Фолиевата киселина може да се приема година преди зачеване

Поне два до три месеца преди да забременеете, трябва да започне прием на фолиева киселина (витамин B9) и да се приема без прекъсване и през първите два месеца от бременността, смята доц. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория "Майчин дом" - София.

Обратно в новината

Коментари - Фолиевата киселина може да се приема година преди зачеване | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"При индивидуално проявена чувствителност може да се наблюдава: повръщане, диария, подуване на корема, сърбеж, еритема (зачервяване на кожата), обрив, бронхоспазъм." - от листовката за пациента на Фолиева киселина. Самата тя се съдържа в различни храни. Прекаляването с изкуствено синтезирани вещества може да навреди. Аз лично получих сърбежи по цялото тяло по време на бременноста си, защото по съвет на лекаря я приемах през цялото време. По време на втората бременност си икономисах тези емоции успешно като не се тъпках с това нещо, а заложих на правилните храни.

Приемам фолиева киселина от години в "конски дози", в сравнение с дозата за бременни, и нямам никакви промени в теглото, нито имам други оплаквания. Това е изключително важна добавка за бременните жени. С приема на храна не можете да постигнете нищо! Излишното от препарата се отделя в тоалетната.

Не се пълнее, не се притеснявайте! Откриха ми анемия- недостиг на витамините от група В, вкл. и на фолиева киселина още преди 6 години. От тогава ги приемам без прекъсване и съм точно 50 кг.

Да, и в САЩ се намират "най-слабите" хора на планетата... Айде да не ми дават пример със САЩ, защото FDA е толкова купена, че не знам как не са одобрили калиевия цианид като безвредна хранителна добавка...