Позволете си да бъдете човек: Как преуспяването и продуктивността могат да ни погубят

Успехът на всяка цена се е превърнал в мантрата на съвременния свят, но той роботизира живота ни и отнема смисъла

Обратно в новината

Коментари - Позволете си да бъдете човек: Как преуспяването и продуктивността могат да ни погубят | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За едно съжалявам, за друго - не... Имам образование, докторска степен, признание за научните постижения, пари, жилище, вила и хибридно работно време. Вярно, че работих усилено 15-20 години. Но то защото работата ми беше интересна, пътувах доста и по чужбина при това. Но, сега, това, което ми липсва е обич. Вкъщи сме чужди, говори се само за децата и за текущите проблеми, както и какво трябва да се купи. Но, този човек някак ми е чужд, не докосва душата ми, няма разбиране и топлота. Така че, дори и човек да е материално задоволен и успял в работата си, пак може да е нещастен. И сега ако трябва да отговоря бих ли направила тези проучвания, бих отговорила "да". Аз се чувствам удовлетворена, че успях да получа тези резултати. Не парите, а резултатите. Така цялата ми работа има смисъл. Но, цената, която платих е личния ми живот...

Подсигурила си материално семейството, получила си международно признание, но си сгафила с брака: имаш калпав мъж, който го интересува само къде да харчи паричките, които донасяш.Даа, не може навсякъде да си успешна.

не е съвсем както е описано в статията. Преуспяването не е задължително свързано с негативни емоции. Човек трябва много добре да калибрира очакванията и целите си. От там да работи също много премерено, НО методично! За мен успехът се постига след около 20 години усилен, но премерен труд. След това е редно да се преосмисли стратегията и тактиката. Капитализмът е направил много повече богати хора отколкото кой да е друг режим. Само неуспелите са мрънкачи. Всеки сам си зибира какъв да бъде и това е хубавото на този режим. Никой не е длъжен да печели и да споделя с останалите. Отговорни сме само пред себе си и семействата си. И да, не ми липсват останалите. Имам кръг от подбрани приятели и колеги. Другите произвеждат блага и си плащам за тях. Нито повече, нито по-малко. Така е редно! Място за успех на всеки един има. Ако не ви се занимава... си вземате минималката и живеете щастливо според нея.

Би ли споделил ? Купил си си панелка ?

Всъщност си купих къща. Но има по-важни измерители на успеха: образование - доктор(в областта на ИИ и статистиката), висока позиция - синиър мениджър в банка; доходи - много, ама много високи; свободно време - по-голямата част от дена ми е свободна. Съжалявам, че критериите ми са по-високи от твоите, но все пак класа се постига. Да знаеш, че трудът и образованието се отплащат :)

Най важното е човек да се чуства щастлив и удовлетворен. Ако къщата ти и докторската титла те правят щастлив, бъди здрав. Но успеха не е равен на щастие, всеки голям успех има цена. В края на пътя, ако не съжаляваш за цената която си платил за постигнатото, значи си успешен и щаслив

Май не си прочел мнението достатъчно добре :) Всяко едно нещо, което е постигнато от мен ми носи щастие, удовлетворение! Включително заплатата, къщата, свободното време, образованието и високата позиция. Ако си беше направил труда да прочетеш и да РАЗБЕРЕШ, щеше(евентуално) да ти направи впечатление призивът ми за балансираност и планиране! Ама да, четенето е преди писането! Ако ти си нещастен не си го изкарвай на другите. Цената, която платих е образование е труд. Само кретен би съжалявал, че след 20 години работа е постигнал добро положение :) И сега не съжалявам, и накрая намя :) Просто манталитета ми не е като твоя. Защо ли? Защото намерих баланс! Чети!

Интересно, на база на какво съдиш че аз съм вудпял,не съм намерил баланса ит.н. другото интересно е защо си толкова агресивен и нападателен и то в някакви коментари към статия?май май не си толкова удовлетворен ми се струва...остани със здраве

Всъщност, ако си беше направил труда да прочетеш и да разбереш, щеше да установиш, че няма агресия :) Агресията се случва в твоята глава. За пореден път проектираш себе си върху другите. Дано ти носи някакво удовлетворение. Отстрани и в очите на непознат човек изглеждаш нещастен и злобен. Явно си е до манталитет :) Живей си живота и не се бъркай в този на другите. В крайна сметка ти агресираш без да ти е искано мнението. Жалка история!

Ей доживях да видя сензор мениджър в банка с много свободно време. В средни и низшите позиции са скатавки ама и в мениджмънта да е така много ме съмнява. Работя като финансов директор на голяма фирма в Канада и работата е постоянна и с голям стрес. Щом ти си намерил начин хвала ти.

Точно хора като теб описва статията и това ти го казвам без никаква злоба. Няма нужда да ни налагаш твоя начин за удовлетворение от житейския ти път. От всичките ти коментари лъха несигурност, липсващо самочувствие и отчаяното търсене на одобрение от околните

Аз извървях пътя, описан в статията и стигнах до жесток бърнаут, от който вече четири години не мога да се възстановя.

В капитализма няма хора, а само врагове които са в непрекъсната борба за кокала който капиталистите са огризали и са им го подхвърлили да се бият. Въобще не сте на ясно с темата след като си мислите че продуктивността е свързаба с работа. Явно сте посредствени и ви се иска Маркс да е прав като твърди че количесвените натрупвания водят до качествени изменения, обаче за ваше съжаление това не е така. Когато човек е умен той мисли, а не бърза, а глупаците бързат защото не могат да мислят. И във физиката работа зависи от разстоянието а не от изминатият път. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

аз пък си мисля, че боравите с опасни полупознания и си ги интерпретирате....успех.

За какво са Ви повече последователи в Телеграм канала? Нали количествените натрупвания (според Вас самия) не водели до качествени изменения?

Рядко има смислени статии.

И тази не е от тях. Ако си падаш по смислените неща се запиши за канала ми Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.