Дейвид Гилмор обяви края на ”Пинк Флойд”

Легендарната групата "Пинк Флойд" окончателно се разпадна.

Обратно в новината

Коментари - Дейвид Гилмор обяви края на ”Пинк Флойд” | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нещо не излиза линка. Напишете в youtube: Pink Floyd with Syd Barrett - London 66 - 67

https://link Уникално видео на Флойд - 1966год.

В сайта на Гилмор има график с концертите за до края на годината и за 2016 също. Дано тази новина се окаже лъжлива!

Е,не, няма да има повече съвместни проекти след Endless River.Иначе Гилмор си продължава да работи,мисля че ноември ще излезе новия му албум.

Това не е толкова Неочаквана Новина. А изречена от Гилмър, то това Действително е Станало. Това е Лоша Новина, особено за Нас. Няма вече шанс да ги видим "На живо", дажи и без Рик. Тъй стана, че "плодовете на Желязната завеса още ги ядем". И не стигна време и слука, през отминалите 25 години това да се случи в България. Тъжна работа, откъдето и да я погледнеш. То Само това да е ... ами Genesis, Marilion и т.н ... хептен илюзорно ELP ... А подобни неща сега май "не се раждат вече", че поне да гледаме и слушаме "качествени заместители от класа". Както писа тук един колега - Сик Транзит Глория Мунди. Дано поне да прилича на "Безкрайната река". ----------- Успешна седмица на Всички.

сори, в предния пост имах предвид "Piper at the gates of dawn' - '67, първия албум на Флойд.

Не можах да се сдържа , като прочетох че '"Първоначално в групата е и Сид Барет"'... Написано е така, все едно че Сид Барет е бил между другото в Пинк Флойд. На практика , той е един от основателите на Флойд, измисляйки и името на групата. Дори и кратка, ролята му за развитието на Флойд , а и на рок музиката , е фундаментална. Баща му умира, когато Сид е на 16год. и това оставя дълбока травма в него, което дава отражение и на песните му, което пък влияе и на част от следващото творчество на Флойд, понеже Уотърс силно е повлиян от Барет. Преди Барет да се присъедини към Флойд, те са свирели разни кавъри - Барет дава името и идеите, написва песните и музиката за първия албум, и се ражда Пинк Флойд. Не напразно ги водят основателите на psychedelic и space рок-а и не напразно почти целия албум "Wish you were here" е посветен на Барет. Първите 3 сингъла на Флойд са писани от Барет, както и почти всички песни от първия им албум 'A Saucerful of Secrets' - 1969. Дори и не много добър китарист, Барет е бил голям иноватор - един от първите , който прави експерименти с feed-back, echo box, wah-wah педал, slide guitar , лампови усилватели , оказвайки огромно влияние върху саунда на групата, а и на много музиканти от световна класа.

Много се прав в това, което пишеш за Барет. От него време има един отличен спомен за Барет - See Emily Play. Рядко срещан сингъл изобщо при Pink Floyd с автор Барет. И песента е станала ллюбима на доста рокаджии. Ще спомена Бауи, който в Pinn Up има отличен кавър на песента.

Да не забравя и Джими Пейдж, най-добрия на китарата , според мен, но стига - толкова , че прекалих, лека нощ и 'НЕ' на чалгата

Иначе за текстове на песни, моят фаворит са Marillion, и по-точно Fish.

Pink floyd - Live in Pompei - заслужава да се види и чуе на голям екран + добра стерео уредба и качествен запис.

Де факто, Групата отдавна я нямаше. Но все стоеше смътната надежда, че ще има (истинско, силно) продължение... Тъжно ми е - любими са ми.

jizast

Големи меломани се наизвъдиха, сигурен съм, че повечето знаят само "Another brick in the wall" и сигурно и викат "стената". Пинк Флойд са група която рядко си пускам, нито са върха на философията, нито музикално могат да ме грабнат. Естесвено имат добри попадения, но добри попадения има и от други музиканти. Пък ако някой възхвалява смисъла на текстовете на песните им, да отиде да прочете големите философи на отминалото време и Пинк Флойд ще му изглеждат като детска градина. Не са дори в една лига с Камю, Пруст, Кафка....да не говорим за Кант и Шопенхауер

Изброените от теб философи не са музиканти,за да се опитваш да правиш паралел между тяхното творчество и Пинк Флойд.Опитът ти за сравнение и критика на Флойд е повече от неуместен,той просто е смешен.Всъщност ти май си нямаш и идея за какво говориш.

Велики!

Тука за два дена разбрахме всички лични пристрастия на модератора. От къде е, любимият му отбор, любимият му състав, политическите пристрастия, проблеми на характера, на кого плаща и кой му плаща...въобще всичко. Този състав нито веднъж в живота си не изпитах желане да си го пусна да го слушам, така че онвината не е трагедия. Нещо от живота. Той Карбовски преди време искаше да води Азис на Пинк Флойд , ама само не ми казвайте, че какво разбирала свиня от кладенчова вода. Карбовски ти ли си бе? а ?

Много ми е странноно как така за Пинк Флойд говорите като за богове, при положение, че за всичко останало се плюе на поразия. Те ли са единствената истинска ценност за вас? Не искам да кажа нищо лошо за тях самите, аз също ги харесвам, но нима те са единственото хубаво нещо в тоя живот?

Ти харесваш Пинк Флойд и се чудиш защо другите ги харесват?Нещо не мога да схвана смисъла на въпроса ти.

Има неща и събития, които не може и не трябва да се коментират, а само да се възприемат. Pink Floyd са от тях. Категория в музиката!

Най- великата група на всички времена! Поклон!

Много хора тук казват "жалко". Не мисля така. Всяко нещо има начало и край. И на Пинк Флойд е време да се сложи точка. Това е естествено. Сега е ред да се превърнат в истинска класика. Когато ги слушат поколения, които не са били родени, когато групата е била жива..... Наркотици? Опиати? Да, не е хубаво, но коя велика група или музикант след Елвис е минал без тях? Важното е, че наистина направиха нещо стойностно и запомнящо се. Макар и да беше доста повлияно от тъмната страна. Велика група. За съжаление времената са вълчи. След 90-те вече няма динозаври. Само халтура и консумеризъм. Тези бяха почти последните от изчезващия вид. И още нещо - тъжно и грозно е, когато човек не знае кога да спре....70-годишни старци да веят гриви и да се правят на рокаджии...мерси. Не искам нито Гилън, нито Плант, нито Фреди на 70, мъчещ се да изпее това, което го е направило велик преди 30-40 години. Легендите умират млади. Добре е, че Дейвид слага точка.

Тъжно и грозно е, когато един простак реши да пише за нещо , което не е от неговата компетентност. Няма да споря с теб, защото ще станем двама. Как те не мързя да сътвориш тази словесна дрисня...

Тъжно, много тъжно.... Те бяха и ще си останат най великите. Дано всички разбраха посланията им. ТЕ БЯХА ИЗВЪНЗЕМНИ.

without pink floyd life is not worth living

Гилмор се посвещава на разни политкоректни халтури. През септември ще има лайв заедно с Путки Райът в лондонския клуб КОКО. Pussy Riot и David Gilmour на една сцена- това е пълна порнография. Какво ли не правят хората за някое сороско евро .

Хъпак!

Далеч не правеха моята музика, като изключим 10-ина парчета, никога не бих си ги пуснал по желание. Но като меломан мога да кажа, че PF са група, която не просто трябва да се слуша, музиката им е свят, в който трябва да се потопиш и който ти говори. Всяка нота има смисъл, дори когато нищо не се чува, тишината говори както при никоя друга група. Жалко е, че сега няма такива... Пърпъл ги няма, Цепелин ги няма, Генезис ги няма... сега и тези си заминават. Ако някъде има рай на музикантите, PF със сигурност имат запазено място там, защото те караха музиката да говори.

Преди 5 години в Сантяго де Чили,в един опушен ресторант с джубокс и прекрасно червено вино,I wish you were на Пинк Флойд запали искрата на любовта с мъжа ми .Поздравявам всички почитатели на Пинк Флойд с това парче-и понеже няма как да пусна тук песента,ще копирам текста .. So, so you think you can tell Heaven from Hell, Blue sky's from pain. Can you tell a green field From a cold steel rail? A smile from a veil? Do you think you can tell? And did they get you to trade Your heroes for ghosts? Hot ashes for trees? Hot air for a cool breeze? Cold comfort for change? And did you exchange A walk on part in the war For a lead role in a cage? How I wish, how I wish you were here. We're just two lost souls Swimming in a fish bowl, Year after year, Running over the same old ground. And how we found The same old fears. Wish you were here.

Мъжа ти чилиец ли е?

не,датчанин е :)

Моят фаворит е Дейвид Гилмор- много готин, носещ фина интелигентност.

Изпечения "Музикален сноб" никога няма да заиграва с Pink Floyd. Този номер отдавна "не минава".Ще го направи примерно с Jethro Tull и то временно, докато не се разбере , че е слушал само Aqualung=

Брамсовата "сгъстеност" на Музикалните мотиви и сюжети в КОМПОЗИЦИИТЕ на Pink Floyd се разбира Най-Добре, като се СЛУШАТ ВНИМАТЕЛНО. Това не е, като да си пуснеш Hels Bells с чашка пълна с Bells=

Само "подпалих съчката" за да видя, колко са Глупаците, които си мислят с Трогващо сАмочувствие, че "вдяват от РОК".

Само да вметна , че си дебил.

С тях си отива и част от моята младост. Още помня как в края на 80-те се събирахме с приятели, слушахме ги и говорехме разпалено за свобода и демокрация, за живота, любовта и други такива дребни неща. Много от надеждите ни бяха разбити, но споменът за тази вяра, че всичко ще бъде наред, остана и до днес. Благодаря за музиката и се радвам, че на края на творческия си път успях да ги видя!

И едно Уточнение, след като попрочетох кометарите - нямам този навик. За Pink Floyd да се пише със Сеперлативи е НЕЩО НОРМАЛНО, за хора възпитани или възпитали се /както е при моето поколение/ с Високите Стандарти на Модерната Музика. И аз не правя изключение от това възприятие. Личното ми ПРИСТРАСТИЕ е LED ZEPP.

И ще напиша нещо твърде персонално, но Не Мога Да се въздържа. За мен Гилмор/Гилмър е Истинския "Стълб" На ГРУПАТА. Той е Човекът, който направи Всичко и Малко Отгоре, Pink Floyd да е ИНСТИТУЦИЯ изобщо в МУЗИКАТА било Рок или Класическа. Невероятна Интелигентност съчетана с Виртуозност на Китарата и Музикалната Мисъл. Имам към 100-на клипа на Групата и нейните членове. А Дейвид e Водещото Начало в тях. И колко тъга има в "Дивижън Бел" и "Моментна загуба на Разума" - това беше Неговата Борба срещу егоцентризма на Уотърз. И когато го видях да свири и пее там "На Връх Стената" в Лондон, заедно с Уотърз си казах - тази Група е ОБРЕЧЕНА на ВЕЧНА НЕЗАБРАВА.

Рокаджия съм, но така и не разбрах и естествено не можах да се влюбя в музиката на тази група (с изключение на 2-3 парчета). Може би, защото винаги съм се отвращавал от психотропните вещества и алкохола. Навремето, когато нашумяха в Бг много хора ги величаеха просто от снобария и за да покажат, че са в авангарда!

аз пък на Микеланджело бая кусури му намирам ..

Ми да, сигурно и той има. Кой ли е съвършен? Феновете имат нужда от идоли и си ги намират.

Явно не разбираш какво значи рок,

Легендарни, а легендите никога не отминават! Благодарим за неземните изживявания с тяхната музика!

Толкова много суперлативи и плюсове и почти никакви минуси! Нима това е истина?

времената се менят, но тези ще останат

ЖАЛКО. ПОКЛОН. ВИЕ бЯхТЕ ЧАСТ ОТ МОЯТА МЛАДОСТ.

пинк флойд-моята група с която израстнах и която ме изгради като човек благодаря им от сърце

Имам такива моменти в живота ... когато се чувствувам без посока .Тогава си пускам някое парче на Пинк Флойд .

Ас със Гилмор и Рожер Ватерс съм пила до зори гат бях в Германийа. Даже на Гилморът не му стигнаха парите и му дадох левове да ги обърне в марки.

Бобо

Те са Епоха в музикалното изкуство. Респект за тях, респект и за поколението което узря с музиката им - последното читаво такова. И винаги ще настръхвам когато някой включи прахосмукачка.

И хубавите,илошите неща свършват.В случая-жалко,но е факт.Все пак оставиха предостатъчно хубава музика.

Това е единствената за група за която имам собствен топ 40 на любимите песни които слушам от 20 години . Фен съм и на много други, но по гениално нещо от тях не съм чувал. Много интелигентните и нормални хора. Никога не са се натрапвали в медийното пространството, просто винаги са правили това което обичат дяволски добре!

Аз пък имам топ 100 за Ръш:)

The Endless River - как точна са дали името .... на стари сесии. Това е толкова Символично за Един Край, на Неща Направени Музикално БЕЗ КРАЙ. Не мога да си позволя да коментирам Pink Floyd и тяхната МУЗИКА.Не ми Стигат Думите - речникът ми ще се окаже хилав за да пиша за това Уникално Музикално Явление белязало Цяла Епоха в Рок Музиката и Няколко Поколения Почитатели, възпитани с тяхната Музика. А Спомените с тяхната Музика просто трасират съзнателния ми Живот. И така до този истински Final Cut. Така е ... времето отминава, останаха Без Барет, останаха без Скромния Richard Wright ... и така докато и нас Няма да ни има. Но Музиката им ще остане Винаги в Този наш Свят.

това, което е 9 симфония на Бетховен в класическата музика. Т.е. не са за всяко ухо и душевност.

Pink Floyd е най-великолепното нещо в историята на музиката (извън класическата). Каквито и сравнения да се правят и опити да се доказва едно или друго нещо, нищо не може да промени този факт. ПС. Неуместно е да се сравняват например Pink Floyd и AC/DC, както правят някои. PF стоят на върха. А под тях във вечната класация (говорим за цялостно творчество) са Deep Purple-Rainbow.

сравняват с Пърпъл-Рейнбоу. Нито с австралийските аце-децета, разбира се. Могат да се сравняват с: Yes, Genesis, Van Der Graaf Generator, Jethro Tull, ELP.

ELP или ELO?

Наистина Велики!

от имената на двама чернокожи музиканти от южната част на Щатите.

А именно Pinkney "Pink" Anderson и Floyd Council и двамата китаристи и певци свирещи блус. Първият роден в Laurens, South Carolina през 1900 г. , а вторият е роден в Chapel Hill, North Carolina през 1911 г.

Последния албум на Флойд е великолепен...казвам го като техен фен за който те и тяхната музика е вечния номер ЕДНО но който фен не дотолкова зомбирна че да слуша и харесва всичко което са изсвирили през годините....и ако Уотърс е бил сърцето на ранния Флойд то Дейв винаги и остана гласът китарата и душата на Пинк Флойд ...господ здраве и много още години да му дава.....

Какво за Бога се се случва тук ?! Модератора се обиди, че е невежа относно Понкфлойд ли ? Че не е чувал за "Помпей" ?

Гилмор ще издава нов албум през есента, вече пусна сингъл от него