Коментари - Треньорът на кучета Николай Василев: Всяко нещо, което не им забраняваме, за тях е разрешено | Лайф.dir.bg
назад

Треньорът на кучета Николай Василев: Всяко нещо, което не им забраняваме, за тях е разрешено

Какво да направим, ако бъдем нападнати, и какви са правилата за отглеждане на домашен любимец в чужбина?

Обратно в новината
| Автор : Десислава Димитрова

Коментари - Треньорът на кучета Николай Василев: Всяко нещо, което не им забраняваме, за тях е разрешено | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво Николай! - Великолепна статия! - Всеки "горд стопанин" на куче задължително трябва да я прочете!

Доживях да прочета една интересна и обективна статия от уравновесен и компетентен човек !

Мила

Много полезна статия! Прости хора, които критикуват статията и кучкарите винаги ще се намерят, но те с времето стават все по-малко, т.е. населението се цивилизова. Не помня кои беше казал, че: "За един човек можеш да съдиш по отношението му към животните!"

Аз чак не мога да повярвам, че толкова безпрепятствено и свободно се развъждат и продават кучета, които, както треньорът се изрази са неуправляеми и не могат да бъдат удържани от жена, бабичка, дете.... Тези неща НЕ се преценяват от купувача, защото той преценка НЯМА, преценяват се от експерти и се променя законодателството. За пореден път се убеждавам, че в интелектуално отношение човечеството е в своя зародиш.

Полезна статия, но дано не ми се налага да се защитавам от зло куче. По -важно е какви мерки да вземе обществото, за да не бъдем нападани от кучета, а какво да правим, ако бъдем нападнати, зависи от куража и силите на отделния човек. Не съм Олд Шетърхенд и може да не мога да стоя спокойно и да гледам леко всрани, докато чакам решението на кучето.

Някой виждал ли е някога кучкар да ходи с торбички за фекалиите на песа му в джоба??? Тия идиоти изваждат мастиите си не да ги разхождат, а да ги изхождат. В комшийските дворове. И до кога ще се занимаваме с животните на негодниците, а не с хората??????

Значи виждал съм майка ти да ходи по улицата и да й капе беличко от устенцата :) Явно тъкмо е била с клиент :) Бързаше много, сигурно е отивала към следващия :)

Stan Stan

И какво лошо каза предният човек, та реагирате така вулгарно ? Не ви прави чест !

Stan Stan

В нашата градинka се разхождат 25 кучета от 29 различни водачи. Само две водачки почистват редовно, още една водачка си носи торбички, но понякога я домързява да ги използва. 4-ма мъже почистиха, но само след като им казах. Останалите 22-ма реагират като съвършени дегенерати - кой си, че да ми кажеш, другите също не почистват, в България няма закони, не ме притеснявай, ще се оплача в полицията (!?), ще кажа на татко (мъжа) ми да те набие. Впрочем един татко наистина дойде да се разправя, но не събра кураж да се бие и се оттегли. Животното си е животно, да, нямам предвид кучетата, последните ги обичам много !!

"- Като цяло нямаме култура на отговорност, във всяко отношение - възпитанието вкъщи, самосъзнанието"

Няма какво да ме обучавате да им бая на мастиите ви. Просто, да ги няма заедно с вас, гнусните кучкари ! Напълнихте градовете ни с всякакъв добитък, селяндури прости !

И на майка ти путката също я напълнихме :)

Направило ми е впечатление, че вече кучкарите са станали по-гузни и наплашени от хорицата, които хранят котки и се озъртат и крият повече от тях. Толкова много се е настроило обществото, че вече имат един такъв разкаян и извинителен вид, когато минават с кучето покрай хора. Ама в такъв стрес не се живее лесно, затова се надявам да им дойде ума в главата и като си изживее живота кучето, повече да не си взимат друго. Пробвайте с морски свинчета, папагали, котки... По-хигиенично е, най-малкото. И по-малко невротично.

дано и на теб ти дойде акъла в главата да не се размножаваш или ако вече си да се прекъсне това малоумно потомство

Няма какво да ни обучават как да се пазим от кучета, ами да тръгват и глобяват масово всички кучкари, чиито кучета са без намордник и каишка.

И ЗА НЕКАСТРИРАНИ. Яки глоби!

Оставете кучетата, те се броят на пръсти дето захапали хора...ВИЕ КАЖЕТЕ ОТ ХОРАТА КАК ДА СЕ ПАЗИМ от простите, злите, тъпите, гадните, лошите, от такива като вас как да се пазим ...от убийците на пътя, от Лютвито как да се пазим..а...щото кучетата са ясни...ръмжат, лаят хапят, ама хората ти се смеят и ти забиват ножа в задника а ....сега де !!!!!!!!!!!!!!!!

Абе, не се броят баш на пръсти. Всеки има не един и двама познати, хапани от куче. Аз имам и починала роднина. Бабка, която уличните песове една сутрин са съборили на земята и си счупила тазобедрена кост. Умря в болницата, при този вид счупвания смъртността е висока.

Човека е най лошия вид населяваш земята, краде, убива за удоволствие, изнасилва, мрази, завижда , лъже, води войни, алчен, мързелив, пошъл, брутален, циничен, жесток! Ако някой може да отнесе тия качества към куче, лъв, делфин или примерно кокошка супер. Сега се замислете, вие хора ли сте или прасета...щото прасетата са и по умни от вас и отделно нямат тия качества по горе описани...а сега пак ...кой е по добрия вид на тази планета човека или мамуната.

това са така наречените животински качества ама един граждани-кучкар откъде да знае...

Комплексарите пускат големите кучета без кайшка и се кефат като се притесниш. Вечер си нося ТТ то, от рейса да нас има доста път. Два пъти ми се наложи да се защитавам , сега собствениците на останалите кучета са по предпазливи.

Очаквам с нетърпение следващата - "КАКВО ДА НАПРАВИМ, ЗА ДА НЕ БЪДЕМ НАПАДАНИ" (и не визирам само кучетата).

Викайте: Eла, вълчо, изяж ме! Вълчо ще дойде, кучето ще се упраши и избяга. Единственият недостатък на този метод, е че вълчо после ще Ви изяде... Достатъчни бяха промените в НК, че всеки отговаря за причинените от кучето му телесни повреди. Това вече накара нормалните собственици на кучета да се отнасят отговорно към тях. Ненормалните - тях нищо не може да ги накара освен джепане в кухата кратуна. Кучето е като огнестрелното оръжие - то не убива, уба стопанина. Трябва да има задължителни курсови преди да го придобиеш. Отделно едно е да имаш 65мм пистолетче, съвсем друго е да носиш 0`50 Desert Eeagle. Ясно е, че за едното се иска една подготовка, за другото - друга. Същото важи и за колите. Не може на келеш с книжка от 2 месеца да връчиш кола със задно предаване 550 к.с. без да мине допълнителен курс. Не трябва да се забраняват нито породи кучета, нито пистолети, нито автомобили. Просто трябва да се въведе ценз, за да ги притежаваш и използваш. Възрастов, образователен, стажов. Примерно: за да имаш питбул 3 г. опит с друго куче, поне 21 г. възраст, преминати курсове при треньор на кучета за съответната порода. Иначе пак ще има застреляни, изядени и сгазени.

Не 65 мм, а 6,35 мм пистолет исках да кажа.

Изобщо не ми е работа да изучавам психиката и характера на всевъзможни животински видови и породи. Нито ми е интересно, нито имам време за глупости, нито ме интересува. Няма как да знам всичко за животинския свят, не съм зоолог. Дори не обичам животни. Те нямат място сред хората, а тези, които ги отглеждат да си носят последиците и санкциите, ако причинят увреждане на друго лице. Стига сте изкарвали жертвите виновни, че не знаели как правилно да се държат. Ще ви питам, как правилно ще се държите, ако насреща ви стои лъв ? Ще напълните гащите, това е най-нормалното човешко поведение, всичко останало са празни приказки и вятър...

Маааа ти ма кво си човек или жендър...

По всичко си личи, че е човек, за разлика от теб, помияр недоклатен...Чиба !

Домашните кучета трябва да се забранят в България. Защото масово хазяите им ги изваждат за да ги изходят в другите дворове, вместо в техния. Това е живо разнасяне на болести. И песовете се използват като бактериологическо оръжие.

Тротоарите са осрани и опикани от домашните им любимци, а хората газим в лайната им. Аман от кучелюбци, дето не мислят за хората, а само за мастиите си !

Те първо теб да забранят, че може да те използват като психологическо оръжие, с тая празна тиква без мозък ще зомбираш войниците...като ги погледнеш с празен поглед и край...

Кучкарите са жестоки, зли хора. Виждат как кучето лае и налита на някой човек, но само гледат и се забавляват. АКО ИМ СЕ ИЗВИКА ДА СИ ПРИБЕРАТ КУЧЕТО, КАЗВАТ, ЧЕ ТО Е БЕЗОПАСНО,

те са човекомразци, които още повече ненавиждат хората, които не припадат по помиярите им, а се страхуват от тях.

Знае ли някой дали има правилник или закон, който да регламентира извеждането на кучета навън. Къде могат да бъдат разхождани ОПРЕДЕЛЯТ ЛИ ОБЩИНИТЕ МЕСТАТА, как, могат ли да бъдат пускани без намордник и каишка

Мога да ти кажа за тука - излизат с колите в полето, по черните пътища и ги пускат далеч от хората. Има обаче доста бегачи или колоездачи, но кучетата не нападат.

Когато осъзнаеш фактът, че си дебил и малоумен ми се обади ще ти разкажа за този закон дето питаш...

cwetence

Ами Гугъл знае ;) - потърсете "наредба/закон за домашни любимци" и ще разберете. В по-европейските държави имат сходни закони, с леката разлика, че там наистина има достатъчно на брой регламентирани места само за кучета + кътчета с материали за почистване след тях. И законите там се спазват малко повече, отколкото при нас - просто са осигурили условия за това, както и контрол. Едно нещо съм виждала само тук, а и изпитвала лично - да нападнат човек, защото си разхожда кучето на поляна, регламентирана за тази цел, но с липсващи знаци. И другото - да нападнат човек, защото кара колело на велоалея - пак поради същите причини.

Вместо да се вземат мерки се пишат напоителни статии в стил "Наръчника на галактическия самоубиец". Имаме два проблема. бездомни кучета и безразсъдни стопани. Превенцията е по-добра от самоотбраната.

Най-точният коментар ! Какво ми разтягат локуми как сама да се пазя ? Тук да не е джунгла, нали има държава уж, която следва да забрани опасни породи, а за останалите да въведе строги правила. За собствениците им, съответно строги санкции и затвор ! И точка. Какво ме интересуват разни кучкари, които ми се правят на специалисти и ми вменяват вина, че не съм се запознала с психиката на всяка една порода мастии ?!

Бййте ги...аз за последните 3 години в Студентски парк двама кучкаря шамарих, един успя да избяга...че бях сам с децата и не исках да го гоня...боят възпитава...

И аз последните 3 години шамарих на майка ти дупето, докато й порех аналчето :) И следващите 3 години пак ше си я пляскам :) Ми харесва й на женицата, кво :)

Кажи му кучкар, и повече не го обиждай, като теб, ненормалнико ! Шибай се с мастията, каква майка намесваш, ти си зоофилистик ?

Сигурно си бил с глава завряна отзад на кучето си за да си ги фантазираш тези неща.

Томно за майка ти става въорос :) От години вече й пълня дупенцето на смръвливата курва :) Ако не смърдеше толко, щех да съм най редовния й клиент :)

Не, бех с кур заврян в на майка ти путката :) Последно преди два дни :) Време е пак да посетя милото ти майче :) Или какти аз й викам - Курвето. С главно К, щото по-голема курва от нея не бех срещал :)

Проблемът с кучетата е толкова голям, че трябва да има специален закон за отглеждането на кучета в градовете, от една страна, и от друга - за задълженията на общините спрямо бездомните кучета. Сега уж има някаква Наредба за отглеждане на домашни любимци, но аз наскоро я прегледах и, честно казано, по нескопосано нещо скоро не бях чела. Някакви общи приказки как трябвало да се грижим за домашните любимци така, че да не заплашват спокойствието на хората. А трябва много точно и подробно да се опише всичко. Например в нашия блок някои съседи имат кучета, едните видимо са гледани и породисти същества, стопаните винаги ги водят на каишка, а другите са си чисти помияри. Не че имам нещо против, но повече от сигурна съм, че те нямат нито ветеринарен паспорт, нито за тях се плащат някакви данъци. Пускат ги пред блока да се разхождат сами, а във входа мирише на зоопарк. Затова се поинтересувах от законовата уредба и се оказа, че такава просто няма, защото Наредбата е нефелна. Домоуправителят трябва да изиска паспорта на всяко куче и да го регистрира в общината. Познайте дали го прави. От друга страна, бездомните кучета продължават да са проблем. Никъде в Европа не видях глутници да лежат по централните улици и по градинките. Докога?

Има Закон за защита на животните /ЗЗЖ/ в сила от 2008 г. и Закон за ветеринарномедицинската помощ /ЗВМД/ в сила от 2006 г. Има и Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България. Ветеринарни паспорти се регистрират в национална база, намираща се в БАБХ към Земеделското министерство. от личните ветеринарни доктори, при които водят кучетата си собствениците. А собствениците са задължени да регистрират кучетата си в местната община в седемдневен срок от придобиването им. Кастрираните кучета са освободени от общинска такса. При нарушпения има съответни глоби. Регистърът обаче се контролира от БАБХ. И е събран в едно двата регистъра - този за стопански животни, отглеждани за стопанска дейнсот, добив и търговия от фермери плюс този за кучетата, домашни любимци. И понеже ЕС контролира строго субсидиите по еврофондовете за феремрите и се издават и броят ушни марки, то регистърът с кучетата е почти недостъпен, за да не се фалшифицира и манипулира информацията за субсидиите. И има достъп само от оторизирани ветеринарни лекари. Така и не разделиха двата регистъра. И затова общинарите като контролни органи по домашните кучета нямат достъп до този регистър и не могат много точно да проверят актуалността на информацията, въпреки че им раздадоха и четци за чиповете на домашните кучета, които отдавна трябваше да са чипирани. А ходете на село да кажете на хората там да си чипират дворните кучета, ако можете. Или пък да си ги кастрират. Или пък да ги отглеждат по всички правила на хуманна грижа. Държат на синджир на студ и пек подвижната аларма да им пази "стоката". И вечер ги пускат да се наскитат и да си намерят нещо за храна и ... още нещо. Пък, ако е женски помияра и им роди малки, то те се давят в реката или пускат на улицата и често дори в покрайнините на близкия град... После от къде идвали уличните бедомници.

То закон има. Но няма кой да следи за спазването му.

Пълна забрана и солени глоби за разхождане на кучета около детски площадки и училища. А с приходите от глоби да се обособят терени за разхождане и дресировка на кучета. И повече табели: къде е разрешено и къде - забранено за кучета.

cwetence

Забрана и сега има. Достатъчно терени - не. А табелите периодично изчезват.

Най ми е болно ,най ми е жалко за децата на тези убийци на кучета.То се вижда къде живеем заради такова отношение към животните.

А на мен ми беше болно да гледам как децата, които всеки ден минаваха пред съседния блок, за да отидат на училище, се страхуваха и се скупчваха на групички, защото пред всеки вход имаше самоделна кучешка колиба от кашони и песовете там не пускаха никой да мине, да не би да им вземе помията, изнесена от любвеобилни бабички. И мен ме беше страх да минавам оттам. А веднъж чух дечица около 5-6 клас да си говорят, че като пораснат, ще избият всички кучета в София. Те изроди ли са? Или все пак име нещо сбъркано в цялото ни отношение по кучешкия въпрос? Ако толкова ти е мил помиярът, вземи го вкъщи, не го прави пазач на входа, изкъпи го, дресирай го, обезпаразити го, изобщо грижи се за него... Да не говорим за това, че бездомните кучета са чуден възобновяем бизнес за някои фондации, а общините с радост са съгласни да търпят проблема, защото има какво да се цоца от бюджета и да се делка с приятелски кръгове!

Преди години работех нощни смени. Пред блока имаше стабилно голямо улично куче, което обаче беше дружелюбно и хората хранеха. С времето се сближихме и освен, че го хранеш и ми даваше да го галя и да си играя с него. Мина се време, в квартала изскочиха 5-6 черни кученца, които след година станаха огромни като овчарски кучета. Една сутрин, 4-5, прибирам се от работа, улично осветление няма. Кучетата лежаха на средата на пътя. Както минавах покрай тях, внезапно всички се изправиха, заобиколиха ме и започнаха да нападат. В този момент се появи Сивушко (както наричахме голямото куче пред блока). Успя да ги разгони и си ме изпрати до входната врата. Никога няма да го забравя.

Имам подобен случай. След това се чувстваш много странно....даже ми е трудно да го обясня.

Просто хранителен инстинкт. Кучето пази територията (и хората), на която получава храна. Това се ползва и при програмата "кастрирай и върни", която въведоха със закон у нас. Уличните кучета се кастрирата и връщат на същата територия, от която са взети. Там те по естествен път пазят територията, защото имат силен хранителн инстинкт. И не допускат конкуренция от други кучета. А благодарение на кастрацията не се размножават. И постепенно популацията им се намалее, докато не си отидат от естествена смърт. Само че общинарите не могат да разберат, че тази програма не сработва, защото не са предвидили изхранването на уличниците, ако хората, живеещи наблизо не се погрижат затова. Тогава и постоянните бездомни кучета се случва да нападат, особено при липса на храна по кофите и при минусови температури. Не са предвидили и порочността на чиновниците, оторизирани по тази програма, че се облагодетелстват, но не я изпълняват. Полукастрират и/или отчиат кастрация без да я изпълнят, и след това се размножават улични кучета с марки на ушите. Не се контролира изхвърлянето на домашни кучета от физически лица и търговци, които размножават, но често имат "дефектна стока" и ги изхвърлят на улицата. Програмата не обхваща цялата страна, а само отделни селища, а обикновено няма бюджет за по-малките селища. И често от провинцията се хващат и изхвърлят кучета в периферията на по-големите градове, които образуват и най-жестоките глутници, защото сработва най-силният им инстинкт - този за оцеляване. Да не споменавам и за овчарските кучета и по стопански дворове, които се "възпитават" предимно с глад и бой, а това е най-сигурният начин да станат агресивни. Затова има и много скрити случаи от нападения над ходра от такива, предимно каракачански, кавказки и СЕО едри породни кучета по туристически маршрути. Има алпинисти, яки момчета, които задължително си носят огнестрелни пистолети за защита и често ги ползват при обиколките си по планините. Най-неблагоприятни случаи има със семейства с малки деца, които се измъкват "на косъм" от трагични развръзки.

Много полезна информация и дано повече хора собственици на големи породи кучета се вслушат и да търсят треньор, който да дресира животните им.

... би трябвало да дресират/възпитават собствениците как се стописва домашен любимец. А за отстраняване на грешки от самозвани треньори в България има двама-трима способни бихейвиортисти.

кучетата не са виновни. кучерастите са виновни. всичката ни е наред - само кучета остана да гледаме. у тях мръсно, паяжини по стените, прах по мебелите, мирише на тоалетна и на кучешка пръдня, колата му мръсна, автомивка не е видяла... ама имат куче...

от кучета вече двайсет години. Привечер няколко пишлигари насъскаха домашните си любимци срещу мен и зет ми,което преминавахме през междублоково пространство. Работата стана дебела...и хулиганите си привикаха с подсвиркване кучетата и се изпокриха. Аз обаче пострадах и вече толкова години ми държи влага. Баща ми беше захапан за крака отзад като отиваше на гости,преди да влезе в блока. Куче без каишка и намордник....да не виждам. Не ме интересува нищо! Гладовете са за хората не за кучетата. Който иска куче....в двора и на село.

... нямат каишка и намордник.

място на улицата,да ги гледат в кметствата по райони и лично кметовете да ги хранят и разхождат с намордници.

... няма да получават и да си разпределят бонуси от парите за кучетата.

Ти манго ли си бате....кажи честно Роза ли си мак ли си ...а де а бре кукре...дай на живота ма ....лельо...кво цивриш поцвички ...тъпак с тирбушоната ти

Много добра статия, наистина ми бе интересно да я прочета. Факт е, че хората понякога бъркат в обучението на пухкавелковците си и после се налага да ги водят на училище. Според мен ако нямаш никаква представа как да го обучиш е по-добре да получиш съвети от специалисти. Аз обаче предпочетох черния ми диамант сама да го шлифовам и сега е най-скъпото ми съкровище! Толкова лесно възприема и се учи като дори научи и втори език. Колежката ми му говоли на румънски, а аз на английски и изпълнява безпрекословно и на двите ни. Уникален и прекрасен! Незаменим. Успех на начинаещите!

В България няма сертифицирани специалисти за обучение на стопани и техните кучета освен д-р Таня Гетова. А като кинолог с доказани научни познания е Николай Атанаосов. А този човек в репортажа Николай/"Сириус" не е такъв, въпреки че има много голям опит, има някои грешни разбирания, които водят до лоши последствия, ако се спазват.

Кучетата се ориентират по интонацията, те езици не знаят и не разпознават

Как да се държим когато на улицата ви срещнат 5-6 кучета, като малки телета? Какво да правят бабите и децата в такув случай?

Лелеее, колко приказки, какви обяснения! То за междучовшките отношения У НАС не се пише и говори толкова, колкото за кучетата. Защо ли ?

Браво, отлична статия!

Чудесно интервю! Задълбочено, информативно, професионално.

Хубава статия и препоръки но за дивата природа , за населено място не би трябвало да има ситуации в които да бягаш, да се катериш или пък да стоиш и ръкомахаш , а пък за деца, възрастни и жени не знам.... Лично съм ставал свидетел на следното . Вървим със сина ми 9 годишен ( има страх от кучета) по тротоар в малък град. Къщи със зидани огради на около метър височина, нагоре продължава с телена ограда следва метална незакрита ( с орнаменти) врата зад нея легнало куче бих го определил на "вълчак". Кучето се стресна скочи и започна силно да лае, сина ми също се стресна запуши уши и побягна в другата посока - пътното платно. Аз също се стреснах късно го видяхме. Тази случка можеше да завърши фатално , а уж е в "контролирана" среда , между нас и кучето имаше врата.

По същата логика от там можеше да изскочи неочаквано котка, да прелети птица и т.н. "неочаквани изненади" и детето отново да се уплаши и да хукне. Всички обичат децата си, но да им осигуриш напълно стерилна и безопасна среда е невъзможно, а и не бива. Да се изтребят всички останали животински видове, насекомите и т.н. като източник на зарази и пр. и да оставят отделни живи екземпляри само в зоопарка и ферми от затворен тип и кланиците, би довело до екологична катастрофа и смърт и на човешкия вид. Невъзможно е да предпазиш децата напълно от инциденти, не е по силите на човек. И аз бих се уплашил в аналогична ситуация, ако ми изскочи човек - също бих се уплашил. Съвсем отделна тема е какво ми е отношението към т.нар. звънци на синджир.

На стопаните е ПРЕДЕЛНО ЯСНО, че кучето им дебне преминаващи хора и се хвърля, и предизвиква ужасен стрес. Лекарството - глоба от общината, втора, по-късно яка глоба, кучето се конфискува при трето провинение. Тротоарът е обществено място, никой няма право да им предизвика стрес, ужас и т.н.

КУчкарите от Южния парк да освободат място на децата и нормалните хора. Да им се обособи терен извън София Варианти и места много: и около Кремиковци и около Лозен Елин Пелин и т.н...

И пчелите да също трябва да се напръскат и да са унищожат. И гълъбите, защото серат и дъветата трябва да се изсекат, защото са развъдник на пилета и свраки и гарги, които разнасят зарази. Аз отдавна се чудя, защо го направиха толкова малък този мол, трябваше да покрие цялата площ на парка зад Хилтън и да се залее всичко с бетон, за да няма и треви и полени и други източници на алергии.

Колко съжалявам хората писали тук злобни коментари! Хора не живеем през Средновековието! Не ви ли минава през малкото мозъче, че ще възпитавате децата си по същия начин. Куче се гледа не по-малко отговорно от дете. Но има бездарници които нито могат да отгледат куче нито дете. Успявят само да "посяват" семената за злобата в хората и животните. Проблема не,че има нападнати хора, а безотговорно отношение. Както в много области от човешкото познание и психологията на кучетата се пренебрегва, ние ганьовните сме "специалисти" във всичко.

Както и да възпитаваш едно дете, то няма да се хвърли и разкъса хора, напълно невинни - като деца, например.

Я пак си помисли ... или се поогледай по новините. Няма никакво значение дали ще те ухапе куче, или ще те пребие някой да ти вземе парите, за да си купи дрога ...

Лошо възпитаното дете е много по опасно от лошо възпитаното куче. И за протокола нямам куче и не ги обичам, главно защото са много шумни

Някой да е видял да се правят превантивни мерки на кучкарите и да им се налагат глоби? А нарушенията им са на всяка крачка. Затова има нахапани.

На тази теритирия кучетата са важни от хората .

Милата, ти сигурно не си била на друга територия. В западна Европа хората влизат в магазините с кучетата си. По улищата, пред магазините има поставени панички с вода за преминаващи кучета. В Азия има много бездомни кучета по улицата, но никой не ги гони, както и те хората. Но само на тази територия тук, си мислим, че сме богове и цялата природа се върти около нас.

Стига глупости. Къде в Лондон си видял куче(не само бездомно). Ами в Берлин? За какви панички с вода сънуваш? Къде по света има толкова нахапани и разкъсани от кучета хора? Само на тази "територия". Куче което се опитва да нахапе мен, моето семейство или близки да му мисли и кучето и собственика.

Ако някой го нападне куче, наистина е важно да се опита да запази самообладание и по възможност да не прави действия като нападане на кучето, а такива за респект-примерно като стойката на боксьорите или съвсем леко наведен борец. Друго, което мисля е от значение е гледането на кучето в очите. Опитайте да гледате малко по-встрани /30-40 см/ и да следите кучето с периферното зрение. Не гледайте втренчено, а си натрийте погледа малко лениво и премигнете пак лениво през /15-20 секунди/. Това помага да заблудите и отпуснете напрегнатостта у животното. Пробвайте това с мигането и при нормални контакти с кучета и котки, и ще следите кога това лениво премигване почва д го прави и животното. И полека се изтегляте към по-безопасно място. Ако кучетата са повече от едно се опитайте да определите кой е водача и да въздействате първо на него. Там вече е и до късмет, щото една група кучета е почти непрогнозируема.

За погледа- не го натривайте /това е от глупавата гугълска програма/ , а да се разбира "настройте".

Всички животни (включително и хората) нападат в гръб, когато не ги гледаш. Затова глутницата те заобикаля. Само обучени за бой кучета нападат открито.

Интересно е да се даде публичност на една статистика, колко хора са нападнати, убити и нахапани от кучета в България, и какъв е този процент в други страни напр. Германия и Франция. Няма да ни учуди че държим 1-во мсто в това отношение. Щом няма формирана култура за възпитание на кучeта, опасните и агресивни породи трябва да се забранят в насeлените места, без санкиции проблема не може да бъде решен.

И след толкова изприказвани приказки, как точно трябва да се пазим от кучетата?

като ги заобикаляш

текста има няколко варианта - 1) като не показваш страх и не бягаш , 2) с предмет пред теб, който кучето евентуално да нападне и 3) ако вече си нападнат като се защитаваш активно - удряш, риташ и прочие, кой както може, с каквото може и му е под ръка. Според мен повечето съвети обаче са условни - може да помогнат, може и да не помогнат, а може и направо да влошат ситуацията. Преди години популярни бяха различни кучегони, но се оказа, че на някои не им действат, а някои май направо ги озлобяват. Може би някакъв спрей, но за да се използва трябва да се остави кучето да е съвсем близо. Пистолети, ножове и прочие е доста радикално според мен.

Има само един начин и той е наистина да не те е страх. Дори да не показваш страх, ако се страхуваш - отделяш адреналин. Кучето помирисва адреналина и решава, че го заплашваш и възприема отбранителна позиция или атакува първо (основно по-дребните породи и тормозените от хора кучета са хапещи).

Стрихнина много помага

Пазете се от кучкарите , те са по- глупавата , по-агресивната и по-невъзпитаната част от двойката човек - куче.

Сваляш и оправяш кучките и избягваш да се срещаш с кучета.

Кучета нямат място в апартаменти и по детски площадки! защото са кучета! по пределение!

Куршум в главата- това е решението за псетата. Един голям професор- хирург, чието име няма да спомена, беше казал: "Умен кучкар не познавам" или "Нормалните хора кучета не гледат".

Както писах по-долу на същия коментар - това е решение и за простите хора ... Но и двете са незаконни, дори и доста често ползотворни.

Гледайте деца в апартаментите си, не кучета!

Тез момичета от снимката колко деца са родили и възпитали? кучкарки!

Ти откъде знаеш, че нямат деца? Ако беше прочел интервюто щеше да разбереш, че при него ходят и хора с деца, които са основни водачи на кучето, ТОЕСТ хора с деца и кучета. И последно,но не по важност- кой си ти, че някой да ти дава отчет колко деца има и в ролята на какъв им държиш сметка? Ами ако някой не може да има деца задължително ли е да си осинови и забранено ли е да има куче?

Едно е да имаш Куче по някава необходимост което мисля е от 1до 10% от случаите,Съвсем друго е да имаш куче защото е модерно въпреки че на човеск не е никак нормално в съвремените условия да съжителсвова с куче. А що се касае до въпросаза децата -не не държа сметка, а карам хората да се замислят и нека сам всеки си отновори: Не е ли по добре вместо 1 дете да има две?! или вместо две деца да има 3 и т.н

А защо трябва да го правят от необходимост? За необходимост се сещам само за кучетата водачи или кучета асистенти при други психически или здравословни проблеми. А нямам ли право на куче, ако просто обичам животните? А трябва ли всъщност да давам отчет на някой защо ги обичам ? Дай ми моля те аргументиран довод защо не е нормално човек да съжителства с куче?

А още преди да бъдете нападнати.... Терминал 2

хахаха, точно така. Направо към цивилизованите страни. Там всеки втори жител има куче. Даже обикновено в договорите за наем пише - имаш право на едно куче и една котка. По добре си ходи на село - там и без това не останаха кучета и хора. Никакъв риск.

Какво търсят кучета в апартаменти и по детски площадки? Защо не са на повод и с намордник? Защо не се организират хайки за отстрел на свободно разхождащи се песове?

защо, зъл истерик като теб се разхожда на свобода? ... от съжаление

Покажи един нахапан от мен.

Истерика си ти .

Колкото повече наденица с антифриз, толкова повече кучета с намордници. Законът трябва да се спазва, дори ако е нужно със силови методи

сволач като тебе, хубаво че цар Киро ви медицинира да изчезвате по бързо

Ей, го! Класически пример за кучкар ! За един помияр праща хората на оня свят ! Това ли са зоолюбците, дето като обичали животните, мноооого обичали и хората...Това са пълни кретени, на границата на дебилността и най-вече социопати ) За тях човешкият живот не е важен, само помиярският !

А какво да правят родителите на малки деца, които като нищо може да вземат и да лапнат нещо от земята? А какво правят собтвениците на мопсове примерно? Там все още не е измислен намордник,който да се сложи, защото нямат изпъкнала муцуна?

Купете си един качествен спрей! Това е много добро решение за кучета!

Търсим решение за нападнатите хора, доброто за кучета и кучелюби не е в конспекта.

Взимаш камък и бой по главата до край

Кучкара ли?

Рядко точно, ясно и пълно казано. Направо се очудвам , че го чета тук. Лошото е, че имено тези, които най-много имат нужда да го прочетат, няма да го направят.

Ако успееш го удушаваш или му откъсваш долната челюст. Важното е като го оставиш да не мърда повече

винаги добре дошъл, заповядай пускам го веднага, да му откъснеш долната челюст

За твоя случай имам специалитет под номер 7.62