Васильовден се посреща с печен петел

Обреден хляб и баница също са задължителна част от трапезата

Обратно в новината

Коментари - Васильовден се посреща с печен петел | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ето заради Тея глупости не понасям Православието

Ако ви е жал за напереното .петле! В други дени ще ги видите накуп как ще кудкудякат пак, пълни с безсмислена енергия, наддали и нахъсани да ви скъсат нервите и да продължат да ви унижават. Просто с нетърпение очакват първия раБотен ден, толкова са вече затъпели и ограничени, че връщане няма, ако ще да посрещнем с надежда 3019-та!

Защото е Сурва - деня на Младенеца тръгнал по своят Път. Подобно на петле, Младенеца шляпа със суровачка и оревава с гласчето си, че го има на този свят. Всеки български празник е свързан със строго определено животно или птица. Те са СИМВОЛ на Пътя на Синът а не жертвоприношение.

Евреина Василий няма нищо общо със Сурва. На Сурва започва Пътя на Божия Син роден на Коледа. Преди юдославието Еднажден, Коледа и Сурваки са последователни календарни дни на края на Старата година и началото на Новата година -Сурваки. Новородения Младенец тръгва по своя Път на Живота на Първия ден на Новата година -СУРваки. Затова безмилостно шляпа със СУРовачката старите си роднини да му дадат път. Път на Новия Живот. Философите го наричат Диалектика. До юдохристиянството от 383г, навсякъде има в черквите баптистерии за Свето Кръщение с форма на РАВНОРАМЕННИ кръстове (Слънцето) изографисани с мозайки от Извора на Живота, Птиците на Живота и СУР елените (Елените на Живота). В народните обичаи Синът се символизира основно със СУР елен- Живота. Има го на всяка носия. СУР - слънчев-жив. Оттук българската дума Суров-жив. СУРовачката се прави от суровото дърво Дрян - първо се разлиства и последно му падат листата. През цялата година е СУРово и клоните му се огъват в кръг.