвестно и позитивно :-)

Поздравления за статията! Благодаря, че ни представихте част от прекрасния свят на птиците, които ни заобикалят! Дано да има още подобни статии тук :)

Да,дано! Писна ми от омраза между държавите, спорове около история,вируси, политици,инфлуенсърки и проститутки!

Толкова добре го казахте! И на мен ми е омръзнало от същите неща! Поздрави :)) Дир, продължавайте в същия дух!

Благодаря Ви за хубавата статия за птиците. Аз ги обожавам. Любима птичка е синигерчето. Почти всеки ден слагам на балкона слънчогледови семки, защото храня две семейства прелитащи синигери. Те ми се отплащат с пеене, пожелавам на всеки да се събужда с тази прекрасна музика!

:-)))))

Да не забравяме и прилепите,които вечер прелитат край терасите ни. Много хора се отнасят с отвращение към тях. По време на саниране на панелните жилища бяха зазидани стотици, а те колко се грижат за нас- също се хранят с досадните и понякога опасни комари! Само благодарност и радост изпитвам към птиците около нас! Пазете гората, пазете всяко дърво около вас, така ще запазим и птиците!

Господин Birds , прилепите не са птици както и делфинът не е риба. Час по зоология липсва,

На предпоследната е синигер, а на последната - бързолети. Забелязвам ги. На съседен блок, един малък кълвач унищожи част от изолацията на три апартамента, а през зимата - синигерите са ми чести гости(имам дръвчета на балкона). Бързолети в момента има в квартала. Освен тях, над блоковете в квартала летят и речни чайки, сойките също не ме подминават, а да не говорим и за близката река - там има две семейства диви патици. Преди години на балкона ми се бе приземил и Малък Средиземноморски прилеп(защитен вид - включен е в Червената книга на България). Обадих се на Дружеството за Защита на дивата природа и те се погрижиха за него.

ж.кв. "Младост-1"(по-известен като кв. "Мусагеница", а за мен е кв. "МУРТАГЕНИЦА")!

Обожавам да ги слушам :-))))

Това е една малка част от птиците,които летят около нас.Всички те са невероятни.Но лично за мен бързолета и то алпийския е най интересната,красивата и уникална птица с който съм имала възможността да се срещна!