С Васильовден започваме календарната година. Празникът е познат още като Сурваки или Сурва.

Православната църква почита паметта на св. Василий Велики. Като всеки традиционен празник и Васильовден се празнува с богата трапеза. Освен баница или погача с дрянови клонки, се сервира и пълнен петел. Тъй като е трудно да намерим петел в градското си ежедневие, може да заменим с пиле, кокошка или пуйка.

Необходими продукти:

пиле, петел - 1 брой

лук - 1 малка глава

гъби - 1 ч.ч. нарязани ситно

масло - 1 с.л

ориз - 2 с.л

черен пипер

магданоз

вино - 3 с.л. + още 3 с.л.

сушени сливи (според вкуса)

сол

Приготвяне:

Почистете пилето от дреболиите, натъркайте го вътре и вън с малко сол, черен пипер и масло. Дреболийките, ако има такива, сварете и ги нарежете наситно.

Загрейте маслото и запържете ситно нарязания лук, гъби и добавете дреболийките. Щом се задушат, добавете почистения ориз, овкусете със сол и черен пипер, добавете и сините сливи. Сипете виното, а малко след това около 2 к.ч. вода. Щом течността се абсорбира, свалете плънката и напълнете пилето.

Зашийте пилето и сложете в намазнена тава с малко вода да се пече в умерено загряна фурна. Ако ви остане плънка, я сложете около пилето. От време на време мажете пилето с вино и масло.